Jesteś tutaj
Główna > Co ja parzę? > Co ja parzę? – 18 stycznia 2016

Co ja parzę? – 18 stycznia 2016

W trzecim tygodniu stycznia blogerzy ruszyli pełną parą. Najgęściej jest od Czajnikowego. Znajdziecie wpisy przeróżne, zarówno ciekawostki herbaciane jak i opisy konkretnych herbat, relację ze spotkania i przepisy. U nas w tym tygodniu też pojawiły się trzy wpisy, jeszcze jeden , o Czechach, czeka na ten tydzień.

Odkryto najstarszą herbatę – ma 2150 lat!

3006CD7700000578-0-image-a-3_1452509174363

Odkryto najstarszą dotychczas znaną herbatę, wydłużając już oficjalnie historię tego napoju o niemal tysiąc lat w przeszłość.

Link: Piewcy Teiny

Herbata wędzona na sośnie rakotwórcza? Nie, herbata Lapsang jest bezpieczna!

Lapsanga albo uwielbiasz albo nienawidzisz – tak mi mówili. Od kiedy zaczęliśmy go pić zgadzamy się z tym zdaniem! I nie możemy przestać próbować różnych:). Czajnikowy podsumowuje historię Lapsanga, jego proces tworzenia oraz obala mit o jego rakotwórczości.

Link: Czajnikowy

Jak smakuje Żelazna Bogini Miłosierdzia?

Deni do parzenia tym razem przygotowuje sprowadzone z Chin Tie Guan Yin. Jest to herbata, którą sama oceniam bardzo wysoko, miałam okazję pić jej bardzo dobrą wersję. Tak jak i u mnie herbata przetrwała wiele więcej parzeń niż podstawowe 3, bez utraty swojego smaku. Na koniec wpisu możemy spojrzeć jak wizualnie w formie teatangle prezentuje się smak Bogini!

Link: DeniMix

Long Jing Supergrade 2015 – Smocza Studnia

Maria z Kubą opisują i parzą Long Jinga Supergrade. Miałeś kiedyś styczność z tą herbatą albo planujesz? To nurkuj do wpisu, bo opisują tam przeróżnej jakości liście i czym charakteryzują się najlepsze. Znajdziecie też link do filmu eHerbaty na ten temat.

Link: Kolory Herbaty

Świąteczna czarna herbata Nadin

Zastanawiacie się z jakimi smakami herbacianymi spotykać się mogą za wschodnimi granicami? Herbaciane Szklaki próbują rosyjskiej czarnej herbaty aromatyzowanej. 

Link: Herbaciane Szklaki

Poncz z herbaty

Do filmiku sprzed świąt Czajnikowy dodał wpis z przepisem na poncz.

Link: Czajnikowy

Mate na wzmocnienie

Łukasz zaparza klasycznie yerba mate z oolongiem, mieszankę na wzmocnienie. Acz pije z bombilą. 

Link: Herbaciane Szlaki

Goździki: właściwości, działanie. Dodatki do herbaty

Myślisz o przygotowaniu własnych mieszanek do naparów? Szukasz informacji o dodatkach? Tym razem możesz poczytać o goździkach!

Link: Czajnikowy

Herbata Noworoczna czyli wspaniałe spotkanie herbaciane

Jola opowiada nam o warszawskim spotkaniu herbacianym, na które nie dotarłam niestety, a było przepiękną podróżą przez herbaty. Jeśli też nie mieliście okazji tam się pojawić to wędrujcie za linkiem do Herbacianego Notesu i czytajcie!

Link: Herbaciany Notes

Kenia Milima – czarna herbata z Czarnego Lądu

Kenijskie drobne czarne herbaty – tak dawno nie miałam okazji ich pić! Krótki trip do Afryki z Marią, kto dołączy?

Link: Kolory Herbaty

Q-Box – przepiękna estetyka!

IMG_5375

Prześliczna estetyka Q-Boxowej subskrypcji herbacianej przedstawiona została w tym tygodniu u nas na Piewcach. Zajrzycie!

Link: Piewcy Teiny

Herbata otwarta na wariatów

Wywiad z Rafałem Przybylokiem, właścicielem „Czajnika” w Zabrzu. Jeśli kogoś interesuje Czajnikowy prezenter to może się dowiedzieć o nim czegoś więcej.

Link: Nowiny Zabrzańskie

Herbata czerwona Ramiz Black Tea

Łukasz opowiada nam o herbacie czerwonej (dla Europy czarnej) pana Ramiza. Herbaty wyjątkowo codziennej, dodającej wagi każdemu dniowi.

Link: Dado

We are tea english breakfast

Na Ślubnej możemy spojrzeć na czarną sypaną herbatę z Wielkiej Brytanii. 

Link: Ślubna Herbata

Rekord Guinnessa w parzeniu herbaty pobity!

10 stycznia 2016 w ramach Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy Czajnikowy pobił rekord Guinessa w ilości zaparzonych herbat przez jedną osobę w ciągu godziny. Oprócz filmu znajdziecie też sporą galerię zdjęć z wydarzenia.

Link: Czajnikowy

Herbata zielona Liu An Gua Pian właściwości, historia, produkcja

Z warszawskimi widokami w tle Rafał opowiada nam o jednej z najlepszych chińskich herbat zielonych. Jeśli chcecie dowiedzieć się jak smakuje promyk wiosny w połowie naszej polskiej zimy to oglądajcie i czytajcie!

Link: Czajnikowy – wpis, Czajnikowy – Youtube

Anna Brożyna on EmailAnna Brożyna on FacebookAnna Brożyna on GoogleAnna Brożyna on InstagramAnna Brożyna on Twitter
Anna Brożyna
Naczelna Piewczyni - Piewcy Teiny
Ania gromadzi wiedzę o czaju w swoim wolnym czasie w ramach projektu Piewcy Teiny. Prowadzi prelekcje i warsztaty herbaciane, zwykłe i wirtualne spotkania z herbatą, organizuje Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! i wspiera inne inicjatywy branżowe. Mimo wielu lat na ścieżce herbaty zawsze stara się pamiętać o początkach, o osobach zaczynających swoją przygodę z tym napojem.

Zawodowo tworzy strony i aplikacje internetowe. Pasjonuje się fantastyką, a wszędzie jeździłaby rowerem.
Top