Jesteś tutaj
Główna > Co ja parzę? > Co ja parzę w tym tygodniu? – 13 grudnia 2015

Co ja parzę w tym tygodniu? – 13 grudnia 2015

Zaczynamy nasze cotygodniowe przeglądy herbacianej blogosfery. Oto co z herbacianych wpisów pojawiło się w tym tygodniu w sieci!

 

Czajnikowy na żywo

Herbaciarze z Czajnikowego w niedzielę przeprowadzili nagranie na żywo, podczas którego można było zarówno na stronie jak i używając skype zadać im przeróżne pytania. Miały miejsce też dwa konkursy z nagrodami. 

Klasyfikacja herbaty Cz.II

Jeszcze nie wiecie czym się różni klasyfikacja herbat w Chinach i nasza? Skąd rozbieżności w literaturze czy artykułach prasowych? TeaExpress wykonał kawał dobrej roboty zestawiając ogrom informacji na ten temat w obszerny artykuł.

LinkTeaExpress

Biała herbata Shou Mei Fuding

Deni w tym tygodniu na warsztat wzięła sprasowaną herbatę. Co ciekawe – białą. Jak na herbatę w takim „placuszku” na zdjęciach widać zadziwiająco duże i kompletne liście.

LinkDeniMix

Formosa Pouchong

Herbaciane Szlaki z kolei poprowadzą nas tym razem przez parzenie herbaty oolong z Formosy. Jeśli jeszcze nie jesteście pewni, że warto zainteresować się tą herbatą to polecam zajrzeć do nich i pozbyć się wątpliwości.

LinkHerbaciane Szlaki

Da Hong Pao w złotej saszetce

Kolory Herbaty nie zatrzymują się w tym tygodniu na jednym tylko temacie, ale zabierają nas na parzenie Da Hong Pao, które przywędrowało do nich z Chin w ilości idealnej na jedno parzenie Gong Fu. Malowniczy opis ilustrowany zdjęciami z każdego kroku parzenia.

LinkKolory Herbaty

Czarna herbata Gunpowder Black

Na Czajnikowym pojawił się także tekst Ewy z Herbatniczka, na temat chińskiej herbaty czarnej o słodkim smaku. Tekst zilustrowany jest przepięknymi zdjęciami Ewy.

Link: Czajnikowy

Chun Mee – zielona herbata w kształcie brwi

W tym tygodniu na Kolorach Herbaty możecie też przeczytać co nieco o zielonej herbacie Chun Mee, czym jest i czemu jest tak popularna.

LinkKolory Herbaty

Herbaty dla koneserów

Blog Herbata opowiada o swoich herbacianych zakupach japońskich.

LinkHerbata Blog

Przewodnik po herbatach: sencha

Krótka ściągawka na temat najpopularniejszej podstawy mieszanek herbacianych aromatyzowanych jeśli chodzi o zieloną herbatę w Polsce. 

LinkFiliżanka Smaków

Herbaciarnia „Herbata” świętowała trzecie urodziny

Pojawił się też bardzo ciekawy artykuł na temat trzecich urodzin herbaciarni „Herbata” z Bytomia, jeśli chcecie poczytać o tym jak Maciej i Justyna rozwijają to miejsce to idźcie za linkiem poniżej.

Link: Nasze Miasto – Bytom

Anna Brożyna on EmailAnna Brożyna on FacebookAnna Brożyna on GoogleAnna Brożyna on InstagramAnna Brożyna on Twitter
Anna Brożyna
Naczelna Piewczyni - Piewcy Teiny
Ania gromadzi wiedzę o czaju w swoim wolnym czasie w ramach projektu Piewcy Teiny. Prowadzi prelekcje i warsztaty herbaciane, zwykłe i wirtualne spotkania z herbatą, organizuje Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! i wspiera inne inicjatywy branżowe. Mimo wielu lat na ścieżce herbaty zawsze stara się pamiętać o początkach, o osobach zaczynających swoją przygodę z tym napojem.

Zawodowo tworzy strony i aplikacje internetowe. Pasjonuje się fantastyką, a wszędzie jeździłaby rowerem.
Top