Jesteś tutaj
Główna > Co ja parzę? > Co ja parzę?- przegląd herbacianej prasy

Co ja parzę?- przegląd herbacianej prasy

Kolejny tydzień herbacianych wpisów poniżej. Część z nich dotyczy obchodzonego we wtorek Międzynarodowego Dnia Herbaty obchodzonego 15 grudnia. Akcent bożonarodzeniowy stanowi wpis na Kolorach Herbaty z herbacianych lukrem.

Herbata urodzinowa

Łukasz pisze o otrzymanych z okazji urodzin saszetkach z Matcha Au Lait.

Link: Dado – moja droga herbaty

Popijając herbatę Chaozhou Phoenix Dancong

Deni recenzuje wysoko fermentowanego (patrząc po zdjęciach) oolonga, którego zamówiła z Aliexpress. Ciekawi Cię ta herbatka lub planujesz niedługo tam zakupy – zajrzyj!

Link: DeniMix

„Tao chińskiej herbaty” – recenzja książki

Z kubkiem zielonej herbaty nurkujemy w książki herbaciane. Na warsztat wzięto „Tao chińskiej herbaty: Przewodnik praktyczny i kulturalny” autorstwa Ling Yun, książkę tłumaczoną na polski. We wpisie znajdziecie zarówno mocne jak i słabe strony tej książki. Na pewno warto zajrzeć przed zakupem!

Link: MyCupOfGreenTea

Oolong Tie Guanyin typ Lì lì xiāng

Nurkujemy w temat nomenklatury herbacianej, herbat oolong i konkretnego Tie Guan Yin o zadziwiająco nie naruszonych liściach (mój tie guan yin bardzo ładnie wczoraj prezentował smocze poszarpane liście).

Link: Herbata Blog

Huang Shan Mao Feng 2015

Kapibara tym razem opowiada nam o jednej z 10 słynnych herbat chińskich – zielonej o wąskich, długich i skręconych liściach.  Ledwo zmieściła się w czajniczku od Andrzeja Bero.

Link: Kapibara

[Z marketu]: Zielona herbata z kwiatem nagietka i jaśminu – herbata kwitnąca Green Hills

Ciekawią Was herbaty kwitnące, ale nie wiecie jak do nich podejść? Czy herbata kwitnąca z Biedronki będzie dobra? Kolory Herbaty przedstawiają zaskakującą odpowiedź.

Link: Kolory Herbaty

Międzynarodowy Dzień Herbaty – 15 grudnia

infografika_hist_herbaty_square

My z kolei już od pewnego czasu szykowaliśmy wpis na wtorkowe święto herbaty z zeszłego tygodnia i oprócz informacji o nim przetłumaczyliśmy też jedną z lubianych przez nas infografik dotyczących historii herbaty!

Link: Piewcy Teiny

Międzynarodowy Dzień Herbaty czyli do czego prowadzą herbaciane pogaduchy…

O tym jak nasze wirtualne herbaciane pogaduchy doprowadziły do organizacji w Warszawie Dnia Herbaty przez Jolę poczytacie w jej Herbacianym Notesie. Czyli jak to wyglądało z perspektywy organizatorki. Znajdziecie też trochę zdjęć Herbatniczka, których nie ma u nich na blogu.

Link: Herbaciany Notes

Międzynarodowy Dzień Herbaty – relacja

W Warszawie w restauracji Onggi tamtejsi herbaciarze świętowali Międzynarodowy Dzień Herbaty. Wpis Ewy zilustrowany jest przepięknymi zdjęciami i opowiada o przebiegu spotkania, atmosferze i pitych herbatach. W drugiej połowie wpisu znajdziecie też ciekawostkę, pomysł „schroniska herbacianego” w Warszawie.

Link: Herbatniczek

Międzynarodowy Dzień Herbaty

Także i Łukasz opowiada nam o Dniu Herbaty w Onggi w Warszawie, ze swojej perspektywy. Trzymamy kciuki by rozpoznawanie temperatury wody na dotyk przeszło jak najmniej boleśnie:).

Link: Dado – moja droga herbaty

Herbata z Nepalu. Nepalska herbata.

 

 

Anna Brożyna on EmailAnna Brożyna on FacebookAnna Brożyna on GoogleAnna Brożyna on InstagramAnna Brożyna on Twitter
Anna Brożyna
Naczelna Piewczyni - Piewcy Teiny
Ania gromadzi wiedzę o czaju w swoim wolnym czasie w ramach projektu Piewcy Teiny. Prowadzi prelekcje i warsztaty herbaciane, zwykłe i wirtualne spotkania z herbatą, organizuje Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! i wspiera inne inicjatywy branżowe. Mimo wielu lat na ścieżce herbaty zawsze stara się pamiętać o początkach, o osobach zaczynających swoją przygodę z tym napojem.

Zawodowo tworzy strony i aplikacje internetowe. Pasjonuje się fantastyką, a wszędzie jeździłaby rowerem.
Top