Jesteś tutaj
Główna > Dookoła herbaty > 4 lata Piewców Teiny w 100 wpisie!

4 lata Piewców Teiny w 100 wpisie!

 Zaczęło się 4 lata temu

Byliśmy wtedy piękni, pełni energii i przed 30-stką. W naszej ekipie co jakiś czas rozpętywała się dyskusja na temat z porannej telewizji publicznej „Kawa czy herbata?”. Pytanie jak zwykle bez odpowiedzi, bo każdy okopuje się na swoim stanowisku. Tego wieczoru postanowiliśmy, że w jakiś sposób osiągniemy wynik tej dyskusji. Pojawił się zakład między kawoszem i herbaciarą. Co zdobędzie więcej fanów do końca roku? Ewangeliczny Kościół Wyznawców Kawy czy Piewcy Teiny?

Trzy miesiące starań i czaj wygrał! Kawosz musiał pokazać się w koszulce wychwalającej herbatę! Tea is the new black na wspólnie organizowanym wydarzeniu – Pyrkonie 2013!

 

PiewcyTeiny-Wygrany zaklad

Nauka o herbacie

Ale skoro już powstali Piewcy to szkoda ich tak po trzech miesiącach porzucać. Zaczęłam pogłębiać swoją wiedzę o herbacie i jednocześnie przekazywać ją dalej. Gdy zadawano mi pytanie na jakie nie znałam jeszcze odpowiedzi to nurkowałam w artykuły naukowe o herbacie i znajdowałam ją. Jednocześnie szukałam też innych osób tym zainteresowanych. Znajomi z różnych kręgów, wiedząc o moich zainteresowaniach, zaczęli podrzucać mi linki do herbacianych obrazków, artykułów i video. W tej sposób trafiłam między innymi na jedno z nagrań Czajnikowego.

PiewcyTeiny-November 18, 2015 at 0644PM

Zaczęłam zwiedzać herbaciane lokacje w Polsce i za granicą. Przypadkiem jednego wieczoru zauważyłam nową herbaciarnię – Kwietną. I tak zaczęła się przygoda z spotkaniami herbacianymi w Poznaniu, które później zaowocowały wspólnym pomysłem zorganizowania wydarzenia herbacianego w Pyrlandii. Ale o samym Zaparzaj! opowiem Wam trochę zaraz.

Nastała era bloga!

W kwietniu 2015 w końcu założyłam stronę internetową, gdzie mogłam umieszczać dłuższe treści. Wpierw przeniosłam tu teksty, które wcześniej umieszczałam na Facebooku, a potem zaczęłam pisać. O herbatach, o sposobach parzenia, o miejscach, które odwiedziłam.

Minimalistyczny wystrój herbaciarni Paper and Tea w Berlinie
Minimalistyczny wystrój herbaciarni Paper and Tea w Berlinie

Ciężko było się zmobilizować do regularnego pisania. Były momenty gdy przez cały miesiąc nie było prawie żadnego wpisu. Jak się zmobilizować? Przecież wszystkie poradniki blogowe mówią, że podstawą działania bloga i utrzymywania czytelników jest regularność wpisów. Na szczęście znalazł się na to sposób, a okazał się nim cykl „Co ja parzę?”.

Zaparzaj!

W międzyczasie z Kwietną zaczęliśmy rozmawiać na temat zorganizowania Festiwalu Herbaty w Poznaniu. W naszych głowach powstawała pierwsza edycja Zaparzaj!, mniejsza i bardziej kameralna. Jeszcze wtedy zastanawialiśmy się jakiej nazwy użyć. Może zapraszać herbaciarzy na Festiwal Herbaty Fafoły?:)

Poster_Final_v1b-e1446056627131.jpg

Rozpoczynaliśmy tę inicjatywę pełni pasji ale nie znając za bardzo nikogo w branży. Dzięki Zaparzaj! poznałam Ewę z Herbatniczka i Jolę z Herbacianego Notesu, a potem Monikę i Piotra z Czajowni, Macieja i Justynę z Herbaty, Ewę z Oxalisu, Asię Bożek, Justynę Graboń i innych. Od tego momentu moja edukacja herbaciana przyśpieszyła. Spotkania z innymi herbaciarzami tak robią ludziom:). Więc jeśli interesujesz się herbatą to polecam poszukać osób o podobnym hobby!

 

Podczas pierwszego Zaparzaj! odwiedziło nas sumarycznie około 150 herbaciarzy jednego dnia w Kwietnej. Tegoroczna edycja to jakieś 2-4 tysiące osób, które przewinęły się przez Festiwal w Ogrodzie Botanicznym w sobotę i niedzielę.

fot. Agata Ożarowska-Nowicka
fot. Agata Ożarowska-Nowicka

Co ja parzę?

