Jesteś tutaj
Główna > Co ja parzę? > Co ja parzę? – wrzesień 2018

Co ja parzę? – wrzesień 2018

Dawno za nami Zaparzaj! i można się skupić na innych herbacianych tematach. Byliście w Poznaniu przy okazji tego wydarzenia? Mam nadzieję! A jak nie to możecie zawsze nadrobić za rok na już piątek edycji, urodzinowej i być może smoczej:).

Pogoda się zmienia, nadal mam ochotę na japońskie herbaty, ale moja ręka sięga już sama po czarne (chin. czerwone) i puerhy. Dużo chętniej w rękach trzymam większy kubek, który mnie ogrzewa. I ilość herbat, które pije wzrosła (a nie sądziłam, że to jeszcze możliwe:)).

Wszystkim tym, których pogoda nieco przygniotła i których przeziębienie złapało, polecam zaparzyć czarną herbatę z dodatkiem pokrojonego świeżego imbiru. Po zaparzeniu fusy usuwamy, dodajemy cytrynę, a po przelaniu do kubka gdy temperatura spadnie do poziomu pitnego dodajemy miód lub syrop (maliny, pigwa… kto co ma pod ręką). Dzień picia takiej mikstury postawił mnie na nogi gdy byłam pewna, że czeka mnie tydzień umierania!

Jeśli ominęliście to zapraszam to zestawienia herbacianego z poprzedniego miesiąca!

Herbacianie w Polsce

Aby Wasz czas był mocno herbaciany pamiętajcie o tych wydarzeniach:

Herbata koło Ciebie: Herbaciana Mapa Polski  • Wirtualna herbaciarnia: Zaparzaj! z nami w sieci

Herbaciana prasówka

Wiedza herbaciana

Szukasz dobrej herbaty w swojej okolicy i w internecie? Zestaw linków, który powinien Ci pomóc znajdziesz u nas na Piewcach, odpowiada na wiele pytań ostatnio przeze mnie otrzymywanych.

Od czego zacząć naukę parzenia herbat sypanych? Co dorzucić do pierwszych zakupów? Często ostatnio dostaję takie pytanie.

Planujesz podróż do herbacianych regionów albo zakupy świeżej herbaty? Warto wiedzieć gdzie i kiedy się zbiera liście.

Ja póki co tkwię na wyhodowaniu herbaty z nasionka, ale niektórzy już zbierają herbaciane plony:).

Tak jak i autor Herbaty i obiektywu zanurkowałam przez herbatę w tematy kliprów. Ach te opowieści! Polecam!

Co nieco o yerbie, ale też sporo o temacie oksydacji i fermentacji w herbacie. Warto rozróżniać:D!

O herbatach naturalnie aromatyzowanych jak herbata jaśminowa.

Przepisy herbaciane

Recenzje herbat

Inne herbaciane wpisy

Dzika i czarna herbata w Japonii, a do tego coś do zjedzenia.

Poprawność polityczna na przykładzie kultury herbacianej.

Dywagacje na temat ulubionych naczyń do picia herbaty. Każdy z nas takie ma.

Relacja z tegorocznego Zaparzaj!, festiwalu herbaty, który już po raz czwarty zagościł w Poznaniu.

Relacja organizatora z tegorocznego Zaparzaj! w Poznaniu. Podziękowania i dużo ciepłych słów.

Anna Brożyna on EmailAnna Brożyna on FacebookAnna Brożyna on GoogleAnna Brożyna on InstagramAnna Brożyna on Twitter
Anna Brożyna
Naczelna Piewczyni - Piewcy Teiny
Ania gromadzi wiedzę o czaju w swoim wolnym czasie w ramach projektu Piewcy Teiny. Prowadzi prelekcje i warsztaty herbaciane, zwykłe i wirtualne spotkania z herbatą, organizuje Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! i wspiera inne inicjatywy branżowe. Mimo wielu lat na ścieżce herbaty zawsze stara się pamiętać o początkach, o osobach zaczynających swoją przygodę z tym napojem.

Zawodowo tworzy strony i aplikacje internetowe. Pasjonuje się fantastyką, a wszędzie jeździłaby rowerem.
Top