Jesteś tutaj
Główna > Co ja parzę? > Co ja parzę? – 25 stycznia 2016

Co ja parzę? – 25 stycznia 2016

Popijając ciemny jak noc pu-erh, kupiony ostatnio w Kwietnej podczas krótkiej wizyty w Poznaniu, czytam tygodniowe zestawienie herbaciane.

Przyjęłam już ostatnio pewną zasadę, co by wpisy nie tyczące się herbat z krzewu herbacianego zrzucać nieco na dół zestawienia (w pierwszych zestawieniach nie brałam takich wpisów pod uwagę w ogóle).

Wszelkie zdjęcia z blogów innych niż mój osadzane z zewnątrz i za zgodą osób prowadzonych blog. Jeśli nas czytasz i też chcesz by przy Twoim blogu pojawiały się zdjęcia ilustrujące Twój wpis w zestawieniu to daj mi znać!

Herbaciana inauguracja roku­- Herbata Noworoczna

W zeszłym tygodniu mogliśmy przeczytać relację Joli z tego spotkania w Warszawie. Tym razem o spotkaniu opowiada Ewa ze swojej perspektywy. Ewa też była jedną z osób, które parzyły na spotkaniu.

Link: Herbatniczek

Fresh Masala Chai czyli trochę ciepła i słodyczy na zimne dni

Uwielbiam chai tea, aczkolwiek raczej nie przygotowuje jej tradycyjnie, jak pokazała Jola, z mlekiem. Uwielbiam ją jako mocną, przyprawioną, czarną herbatę, która wspiera mnie zimą w naprawdę mroźnych chwilach. O Merchants of Chai czytałam, jak Jola, wcześniej w magazynie Usta i byłam zaintrygowana. Niestety mnogość dostępnych do przetestowania herbat odsunęła mi ich Chai’e w kolejności. Wpis Joli i zdjęcia Jowity pokazują, że była to błędna decyzja. Muszę spróbować jeszcze tej zimy!

Link: Herbaciany Notes

Hojicha – zielona herbata o brązowych liściach

W Kolorach Herbaty w tym tygodniu rozpisują się na temat herbaty bardzo specyficznej – Hojicha. W niech właśnie znajdziemy oprócz listków także gałązki. Aż zaczynam żałować, że nie opisała sobie smaku, który ja doświadczyłam kiedy ją piłam, warto by było porównać. Herbata na zdjęciach w KH jest lepszej jakości niż ta, którą miałam okazję próbować. Ale, że na smak ma wpływ dużo czynników to wydaje mi się, że moja była smaczniejsza – pita po całym dniu na Poznańskim Festiwalu Herbaty Zaparzaj!, słuchając opowieści z prelekcji.

Link: Kolory Herbaty

Przewodnik po herbatach: Lady Grey

Filiżanka opowiada nam o jednej z popularnych aromatyzowanych mieszanek herbat czarnych – Lady Grey. Delikatniejsza wersja earl greya, skomponowana przez Twinnings.

Link: Filiżanka Smaków

Matcha – właściwości i parzenie

Kompleksowe zestawienie informacji o matchy, jej skład (w porównaniu do senchy), właściwości i sposób przygotowania.

Link: Magia Kawy i Herbaty

Kericho Gold – herbata prosto z Kenii

Tydzień temu mogliśmy poczytać co nieco o herbatach z Afryki, tym razem zabierają nas tam Kolory Herbaty, z kenijską herbatą czarną dust.

Link: Kolory Herbaty

Test herbatek Loyd oraz Green Hills

Łukasz zabiera się za testowanie dwóch marek herbat saszetkowych z Mokate, podobne wpisy ostatnio miały dwa inne herbaciane blogi, więc jeśli kogoś temat interesuje to może zanurkować w poprzednie zestawienia i dokształcić się;).

Link: Herbaciane Szlaki

Praga czajowniami stoi!

Caj Tea

Piewcy w tym tygodniu wspominali wizytę w czeskiej Pradze oraz herbaciany charakter tego kraju i jego czajową historię.

Link: Piewcy Teiny

Fotograficzne podsumowanie roku

Przy końcówce zestawienia znajdziecie foty herbaciane!

Link: Herbatniczek

Jin Jun Mei ze złotej torebki – czy tak miała smakować czarna herbata?

Przygody z herbatami zamawianymi z Chin;). Czyli próba odszyfrowania herbaty otrzymanej do zamówienia. Gratka dla każdego herbaciarza – zgadnij co dostałeś! Sama niedługo zmierzę się z „lapsangiem”, który ewidentnie nie jest wędzony, zamówionym z AliExpressu.

Link: Kolory Herbaty

Wùyuán Tea – Herbaty zielone z Wùyuán – klasyfikacja

Czytamy co nieco na temat poruszany już na Poznańskim Festiwalu Herbaty Zaparzaj!, czyli kwestii nomenklatury: zawartość herbaty w herbacie. Pod nazwą herbaty znajdziemy zarówno krzew herbaciany jak i wiele więcej. Wbrew tytułowi wpis jest tylko zapowiedzą testu herbat. Raczej spisuje przemyślenia herbaciane autora w tym tygodniu na parę tematów. Trzymamy kciuki za dalsze rozwinięcie każdego z nich.

Link: Herbata Blog

Menghai Dayi Pu-erh 2009

Kacper zapowiada pu-erhową serię wpisów i rozpoczyna ją herbatą z 2009 roku z gatunku shu. Trzymam kciuki by całość zakończyła się podsumowaniem i porównaniem:). Zobaczcie ile parzeń susz dał radę!

Link: Kapibara

Zimą wybierz czarną herbatę z dodatkami!

Krótki wpis o tym, by zimą wybierać cieplej parzone herbaty, o ich doprawianiu oraz właściwościach.

Link: Kawa i Herbata

Colon Tradicional – po metamorfozie

Jakub z Kolorów testuje „zmienioną” yerbę Colon, znajdziemy idąc za linkiem porównanie różnych aspektów wcześniej i teraz dostępnego suszu.

Link: Kolory Herbaty

Yerba Mate Pipore Elaborada

Mamy w tym tygodniu nie jedną yerbę w recenzjach. Łukasz opowiada nam o klasycznej Pipore, a także o swoich przygodach z mate i swoim palo santo.

Link: Herbaciane Szlaki

Zwiastun kanału Czajnikowy.pl

Sprawdzamy reklamy sumplementów: Medicitum, Hepaslimin, Vitotal

Anna Brożyna on EmailAnna Brożyna on FacebookAnna Brożyna on GoogleAnna Brożyna on InstagramAnna Brożyna on Twitter
Anna Brożyna
Naczelna Piewczyni - Piewcy Teiny
Ania gromadzi wiedzę o czaju w swoim wolnym czasie w ramach projektu Piewcy Teiny. Prowadzi prelekcje i warsztaty herbaciane, zwykłe i wirtualne spotkania z herbatą, organizuje Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! i wspiera inne inicjatywy branżowe. Mimo wielu lat na ścieżce herbaty zawsze stara się pamiętać o początkach, o osobach zaczynających swoją przygodę z tym napojem.

Zawodowo tworzy strony i aplikacje internetowe. Pasjonuje się fantastyką, a wszędzie jeździłaby rowerem.
Top