Jesteś tutaj
Główna > O herbacie > Czy herbata chroni przed jaskrą?

Czy herbata chroni przed jaskrą?

Czy widzieliście w prasie artykuły o tym, że herbata pomoże uchronić się przed chorobą oczu? „Herbata ochroni przed jaskrą!” „Pij herbatę codziennie, by mieć zdrowe oczy!” A zatem: prawda czy mit? W Polsce tę informację podał PAP w grudniu 2017 roku, a inne media podchwyciły temat od nich, często pewnie nie interesując się głębiej co za tym rzeczywiście stoi. Nauczona doświadczeniem sama zanurkowałam w pracę naukową, na którą powołują się artykuły w mediach.

O czym mówi artykuł naukowy?

W grudniu 2017 roku w British Journal of Ophthalmology pojawił się artykuł Frequency of a diagnosis of glaucoma in individuals who consume coffee, tea and/or soft drinks, czyli Częstotliwość diagnozy jaskry u osób spożywających kawę, herbatę i/lub napoje bezalkoholowe. Artykuł ten analizuje wyniki badań National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) z lat 2005-2006 pod kątem jaskry i wpływu napojów bezalkoholowych na jej rozwój.

W badaniu wzięło udział około 10 tysięcy osób, z czego tutaj brano pod uwagę 1678 uczestników, którzy zgodzili się na badania wzroku. Około 5% z nich (84 osoby) miały jaskrę. Znaleziono korelację pomiędzy brakiem występowania jaskry i nawykiem wypijania przynajmniej jednego kubka gorącej herbaty dziennie (74% niższe prawdopodobieństwo wystąpienia jaskry). Taka korelacja nie istniała dla kawy czy innych bezkofeinowych napojów.

Czym jest jaskra?

Za Wikipedią:

Jaskra (łac. glaucoma) – grupa chorób oczu prowadząca do postępującego i nieodwracalnego uszkodzenia nerwu wzrokowego i komórek zwojowych siatkówki i co za tym idzie pogorszenia lub utraty wzroku (zawężenia pola widzenia).

Głównym czynnikiem powodującym uszkodzenie nerwu wzrokowego w jaskrze jest nadmierny wzrost ciśnienia wewnątrz gałki ocznej. Leczenie jaskry polega na zmniejszaniu ciśnienia śródgałkowego poprzez stosowanie leków ułatwiających odpływ cieczy wodnistej z gałki ocznej i/lub zmniejszenie jej produkcji. Stosuje się głównie leki w postaci kropli do oczu, czasem podaje się leki doustne. Jaskrę można leczyć także operacyjnie.

source: Stock up

Wnioski artykułu naukowego

Autorzy pracy sugerują, że ten związek pomiędzy herbatą a brakiem występowania jaskry może wynikać z chemii herbaty, flawonoidów i innych antyoksydantów. Jak już pisałam powyżej, nie znaleziono powiązania z kawą czy innymi napojami bezkofeinowymi, a występowaniem jaskry.

Prawda czy mit?

Jest to jedyne badanie, które wyciąga powyższe wnioski. Do tego sam BMJ Journal komentuje, że jest to tylko studium bazujące na obserwacji, więc żadne wnioski nie mogą zostać wyciągnięte na temat efektów. Liczba osób z jaskrą w badaniu była mała, a informacje o tym kiedy została ona zdiagnozowana nie były dostępne. Badanie nie pytało także o takie szczegóły jak wielkość kubka, typ herbaty, czas parzenia, które mogły wpłynąć na chemię wypijanego naparu. Zdaniem dr. Grahama Wheelera tak samo dobrym wnioskiem byłoby zasugerowanie, że osoby z jaskrą są mniej skłonne pić gorącą herbatę :).

Bez dalszych badań nie możemy zatem jednoznacznie stwierdzić czy powiązanie to rzeczywiście istnieje. Uznanie herbaty za lekarstwo chroniące przed jaskrą w takim wypadku należy uznać za mit.

Wcześniej kofeina wiązana była ze zwiększonym prawdopodobieństwem występowania jaskry, zdaniem zaś tego badania antyoksydanty, potencjalnie, mają zmniejszać ryzyko zachorowania. W komentarzach naukowcy, także autorzy tego badania, są zgodni: potrzeba więcej badań by takie wnioski przedstawić jako pewnik.

Źródła

Anna Brożyna on EmailAnna Brożyna on FacebookAnna Brożyna on GoogleAnna Brożyna on InstagramAnna Brożyna on Twitter
Anna Brożyna
Naczelna Piewczyni - Piewcy Teiny
Ania gromadzi wiedzę o czaju w swoim wolnym czasie w ramach projektu Piewcy Teiny. Prowadzi prelekcje i warsztaty herbaciane, zwykłe i wirtualne spotkania z herbatą, organizuje Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! i wspiera inne inicjatywy branżowe. Mimo wielu lat na ścieżce herbaty zawsze stara się pamiętać o początkach, o osobach zaczynających swoją przygodę z tym napojem.

Zawodowo tworzy strony i aplikacje internetowe. Pasjonuje się fantastyką, a wszędzie jeździłaby rowerem.
Top