Jesteś tutaj
Główna > Co ja parzę? > Co ja parzę? – lipiec 2018

Co ja parzę? – lipiec 2018

Wstępniak

Nie wiadomo kiedy minął rok! Rok bez Co ja parzę? przygotowywanego co tydzień. W tym czasie wchodziłam na swoje zestawienie blogów i czytałam wpisy, ale pojawiało się bardzo mało. Dzisiejsze zestawienie z całego lipca wygląda jak zestawienie tygodniowe sprzed roku. Wracam do przeglądów, ale będziemy je robić podsumowując cały miesiąc zamiast tydzień. A jeśli wpisów zrobi się więcej? Mam i na to pomysł! Więc jeśli tak jak i ja wzięłaś urlop od herbatopisania to czas na powrót! Wyrzuć z siebie te wszystkie herbaciane opowieści w przestrzeń internetu, czekam na nowe wpisy w sierpniu!

Herbacianie w Polsce

Aby Wasz czas był mocno herbaciany pamiętajcie o tych wydarzeniach:

Herbata koło Ciebie: Herbaciana Mapa Polski

Wirtualna herbaciarnia: Zaparzaj! z nami w sieci

Herbata w podróży

Obszerny artykuł pełen pomysłów na herbatę w trasie i w terenie. Już nie strasznym jest być herbaciarzem na wakacjach:).

Link: Piewcy Teiny

Preludium do herbacianych wspomnień z Japonii

Jola w tym roku miała możliwość spędzenia miesiąca w Japonii. Tutaj rozpoczyna swoją opowieść o swoich herbacianych przygodach.

Link: herbaciany notes

Zarai w pięknych okolicznościach przyrody Shirakawy…

I jeszcze w lipcu pierwsza część opisu podróży Joli do Japonii. Nie zapomnijcie otworzyć sobie zdjęć i przenieść się na chwilę do krain, o których snuje opowieść herbaciany notes;).

Link: herbaciany notes

Wild Yunnan Moonlight Organic.

Tak, przyklaskuję! Jeśli herbaciarzu jesteś na swojej drodze herbaty w momencie uwielbienia dla herbaty zielonej i sądzisz, że herbata czarna to same szajsy z supermarketu to czas spróbować całej tęczy smaków czarnych herbat i zatoczyć do nich koło. No dobra, to może ja tylko tak wracałam parę lat temu niczym syn marnotrawny do czarnych… Tak czy inaczej przepiękny szklany hohin i parę słów i pysznościach hong cha.

Link: Cha & Tea

Herbaciarnie: Satomi

O herbaciarni Satomi z dłuższym wstępem o kulturze Japonii.

Link: Herbata i Obiektyw

Święto herbaty w Cieszynie

Święto Herbaty w Cieszynie z perspektywy herbaciarza, który zawitał tam po raz pierwszy. A jak Wy czuliście się pierwszy raz na takim zlocie herbacianych „fanatyków”?:)

Link: Herbata i Obiektyw

4 najlepsze sposoby na mrożoną herbatę – przepisy

Dorzucanie lodu do ostudzonej herbaty wydaje się nudne? Ewa opisuje parę pomysłów na herbatę na lato.

Link: Czajnikowy

Wenshan Baozhong, czyli przepyszny tajwański oolong o niskim stopniu oksydacji

Jeśli zaczynacie nurkować w świat oolongów to na pewno na waszej liście herbat do spróbowania znajdzie się pouchong, niskooksydowany oolong tajwański. Agnieszka przygotowała świetne kompendium informacji, które pomoże Wam lepiej poznać tę herbatę!

Link: My Cup of Green Tea

Mojitea – herbata mohito

Coś pomiędzy herbatą marokańską na zimno, a drinkiem. Na pewno pomoże w taką pogodę, chociaż ja bym podarowała sobie syrop i poszła w miętę zaparzoną osobno.

Link:  Herbaciara

Ceramika do herbaty – kiedy smak bedzie najlepszy ( odwiedziny starozytnego Jizhou )

Herbata z historią zawsze smakuje inaczej. Tutaj nurkujemy też i w ceramikę z historią, w której herbata zawsze smakuje lepiej.

Link: Cha Herbata

Święto herbaty w Cieszynie

Święto herbaty w Cieszynie

Anna Brożyna on EmailAnna Brożyna on FacebookAnna Brożyna on GoogleAnna Brożyna on InstagramAnna Brożyna on Twitter
Anna Brożyna
Naczelna Piewczyni - Piewcy Teiny
Ania gromadzi wiedzę o czaju w swoim wolnym czasie w ramach projektu Piewcy Teiny. Prowadzi prelekcje i warsztaty herbaciane, zwykłe i wirtualne spotkania z herbatą, organizuje Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! i wspiera inne inicjatywy branżowe. Mimo wielu lat na ścieżce herbaty zawsze stara się pamiętać o początkach, o osobach zaczynających swoją przygodę z tym napojem.

Zawodowo tworzy strony i aplikacje internetowe. Pasjonuje się fantastyką, a wszędzie jeździłaby rowerem.
Top