Jesteś tutaj
Główna > Co ja parzę? > Co ja parzę? – 25 stycznia 2016

Co ja parzę? – 25 stycznia 2016

Popijając ciemny jak noc pu-erh, kupiony ostatnio w Kwietnej podczas krótkiej wizyty w Poznaniu, czytam tygodniowe zestawienie herbaciane.

Przyjęłam już ostatnio pewną zasadę, co by wpisy nie tyczące się herbat z krzewu herbacianego zrzucać nieco na dół zestawienia (w pierwszych zestawieniach nie brałam takich wpisów pod uwagę w ogóle).

Wszelkie zdjęcia z blogów innych niż mój osadzane z zewnątrz i za zgodą osób prowadzonych blog. Jeśli nas czytasz i też chcesz by przy Twoim blogu pojawiały się zdjęcia ilustrujące Twój wpis w zestawieniu to daj mi znać!

Herbaciana inauguracja roku­- Herbata Noworoczna

W zeszłym tygodniu mogliśmy przeczytać relację Joli z tego spotkania w Warszawie. Tym razem o spotkaniu opowiada Ewa ze swojej perspektywy. Ewa też była jedną z osób, które parzyły na spotkaniu.

Link: Herbatniczek

Fresh Masala Chai czyli trochę ciepła i słodyczy na zimne dni

Uwielbiam chai tea, aczkolwiek raczej nie przygotowuje jej tradycyjnie, jak pokazała Jola, z mlekiem. Uwielbiam ją jako mocną, przyprawioną, czarną herbatę, która wspiera mnie zimą w naprawdę mroźnych chwilach. O Merchants of Chai czytałam, jak Jola, wcześniej w magazynie Usta i byłam zaintrygowana. Niestety mnogość dostępnych do przetestowania herbat odsunęła mi ich Chai'e w kolejności. Wpis Joli i zdjęcia Jowity pokazują, że była to błędna decyzja. Muszę spróbować jeszcze tej zimy!

Link: Herbaciany Notes

Hojicha - zielona herbata o brązowych liściach

W Kolorach Herbaty w tym tygodniu rozpisują się na temat herbaty bardzo specyficznej - Hojicha. W niech właśnie znajdziemy oprócz listków także gałązki. Aż zaczynam żałować, że nie opisała sobie smaku, który ja doświadczyłam kiedy ją piłam, warto by było porównać. Herbata na zdjęciach w KH jest lepszej jakości niż ta, którą miałam okazję próbować. Ale, że na smak ma wpływ dużo czynników to wydaje mi się, że moja była smaczniejsza - pita po całym dniu na Poznańskim Festiwalu Herbaty Zaparzaj!, słuchając opowieści z prelekcji.

Link: Kolory Herbaty

Przewodnik po herbatach: Lady Grey

Filiżanka opowiada nam o jednej z popularnych aromatyzowanych mieszanek herbat czarnych - Lady Grey. Delikatniejsza wersja earl greya, skomponowana przez Twinnings. 

Link: Filiżanka Smaków

Matcha - właściwości i parzenie

Kompleksowe zestawienie informacji o matchy, jej skład (w porównaniu do senchy), właściwości i sposób przygotowania.

Link: Magia Kawy i Herbaty

Kericho Gold - herbata prosto z Kenii

Tydzień temu mogliśmy poczytać co nieco o herbatach z Afryki, tym razem zabierają nas tam Kolory Herbaty, z kenijską herbatą czarną dust. 

Link: Kolory Herbaty

Test herbatek Loyd oraz Green Hills

Łukasz zabiera się za testowanie dwóch marek herbat saszetkowych z Mokate, podobne wpisy ostatnio miały dwa inne herbaciane blogi, więc jeśli kogoś temat interesuje to może zanurkować w poprzednie zestawienia i dokształcić się;). 

Link: Herbaciane Szlaki

Praga czajowniami stoi!

Caj Tea

Piewcy w tym tygodniu wspominali wizytę w czeskiej Pradze oraz herbaciany charakter tego kraju i jego czajową historię.

