Jesteś tutaj
Główna > Co ja parzę? > Co ja parzę? – 1 lutego 2015

Co ja parzę? – 1 lutego 2015

Kolejny herbaciany tydzień – do blogów ilustrowanych w zestawieniu po zgodach wyrażonych w zeszłym tygodniu dołączyły Herbaciane Szlaki i Kolory Herbaty.

Zestawienie pojawia się niestety nieco później niż zwykle, bo popołudniu, gdyż złośliwy oolong postanowił przerwać jego przygotowanie wylewając się bezpardonowo na klawiaturę. Na szczęście klawiatura przeżyła i pozwoliła wrócić do opisywania pozostałych wpisów. Uroki nie słodzenia herbaty:).

Pan Shibamoto i pani Aya czyli niecodzienne herbaty z Japonii…

Spotkania herbaciane w Warszawie trwają w najlepsze. Tym razem czytamy o spotkaniu z plantatorami z Makihonary w Japonii, którzy dzielą się herbatami i opowieściami z plantacji. 

Link: Herbaciany Notes

Silver Sprout czyli Srebrna Latorośl

Szlaki tym razem prowadzą nas do Srebrnej Latorośli – możecie zanurkować w opis zielono-srebrzystej herbaty chińskiej o warzywno-paprykowym aromacie:). Próbowaliście jej już?

Link: Herbaciane Szlaki

Special Gunpowder Tower of Tea – zielona herbata przywieziona z Malty

Tym razem gunpowder. Jeden z moich koników herbacianych. Zielona herbata, która jest intensywna i pobudzająca. W wydaniu maltańskiej mieszanki wyszła Kolorom Herbaty bardzo intensywnie, wręcz w kolorach herbat europejsko klasyfikowanych jako czarne! 

Link: Kolory Herbaty

Herbaty Wùyuán: Dà zhāng shān Yun Wu i inne Wuyuan Ming Mei tea

Porównywane są trzy różne herbaty z rodzaju Wùyuán. O różnym pochodzeniu i przeznaczeniu. Obejrzeć możecie zarówno efekty trzech parzeń jak o rozwijające się liście.

Link: Herbata Blog

Różne odsłony herbaty cz. 25 – Balhyocha, czyli koreańska żółta herbata

O wyjątkowej herbacie koreańskiej żółtej, która nie jest herbatą żółtą według klasyfikacji chińskiej. Herbata nie do dostania w Polsce.

Link: My Cup Of Green Tea

Tie Guan Yin Oolong parzenie, opinie

Żelazna Bogini Miłosierdzia – bardzo przyjemny oolong. Jeśli piliście to możecie dokształcić się co do jej pochodzenia, jeśli nie to na pewno zachęci Was wpis do spróbowania.

Link: Czajnikowy

Czarna herbata Assam

Znacie markę herbat Mayo? Ja nie znałam. Deni pisze o ten indyjskiej czarnej herbacie, a także otwiera dyskusję na temat porównania indyjskich herbat kiedyś i teraz.

Link: DeniMix

Gold Buds SF 2015 – cold brew

IMG_5249 copy

W środku zimy zanurkowaliśmy w przygotowanie herbaty na zimno. Do przygotowania tego parzenia posłużyła nam herbata nepalska Gold Buds. Jak wyszło? Przeczytajcie!

Link: Piewcy Teiny

[Z marketu]: Lilia i Osmantus – herbata kwitnąca z Biedronki

Kolory Herbaty biorą na warsztat kolejną z herbat kwitnących dostępnych w Biedronce. Ta też przy parzeniu broni się przed przeparzeniem dość dobrze, przepięknie się rozwija… resztę przeczytacie na blogu!

Link: Kolory Herbaty

Yong Xi Huo Qing

Wydaje się, że niełatwa dla początkujących herbata, skora do oddawania goryczki w parzeniu gaiwanem. 

Link: Herbaciane Szlaki

Menghai Heaven Earth 2011

Kapibara kontynuuje swoje pu-erhowe tourne. Tym razem rubinowy napar o drewnianych nutach.

Link: Kapibara

Herbata oolong właściwości, odchudzanie

Zebrane są tu właściwości herbat oolong,  herbat zwanych niebieskimi lub też  turkusowymi u nas. Mało popularna szerzej herbata.

Link: Czajnikowy

Canarias – urugwajski kanarek z Brazylii

Ciekawi jesteście urugwajskiego stylu parzenia yerba mate? Mocno pyłowa, gorzka yerba, bogata w mateinę. Zainteresowała Was ta dość wymagająca yerba? Nurkujcie za linkiem!

Link: Kolory Herbaty

Yerba palona z tajemnymi składnikami – coś smacznego i zdrowego

O ognistej mieszance z yerba mate. Chyba idealnej na takie smętne i zimne dni jak teraz. Co na to yerbopijcy?

Link: Kolory Herbaty

Zentangle, zendoodle… zen inspiracje dla każdego

O dekoracji metodą Zentangle, także akcesoriów herbacianych.

Link: DeniMix

Goździki: właściwości, działanie. Dodatki do herbaty #1

Anna Brożyna on EmailAnna Brożyna on FacebookAnna Brożyna on GoogleAnna Brożyna on InstagramAnna Brożyna on Twitter
Anna Brożyna
Naczelna Piewczyni - Piewcy Teiny
Ania gromadzi wiedzę o czaju w swoim wolnym czasie w ramach projektu Piewcy Teiny. Prowadzi prelekcje i warsztaty herbaciane, zwykłe i wirtualne spotkania z herbatą, organizuje Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! i wspiera inne inicjatywy branżowe. Mimo wielu lat na ścieżce herbaty zawsze stara się pamiętać o początkach, o osobach zaczynających swoją przygodę z tym napojem.

Zawodowo tworzy strony i aplikacje internetowe. Pasjonuje się fantastyką, a wszędzie jeździłaby rowerem.
Top