Jesteś tutaj
Główna > Co ja parzę? > Co ja parzę? – 18 stycznia 2016

Co ja parzę? – 18 stycznia 2016

W trzecim tygodniu stycznia blogerzy ruszyli pełną parą. Najgęściej jest od Czajnikowego. Znajdziecie wpisy przeróżne, zarówno ciekawostki herbaciane jak i opisy konkretnych herbat, relację ze spotkania i przepisy. U nas w tym tygodniu też pojawiły się trzy wpisy, jeszcze jeden , o Czechach, czeka na ten tydzień.

Odkryto najstarszą herbatę – ma 2150 lat!

3006CD7700000578-0-image-a-3_1452509174363

Odkryto najstarszą dotychczas znaną herbatę, wydłużając już oficjalnie historię tego napoju o niemal tysiąc lat w przeszłość.

Link: Piewcy Teiny

Herbata wędzona na sośnie rakotwórcza? Nie, herbata Lapsang jest bezpieczna!

Lapsanga albo uwielbiasz albo nienawidzisz - tak mi mówili. Od kiedy zaczęliśmy go pić zgadzamy się z tym zdaniem! I nie możemy przestać próbować różnych:). Czajnikowy podsumowuje historię Lapsanga, jego proces tworzenia oraz obala mit o jego rakotwórczości.

Link: Czajnikowy

Jak smakuje Żelazna Bogini Miłosierdzia?

Deni do parzenia tym razem przygotowuje sprowadzone z Chin Tie Guan Yin. Jest to herbata, którą sama oceniam bardzo wysoko, miałam okazję pić jej bardzo dobrą wersję. Tak jak i u mnie herbata przetrwała wiele więcej parzeń niż podstawowe 3, bez utraty swojego smaku. Na koniec wpisu możemy spojrzeć jak wizualnie w formie teatangle prezentuje się smak Bogini!

Link: DeniMix

Long Jing Supergrade 2015 - Smocza Studnia

Maria z Kubą opisują i parzą Long Jinga Supergrade. Miałeś kiedyś styczność z tą herbatą albo planujesz? To nurkuj do wpisu, bo opisują tam przeróżnej jakości liście i czym charakteryzują się najlepsze. Znajdziecie też link do filmu eHerbaty na ten temat.

Link: Kolory Herbaty

Świąteczna czarna herbata Nadin

Zastanawiacie się z jakimi smakami herbacianymi spotykać się mogą za wschodnimi granicami? Herbaciane Szklaki próbują rosyjskiej czarnej herbaty aromatyzowanej. 

Link: Herbaciane Szklaki

Poncz z herbaty

Do filmiku sprzed świąt Czajnikowy dodał wpis z przepisem na poncz.

Link: Czajnikowy

Mate na wzmocnienie

Łukasz zaparza klasycznie yerba mate z oolongiem, mieszankę na wzmocnienie. Acz pije z bombilą. 

Link: Herbaciane Szlaki

Goździki: właściwości, działanie. Dodatki do herbaty

Myślisz o przygotowaniu własnych mieszanek do naparów? Szukasz informacji o dodatkach? Tym razem możesz poczytać o goździkach!

Link: Czajnikowy

Herbata Noworoczna czyli wspaniałe spotkanie herbaciane

Jola opowiada nam o warszawskim spotkaniu herbacianym, na które nie dotarłam niestety, a było przepiękną podróżą przez herbaty. Jeśli też nie mieliście okazji tam się pojawić to wędrujcie za linkiem do Herbacianego Notesu i czytajcie!

Link: Herbaciany Notes

Kenia Milima - czarna herbata z Czarnego Lądu

Kenijskie drobne czarne herbaty - tak dawno nie miałam okazji ich pić! Krótki trip do Afryki z Marią, kto dołączy?

Link: Kolory Herbaty

Q-Box - przepiękna estetyka!

IMG_5375

Prześliczna estetyka Q-Boxowej subskrypcji herbacianej przedstawiona została w tym tygodniu u nas na Piewcach. Zajrzycie!

Link: Piewcy Teiny

Herbata otwarta na wariatów

Wywiad z Rafałem Przybylokiem, właścicielem "Czajnika" w Zabrzu. Jeśli kogoś interesuje Czajnikowy prezenter to może się dowiedzieć o nim czegoś więcej.

Link: Nowiny Zabrzańskie

Herbata czerwona Ramiz Black Tea

Łukasz opowiada nam o herbacie czerwonej (dla Europy czarnej) pana Ramiza. Herbaty wyjątkowo codziennej, dodającej wagi każdemu dniowi.

Link: Dado

We are tea english breakfast

Na Ślubnej możemy spojrzeć na czarną sypaną herbatę z Wielkiej Brytanii. 

Link: Ślubna Herbata

Rekord Guinnessa w parzeniu herbaty pobity!

10 stycznia 2016 w ramach Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy Czajnikowy pobił rekord Guinessa w ilości zaparzonych herbat przez jedną osobę w ciągu godziny. Oprócz filmu znajdziecie też sporą galerię zdjęć z wydarzenia.

Link: Czajnikowy

Herbata zielona Liu An Gua Pian właściwości, historia, produkcja

Z warszawskimi widokami w tle Rafał opowiada nam o jednej z najlepszych chińskich herbat zielonych. Jeśli chcecie dowiedzieć się jak smakuje promyk wiosny w połowie naszej polskiej zimy to oglądajcie i czytajcie!

Link: Czajnikowy - wpis, Czajnikowy - Youtube

Anna Brożyna on EmailAnna Brożyna on FacebookAnna Brożyna on GoogleAnna Brożyna on InstagramAnna Brożyna on Twitter
Anna Brożyna
Naczelna Piewczyni - Piewcy Teiny

Ania gromadzi wiedzę o czaju w swoim wolnym czasie w ramach projektu Piewcy Teiny. Prowadzi prelekcje i warsztaty herbaciane, zwykłe i wirtualne spotkania z herbatą, organizuje Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! i wspiera inne inicjatywy branżowe. Mimo wielu lat na ścieżce herbaty zawsze stara się pamiętać o początkach, o osobach zaczynających swoją przygodę z tym napojem.


Zawodowo tworzy strony i aplikacje internetowe. Pasjonuje się fantastyką, a wszędzie jeździłaby rowerem.


Top

Kontynuując przeglądanie Piewców Teiny zgadzasz się na używanie ciasteczek. Bo kto nie lubi ciasteczek do herbaty? Więcej informacji

Ciasteczką są włączone by umożliwić Ci najlepsze doświadczenie podczas przeglądania strony. Jeśli nie zmienisz swoich ustawień lub klikniesz akceptację poniżej to zgadzasz się na ciasteczka.

Zamknij