W grudniu 2015 roku zaczęłam cykl „Co ja parzę?”. Takie przekręcenie popularnego „Co ja paczę?” stało się tytułem cotygodniowej blogowej prasówki herbacianej. Nowa seria pomagała mi zmobilizować się do tego by być na bieżąco z tym co w Polsce pisane jest o herbacie. I rzeczywiście plan się powiódł, od pierwszego odcinka zawsze pojawiało się podsumowanie.

Po pierwszym miesiącu „Co ja parzę?” ustabilizowało się na piątkowym terminie. Latem tego roku rozrosło się o kalendarium oraz polskie artykuły spoza blogosfery na temat herbaty. No i wstępniak.

 

cojaparze_fb copy

Zastanawialiście się czemu tylko niektóre blogi w „Co ja parzę?” mają zdjęcia w podsumowaniu? Od tych blogów dostałam zgodę na umieszczanie ich zdjęć w zestawieniu (są linkowane, nie ściągane).

Jeśli chcesz żeby Twój blog w zestawieniu ilustrowany był zdjęciami to wyślij mi email z taką informacją:).

Co planują Piewcy Teiny?

Piewcy Teiny, jak każdy projekt, musi się rozwijać. Od początku traktowałam Piewców jak projekt, nie utożsamiałam go tylko ze sobą. Piewcy Teiny mieli być miejscem w internecie gdzie takie osoby jak ja, które krok po kroku uczą się o herbacie, mogę znaleźć potrzebne informacje. Ale nie tylko ja miałam przez Piewców tę wiedzę im przekazywać. Dlatego właśnie każdy artykuł na dole ma stopkę z informacja o autorze.

Jeśli chcesz napisać gościnnie wpis na Piewców Teiny lub dołączyć do zespołu to zapraszam do kontaktu!

fot. Julia Chanturiya
Tea Masters Cup Poland 2016 fot. Julia Chanturiya

Przez cztery lata nauczyłam się sporo, ale wiem jak wiele jeszcze nauki przede mną. Chciałabym odwiedzić przynajmniej jeden z krajów produkujących herbatę, ale jeszcze nie mam konkretnych planów. Za to zaczęłam pojawiać się na spotkaniach podróżniczych o tematyce tych krajów by trochę się ośmielić do pomysłu.

Po czterech latach zauważyłam jak bardzo rozwinęła się moja paleta smaków. Nie tylko pod kątem herbaty, ale także kulinarnie. Tym bardziej widzę jak wiele więcej jeszcze mogę się nauczyć. Przez ostatnie parę miesięcy miałam wiele okazji by skupić się na herbacie w gronie innych fanów czaju, wymienić się uwagami na temat właśnie pitej czarki, poobgadywać trochę herbaty:). Ale tydzień temu w niedzielę zasiadłam sama, samiuteńka, z czterema oolongami. Zaparzyłam je, przeanalizowałam, doceniłam i opisałam. I to było bardzo przyjemne przeżycie. Jak to opisywał już Herbatniczek, warto pić herbatę i w samotności i w towarzystwie.

Święto Herbaty 2016 fot. Kamil Dybicz
Święto Herbaty 2016 fot. Kamil Dybicz

Kiedyś panicznie szukałam informacji o każdej herbacie, jak zaparzyć, ile czasu, ile razy… dziś umiem spojrzeć na herbatę nie mając o niej informacji i estymować temperaturę wody i czas parzenia, żeby jej nie popsuć (tak w 90% przypadków;)), co kiedyś u innych wydawało mi się magią.

Mam jeszcze do wypicia miliony czarek herbaty i mam nadzieję część z nich wypić w Waszym towarzystwie. Albo za pośrednictwem Piewców Teiny albo dzięki herbacianym spotkaniom takim jak:

Zaparzaj! 2016 fot. Agata Ożarowska-Nowicka
Zaparzaj! 2016 fot. Agata Ożarowska-Nowicka

Oczywiście nadal aktualizujemy Herbacianą Mapę Polski, więc jeśli znacie jakieś lokalizacje herbaciane, których jeszcze na niej nie ma, to piszcie! Formularz znajduje się na stronie z mapą. Z mapy korzystają nawet sami Piewcy! W ten sposób mają przerwę w podróży w Katowicach zahaczyliśmy o Teorię!

 

HerbacianaPolska small

W planach na najbliższe miesiące mamy spory redesign Piewców! Ze względu na ilość wpisów jakie się pojawiają planujemy sensowniej je posegregować na głównej stronie, planowane kategorie to:

  • Wiedza herbaciana (jak parzyć, akcesoria, technologia)
  • Herbata w Polsce, i nie tylko (relacje, wrażenia, zapowiedzi, miejsca)
  • Testujemy (parzenia różnych herbat, degustacje)
  • Dookoła herbaty (kulinaria herbaciane, przemyślenia
  • Co ja parzę? (blogosfera herbaciana, cotygodniowe zestawienia)

A co Ty chcesz zobaczyć na Piewcach Teiny? Podziel się propozycjami wpisów lub zmian. Napisz co się podobało lub nie podobało do tej pory w komentarzu!