Link: Piewcy Teiny

Fotograficzne podsumowanie roku

Przy końcówce zestawienia znajdziecie foty herbaciane!

Link: Herbatniczek

Jin Jun Mei ze złotej torebki - czy tak miała smakować czarna herbata?

Przygody z herbatami zamawianymi z Chin;). Czyli próba odszyfrowania herbaty otrzymanej do zamówienia. Gratka dla każdego herbaciarza - zgadnij co dostałeś! Sama niedługo zmierzę się z "lapsangiem", który ewidentnie nie jest wędzony, zamówionym z AliExpressu.

Link: Kolory Herbaty

Wùyuán Tea - Herbaty zielone z Wùyuán - klasyfikacja

Czytamy co nieco na temat poruszany już na Poznańskim Festiwalu Herbaty Zaparzaj!, czyli kwestii nomenklatury: zawartość herbaty w herbacie. Pod nazwą herbaty znajdziemy zarówno krzew herbaciany jak i wiele więcej. Wbrew tytułowi wpis jest tylko zapowiedzą testu herbat. Raczej spisuje przemyślenia herbaciane autora w tym tygodniu na parę tematów. Trzymamy kciuki za dalsze rozwinięcie każdego z nich.

Link: Herbata Blog

Menghai Dayi Pu-erh 2009

Kacper zapowiada pu-erhową serię wpisów i rozpoczyna ją herbatą z 2009 roku z gatunku shu. Trzymam kciuki by całość zakończyła się podsumowaniem i porównaniem:). Zobaczcie ile parzeń susz dał radę!

Link: Kapibara

Zimą wybierz czarną herbatę z dodatkami!

Krótki wpis o tym, by zimą wybierać cieplej parzone herbaty, o ich doprawianiu oraz właściwościach.

Link: Kawa i Herbata

Colon Tradicional - po metamorfozie

Jakub z Kolorów testuje "zmienioną" yerbę Colon, znajdziemy idąc za linkiem porównanie różnych aspektów wcześniej i teraz dostępnego suszu.

Link: Kolory Herbaty

Yerba Mate Pipore Elaborada

Mamy w tym tygodniu nie jedną yerbę w recenzjach. Łukasz opowiada nam o klasycznej Pipore, a także o swoich przygodach z mate i swoim palo santo.

Link: Herbaciane Szlaki

Zwiastun kanału Czajnikowy.pl

Sprawdzamy reklamy sumplementów: Medicitum, Hepaslimin, Vitotal

Anna Brożyna on EmailAnna Brożyna on FacebookAnna Brożyna on GoogleAnna Brożyna on InstagramAnna Brożyna on Twitter
Anna Brożyna
Naczelna Piewczyni - Piewcy Teiny

Ania gromadzi wiedzę o czaju w swoim wolnym czasie w ramach projektu Piewcy Teiny. Prowadzi prelekcje i warsztaty herbaciane, zwykłe i wirtualne spotkania z herbatą, organizuje Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! i wspiera inne inicjatywy branżowe. Mimo wielu lat na ścieżce herbaty zawsze stara się pamiętać o początkach, o osobach zaczynających swoją przygodę z tym napojem.


Zawodowo tworzy strony i aplikacje internetowe. Pasjonuje się fantastyką, a wszędzie jeździłaby rowerem.


  • Łukasz G

    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich zdjęć dla potrzeb niezbędnych do realizacji wpisu „Co ja parzę?”… 😀
    A tak na serio, to nie mam nic przeciwko, a nawet jeżeli jakieś zdjęcie będzie się nadawać, będzie mi bardzo miło 🙂
    Pozdrawiam, Łukasz.

    • Dzięki! Już dwa dodatkowe blogi w takim razie będą miały reprezentację wizualną;).

Top

Kontynuując przeglądanie Piewców Teiny zgadzasz się na używanie ciasteczek. Bo kto nie lubi ciasteczek do herbaty? Więcej informacji

Ciasteczką są włączone by umożliwić Ci najlepsze doświadczenie podczas przeglądania strony. Jeśli nie zmienisz swoich ustawień lub klikniesz akceptację poniżej to zgadzasz się na ciasteczka.

Zamknij