Jesteś tutaj
Główna > Co ja parzę? > Co ja parzę w tym tygodniu? – 13 grudnia 2015

Co ja parzę w tym tygodniu? – 13 grudnia 2015

Zaczynamy nasze cotygodniowe przeglądy herbacianej blogosfery. Oto co z herbacianych wpisów pojawiło się w tym tygodniu w sieci!

 

Czajnikowy na żywo

Herbaciarze z Czajnikowego w niedzielę przeprowadzili nagranie na żywo, podczas którego można było zarówno na stronie jak i używając skype zadać im przeróżne pytania. Miały miejsce też dwa konkursy z nagrodami. 

Klasyfikacja herbaty Cz.II

Jeszcze nie wiecie czym się różni klasyfikacja herbat w Chinach i nasza? Skąd rozbieżności w literaturze czy artykułach prasowych? TeaExpress wykonał kawał dobrej roboty zestawiając ogrom informacji na ten temat w obszerny artykuł.

LinkTeaExpress

Biała herbata Shou Mei Fuding

Deni w tym tygodniu na warsztat wzięła sprasowaną herbatę. Co ciekawe - białą. Jak na herbatę w takim "placuszku" na zdjęciach widać zadziwiająco duże i kompletne liście.

LinkDeniMix

Formosa Pouchong

Herbaciane Szlaki z kolei poprowadzą nas tym razem przez parzenie herbaty oolong z Formosy. Jeśli jeszcze nie jesteście pewni, że warto zainteresować się tą herbatą to polecam zajrzeć do nich i pozbyć się wątpliwości.

LinkHerbaciane Szlaki

Da Hong Pao w złotej saszetce

Kolory Herbaty nie zatrzymują się w tym tygodniu na jednym tylko temacie, ale zabierają nas na parzenie Da Hong Pao, które przywędrowało do nich z Chin w ilości idealnej na jedno parzenie Gong Fu. Malowniczy opis ilustrowany zdjęciami z każdego kroku parzenia.

LinkKolory Herbaty

Czarna herbata Gunpowder Black

Na Czajnikowym pojawił się także tekst Ewy z Herbatniczka, na temat chińskiej herbaty czarnej o słodkim smaku. Tekst zilustrowany jest przepięknymi zdjęciami Ewy.

Link: Czajnikowy

Chun Mee - zielona herbata w kształcie brwi

W tym tygodniu na Kolorach Herbaty możecie też przeczytać co nieco o zielonej herbacie Chun Mee, czym jest i czemu jest tak popularna.

LinkKolory Herbaty

Herbaty dla koneserów

Blog Herbata opowiada o swoich herbacianych zakupach japońskich.

LinkHerbata Blog

Przewodnik po herbatach: sencha

Krótka ściągawka na temat najpopularniejszej podstawy mieszanek herbacianych aromatyzowanych jeśli chodzi o zieloną herbatę w Polsce. 

LinkFiliżanka Smaków

Herbaciarnia "Herbata" świętowała trzecie urodziny

Pojawił się też bardzo ciekawy artykuł na temat trzecich urodzin herbaciarni "Herbata" z Bytomia, jeśli chcecie poczytać o tym jak Maciej i Justyna rozwijają to miejsce to idźcie za linkiem poniżej.

Link: Nasze Miasto - Bytom

Anna Brożyna on EmailAnna Brożyna on FacebookAnna Brożyna on GoogleAnna Brożyna on InstagramAnna Brożyna on Twitter
Anna Brożyna
Naczelna Piewczyni - Piewcy Teiny
Ania gromadzi wiedzę o czaju w swoim wolnym czasie w ramach projektu Piewcy Teiny. Prowadzi prelekcje i warsztaty herbaciane, zwykłe i wirtualne spotkania z herbatą, organizuje Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! i wspiera inne inicjatywy branżowe. Mimo wielu lat na ścieżce herbaty zawsze stara się pamiętać o początkach, o osobach zaczynających swoją przygodę z tym napojem.

Zawodowo tworzy strony i aplikacje internetowe. Pasjonuje się fantastyką, a wszędzie jeździłaby rowerem.
Top

Kontynuując przeglądanie Piewców Teiny zgadzasz się na używanie ciasteczek. Bo kto nie lubi ciasteczek do herbaty? Więcej informacji

Ciasteczką są włączone by umożliwić Ci najlepsze doświadczenie podczas przeglądania strony. Jeśli nie zmienisz swoich ustawień lub klikniesz akceptację poniżej to zgadzasz się na ciasteczka.

Zamknij