Wszyscy już obudzili się po noworocznym świętowaniu, wpisów herbacianych mamy tym razem najwięcej z tych 6 minionych tygodni. Możemy zarówno poczytać o herbatach pitych przez herbacianą blogosferę, jak i obejrzeć przepiękne zdjęcia liści herbaty czy akcesoriów. Poza polską prasówką herbacianą chciałabym Was zachęcić do zanurkowania też na chwilę za granicę, do artykułu napisanego po angielsku o tym Jak smakuje „rzadkość”?
Ściąga z herbaty do druku
Filiżanka Smaków zaserwowała nam w tym tygodniu wygodną przygotowaną do druku ściągawkę herbacianą. Zawiera czasy i temperatury parzenia, a także ilości suszu potrzebnego dla najpopularniejszych herbat z podstawowym rozróżnieniem herbat zielonych i czarnych.
Link: Filiżanka Smaków
Jun Shan Yin Zhen…
Jola opisała swoje herbaciane spotkanie w kuchni i parzenie herbaty żółtej – wędzonej. Mimo, iż herbata nie jest opisywana pozytywnie to ze względu na naszą fascynacją Lapsangiem ostatnio jesteśmy baaardzo ciekawi tego suszu. Polecam poczytać, by dowiedzieć się co nieco więcej o kiełbasie krakowskiej herbat!
Link: Herbaciany Notes
Gǒu gǔ nao chá – zielona herbata – „Mózg Byczego Psa”
Herbata zielona o tej przedziwnej nazwie została opisana na Herbata Blogu, niestety autor domyśla się, że nie była to herbata pierwszego sortu i nie jest nią zachwycony.
Link: Herbata Blog
Noworocznie. 2013 Pasha Mountain Sheng Pu-Erh
Z noworocznym wpisem wróciła też do nas Joanna dobierając herbatę pod… naukę angielskiej gramatyki! Krótko o The Tea i odbiorze shengów w Polsce.
Link: Joanna Bożek o herbacie
Herbata na nowy rok – Tai Ping Hou Kui
Łukasz podsumowuje swój pierwszy rok z herbatą i szybki wzrost zainteresowania tą drogą. Zaparza też przepiękną herbatę Króla Małp i umieszcza dzbanuszkowy autoportret:).
Link: Dado
Herbata na każdą porę roku
Wraz z Czajnikowym wędrujemy przez cztery pory roku i ich herbaciane propozycje na nie. Kiedy pić zieloną, a kiedy skusić się na gorętszy kubek z czarną herbatą?
Link: Czajnikowy
Tsui Yu Lugu
Noworoczna herbata na Herbacianych Szlakach to nisko fermentowany oolong. Zwitki przepięknie się rozwinęły, ale sama herbata nie zachwyciła.
Link: Herbaciane Szlaki
Podsumowanie herbaciane roku 2015
W tym tygodniu na Piewcach podsumowaliśmy miniony rok 2015 z herbatą, sporo zmian. Podsumowujemy Stronę, social media i spotkania.
Link: Piewcy Teiny
Ratuję Żonę
Po tytule zupełnie nie spodziewałam się znaleźć arcyciekawy wpis o herbacianym syfonie. Przepięknie świąteczny klimat herbaciany z czymś niespotykanym! Alchemia herbaciana!
Link: Tea Express
Gold Buds SF 2015 czyli o odwadze…;)
Ciąg dalszy spotkania po herbacie wędzonej. Jola tym razem sięga, bo gwiazdkę – Gold Buds z Nepalskej plantacji Guranse. Równocześnie do herbatki i przepięknych zdjęć trwa rozmowa o tym by robić w życiu to co sprawia Ci radość.
Link: Herbaciany Notes
Rooibos z eukaliptusem i pomarańczą – na przeziębienie
W miesiącu przymrozków i zachorowań w Kolorach Herbaty witamy rooibos, rozgrzewający i wspierający zdrowie. Piękny skład, wręcz apetyczny, oraz kolor. Chyba w końcu zaopatrzę się w jakiś rooibos.
Link: Kolory Herbaty
[Z marketu]: Zielona herbata z kwiatem jaśminu i lilii – herbata kwitnąca Green Hills
Maria niestrudzenie sprawdza jakość produktów generalnie dostępnych publicznie. Tym razem na warsztat idzie herbata kwitnąca. Ciekawi mnie kwestia stosowania wyższej niż bazowa temperatury dla herbaty zielonej. Ja sama jeszcze do herbat kwitnących podchodzę ostrożnie.
Link: Kolory Herbaty