Jesteś tutaj
Główna > Co ja parzę? > Co ja parzę? – sierpień 2018

Co ja parzę? – sierpień 2018

Gdzieś w drugiej połowie sierpnia coś się zmieniło w powietrzu. Temperatura spadła o parę stopni, wieczory zrobiły się chłodniejsze, jeszcze nie spadł deszcz. Czułam koniec lata i pierwsze kroki jesieni rozbrzmiały. Coraz częściej sięgam teraz po herbaty czarne i puerh. Kocyk, kot, książka… co chwilę myślę co by tu upiec. Idąc ryneczkiem szukam dyni hokkaido. Mam już w domu trzy rodzaje cynamonu i wielkimi krokami zbliża się Zaparzaj! w Poznaniu. Ja już jestem jesienna!

Herbacianie w Polsce

Aby Wasz czas był mocno herbaciany pamiętajcie o tych wydarzeniach:

Herbata koło Ciebie: Herbaciana Mapa Polski  • Wirtualna herbaciarnia: Zaparzaj! z nami w sieci

Herbaciana prasówka

Herbata w Irlandii

Jaką herbatę piją w Irlandii? Gdzie w Dublinie napić się czegoś dobrego i chwilę odpocząć? Przeszliśmy się po herbaciarniach stolicy zielonej wyspy i zobaczyliśmy różnorodne lokacje. Czy są tak różne od naszych?
Link: Piewcy Teiny

Nie uchwytliwa herbata .. herbaciane refleksje i rzeczywistosc..

Herbata wprowadza w nastrój mocno refleksyjny. Często pojawia się pytanie czy powinno się ją pić w odosobnieniu? W grupie? Czy powinno się ją parzyć z wagą i termometrem w ręce? A może zupełnie na czuja? Pytań wiele. A odpowiedź najczęściej brzmi „To zależy…” :). I warto zadawać pytania. Robert postawił parę z nich w swoim wpisie. Przeczytajcie, może Was do jakiejś herbacianej sesji zainspiruje!
Link: Cha Herbata

Norymberga – herbaciane zakupy. Uta’s Teehaus i inne

Spontaniczne zakupy herbaciane w Norymberdze i krótko przedstawione tamtejsze herbaciane sklepy.
Link: Cha Herbata

Hawaii Kīlauea Mountain Oolong

A to herbaciana ciekawostka, oolong z Hawajów w przepięknym shibo od Andrzeja Bero.
Link: Mad Tea Library

„Course in Tea Sommelier” Sharyn Johnston – recenzja anglojęzycznej książki o herbacie

Wpis wartościowy dla każdego kto planuje uzupełnienie swojej półki z herbacianą literaturą!
Link: My Cup of Green Tea

Zbiór i obróbka herbaty w Shirakawa Town czyli jak odkryłam w sobie żyłkę farmerską

W tym tekście wyruszycie z Jolą na plantację herbaty w Japonii, zbierać listki o bardzo dokładnych wymiarach. A następnie w podróż z nimi przez cały proces przejścia tych liści w herbatę.
Link: Herbaciany Notes

Temomi cha

Jola zabiera czytelnika do stołu hoirou, przy którym ręcznie przygotowywana jest herbata.
Link: Herbaciany Notes

Czarka pełna krwi

Nasza pyszna herbata ma także swoją mroczną stronę. Chciałabym powiedzieć, że przeszłość herbaty nie jest taka różowa jak możemy sądzić, ale niestety i dziś nie jest tak pięknie i idealnie jak byśmy chcieli. Katastrofy, powstania, wojny…
Link: Herbata i Obiektyw

Przyszłość herbaty

Jeśli interesuje Was rynek herbaty lub działacie w herbacianym biznesie to wnioski z raportu mogą Was nie zdziwić, ale i tak polecam do niego zajrzeć. Co ciekawe są one nieco rozbieżne z wnioskami z poprzedniego oficjalnego raportu Tetley.
Link: Herbaciara

Inne herbaciane wpisy

Link: Czajnikowy

Anna Brożyna on EmailAnna Brożyna on FacebookAnna Brożyna on GoogleAnna Brożyna on InstagramAnna Brożyna on Twitter
Anna Brożyna
Naczelna Piewczyni - Piewcy Teiny
Ania gromadzi wiedzę o czaju w swoim wolnym czasie w ramach projektu Piewcy Teiny. Prowadzi prelekcje i warsztaty herbaciane, zwykłe i wirtualne spotkania z herbatą, organizuje Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! i wspiera inne inicjatywy branżowe. Mimo wielu lat na ścieżce herbaty zawsze stara się pamiętać o początkach, o osobach zaczynających swoją przygodę z tym napojem.

Zawodowo tworzy strony i aplikacje internetowe. Pasjonuje się fantastyką, a wszędzie jeździłaby rowerem.
Top