Jesteś tutaj
Główna > Co ja parzę? > Co ja parzę? – 11 stycznia 2016

Co ja parzę? – 11 stycznia 2016

Wszyscy już obudzili się po noworocznym świętowaniu, wpisów herbacianych mamy tym razem najwięcej z tych 6 minionych tygodni. Możemy zarówno poczytać o herbatach pitych przez herbacianą blogosferę, jak i obejrzeć przepiękne zdjęcia liści herbaty czy akcesoriów. Poza polską prasówką herbacianą chciałabym Was zachęcić do zanurkowania też na chwilę za granicę, do artykułu napisanego po angielsku o tym Jak smakuje "rzadkość"? 

Ściąga z herbaty do druku

Filiżanka Smaków zaserwowała nam w tym tygodniu wygodną przygotowaną do druku ściągawkę herbacianą. Zawiera czasy i temperatury parzenia, a także ilości suszu potrzebnego dla najpopularniejszych herbat z podstawowym rozróżnieniem herbat zielonych i czarnych.

Link: Filiżanka Smaków

Jun Shan Yin Zhen…

Jola opisała swoje herbaciane spotkanie w kuchni i parzenie herbaty żółtej - wędzonej. Mimo, iż herbata nie jest opisywana pozytywnie to ze względu na naszą fascynacją Lapsangiem ostatnio jesteśmy baaardzo ciekawi tego suszu. Polecam poczytać, by dowiedzieć się co nieco więcej o kiełbasie krakowskiej herbat!

Link: Herbaciany Notes

Gǒu gǔ nao chá - zielona herbata - "Mózg Byczego Psa"

Herbata zielona o tej przedziwnej nazwie została opisana na Herbata Blogu, niestety autor domyśla się, że nie była to herbata pierwszego sortu i nie jest nią zachwycony.

LinkHerbata Blog

Noworocznie. 2013 Pasha Mountain Sheng Pu-Erh

Z noworocznym wpisem wróciła też do nas Joanna dobierając herbatę pod... naukę angielskiej gramatyki! Krótko o The Tea i odbiorze shengów w Polsce.

LinkJoanna Bożek o herbacie

Herbata na nowy rok - Tai Ping Hou Kui

Łukasz podsumowuje swój pierwszy rok z herbatą i szybki wzrost zainteresowania tą drogą. Zaparza też przepiękną herbatę Króla Małp i umieszcza dzbanuszkowy autoportret:). 

LinkDado

Herbata na każdą porę roku

Wraz z Czajnikowym wędrujemy przez cztery pory roku i ich herbaciane propozycje na nie. Kiedy pić zieloną, a kiedy skusić się na gorętszy kubek z czarną herbatą? 

LinkCzajnikowy

Tsui Yu Lugu

Noworoczna herbata na Herbacianych Szlakach to nisko fermentowany  oolong. Zwitki przepięknie się rozwinęły, ale sama herbata nie zachwyciła.

LinkHerbaciane Szlaki

Podsumowanie herbaciane roku 2015

2015_podsumowanie copy

W tym tygodniu na Piewcach podsumowaliśmy miniony rok 2015 z herbatą, sporo zmian. Podsumowujemy Stronę, social media i spotkania. 

LinkPiewcy Teiny

Ratuję Żonę

Po tytule zupełnie nie spodziewałam się znaleźć arcyciekawy wpis o herbacianym syfonie. Przepięknie świąteczny klimat herbaciany z czymś niespotykanym! Alchemia herbaciana!

LinkTea Express

Gold Buds SF 2015 czyli o odwadze…;)

Ciąg dalszy spotkania po herbacie wędzonej. Jola tym razem sięga, bo gwiazdkę - Gold Buds z Nepalskej plantacji Guranse. Równocześnie do herbatki i przepięknych zdjęć trwa rozmowa o tym by robić w życiu to co sprawia Ci radość.

Link: Herbaciany Notes

Rooibos z eukaliptusem i pomarańczą - na przeziębienie

W miesiącu przymrozków i zachorowań w Kolorach Herbaty witamy rooibos, rozgrzewający i wspierający zdrowie. Piękny skład, wręcz apetyczny, oraz kolor. Chyba w końcu zaopatrzę się w jakiś rooibos.

LinkKolory Herbaty

[Z marketu]: Zielona herbata z kwiatem jaśminu i lilii - herbata kwitnąca Green Hills

Maria niestrudzenie sprawdza jakość produktów generalnie dostępnych publicznie. Tym razem na warsztat idzie herbata kwitnąca. Ciekawi mnie kwestia stosowania wyższej niż bazowa temperatury dla herbaty zielonej. Ja sama jeszcze do herbat kwitnących podchodzę ostrożnie.

LinkKolory Herbaty

Anna Brożyna on EmailAnna Brożyna on FacebookAnna Brożyna on GoogleAnna Brożyna on InstagramAnna Brożyna on Twitter
Anna Brożyna
Naczelna Piewczyni - Piewcy Teiny
Ania gromadzi wiedzę o czaju w swoim wolnym czasie w ramach projektu Piewcy Teiny. Prowadzi prelekcje i warsztaty herbaciane, zwykłe i wirtualne spotkania z herbatą, organizuje Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! i wspiera inne inicjatywy branżowe. Mimo wielu lat na ścieżce herbaty zawsze stara się pamiętać o początkach, o osobach zaczynających swoją przygodę z tym napojem.

Zawodowo tworzy strony i aplikacje internetowe. Pasjonuje się fantastyką, a wszędzie jeździłaby rowerem.
Top

Kontynuując przeglądanie Piewców Teiny zgadzasz się na używanie ciasteczek. Bo kto nie lubi ciasteczek do herbaty? Więcej informacji

Ciasteczką są włączone by umożliwić Ci najlepsze doświadczenie podczas przeglądania strony. Jeśli nie zmienisz swoich ustawień lub klikniesz akceptację poniżej to zgadzasz się na ciasteczka.

Zamknij