Anna Brożyna on EmailAnna Brożyna on FacebookAnna Brożyna on GoogleAnna Brożyna on InstagramAnna Brożyna on Twitter
Anna Brożyna
Naczelna Piewczyni - Piewcy Teiny

Ania gromadzi wiedzę o czaju w swoim wolnym czasie w ramach projektu Piewcy Teiny. Prowadzi prelekcje i warsztaty herbaciane, zwykłe i wirtualne spotkania z herbatą, organizuje Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! i wspiera inne inicjatywy branżowe. Mimo wielu lat na ścieżce herbaty zawsze stara się pamiętać o początkach, o osobach zaczynających swoją przygodę z tym napojem.


Zawodowo tworzy strony i aplikacje internetowe. Pasjonuje się fantastyką, a wszędzie jeździłaby rowerem.


  • Bartosz Czechowski

    Świetnie !!! Chęci są, jest pasja – czego chcieć więcej ? Wyznawców będzie przybywać to nieuniknione, w tym zagonionym świecie coraz więcej ludzi będzie potrzebowało chwili dla siebie przy czarce herbaty. Herbata – jednoczy, daje odetchnąć, odpocząć, ogrzewa serce, pobudza zmysły, uczy – cierpliwości, uważności i pokory… Natomiast Piwecy zbliżają nas do jej świata. Świata smaków, kolorów i aromatów….Wielkie podziękowania za Wasza pracę !!! Niech Wam czarka zawsze pełną będzie !!! Trzymam kciuki za spełnienie Waszych planów i życzę szczęśliwości….

    • Dziękuję! Te życzenia są napisane tak bardzo w duchu pierwszych zdań jakie kiedyś dawno napisałam o Piewcach, dziękuję!!!

  • Wow! Jestem pod wrażeniem! 🙂 W zasadzie wszystkiego – wiedzy, planów i osiągnięć (i Herbaciana Mapa Polski i Zaparzaj! to świetne inicjatywy!). A zaczęło się od zakładu – świetna historia, gdy już będziesz znana na cały świat! 🙂
    Mnie daleko jeszcze do Twojej wiedzy, ale chętnie wezmę udział w tworzeniu tego miejsca! Masz konkretne potrzeby czy burza mózgów? 😀

    • Dziękuję bardzo, Olga!

      Co do treści to jest parę podstawowych wiedzowych, które się muszą pojawić z czasem, a poza tym ‚sezonowe’ tematy. Acz to moje pomysły. Jeśli ktoś chce przyjść na Piewców z tematem bardziej ‚swoim’ to nie ma problemu. Czyli i ugoszczę pomysły i mogę się swoimi podzielić, podebatować:).

      Możemy się zgadać na FB albo przez email.

  • Mała Herbaciarka

    Gratuluję wszystkich dokonań! Niezwykle przydatna jest Herbaciana Mapa Polski. Gdy sobie przypomnę, jak szukałam herbaciani przez internet…to było wyzwanie! Teraz wszystko w jednym miejscu, świetnie!
    Podziwiam za organizację festiwalu!
    Dobra robota w szerzeniu herbacianej kultury i wiedzy! 🙂

    • Właśnie z takiej potrzeby i u mnie wyrósł ten podprojekt;)

      Dzięki!

  • Łukasz G

    Wspaniały wpis! 🙂 Życzę kolejnych wieeelu lat z herbatą, oraz spotkań z innymi herbaciarzami, którzy też mogą nazwać się „Piewcami Teiny” 🙂

  • Ewa Kowalik

    Gratulacje!!
    Dobrze, że jesteś i że piszesz i organizujesz i pijesz:D
    Gratuluje dokonań, bo rzeczywiście Piewcy się rozwijają pięknie i trzymam kciuki za dalsze plany.
    Wielu czarek herbaty!

    • Dzięki! Ogrom pracy jeszcze przede mną jeśli chodzi o realizację pomysłów, ale naprawdę ogromnie się cieszę, że Was poznałam:)

  • Trochę czasu minęło… ale najważniejsze, że jak wspominasz – jak każdy projekt musi się kręcić! Ja czekam tylko co się stanie z moimi kubkami smakowymi po 4 latach 😉

Top

Kontynuując przeglądanie Piewców Teiny zgadzasz się na używanie ciasteczek. Bo kto nie lubi ciasteczek do herbaty? Więcej informacji

Ciasteczką są włączone by umożliwić Ci najlepsze doświadczenie podczas przeglądania strony. Jeśli nie zmienisz swoich ustawień lub klikniesz akceptację poniżej to zgadzasz się na ciasteczka.

Zamknij