Jesteś tutaj
Główna > Dookoła herbaty > Herbata w 2016 roku – podsumowanie blogowe cz. 1

Herbata w 2016 roku – podsumowanie blogowe cz. 1

Zbliża się koniec roku. Nadszedł czas na podsumowania. Siadamy z kubkiem herbaty przy oknie, wpatrzeni w tak wcześnie teraz zapadający mrok. Raz na jakiś czas nasz wzrok skupi się na zbłąkanym płatku śniegu. Wtedy kubek herbaty w ręce wyda się jeszcze cieplejszy. Bierzemy łyk gorącego napoju i nurkujemy głęboko w przemyślenia.

„Jaki był ten dzień? Co darował, co wziął? Czy mnie wyniósł pod niebo? Czy rzucił na dno?”

– Turbo Jaki był ten dzień

Z powyższej okazji zapytałam parę osób z herbacianej blogosfery o to, jak im minął ten rok, co się takiego u nich działo. Przez cały grudzień będziecie mogli poczytać jak odpowiedzieli na to pytanie i jaka herbata zapadła im najbardziej w pamięć w 2016 roku. Każda droga herbaty jest inna, mimo iż się czasem splatają:).

herbata-w-2016-cz-1

Ewa Kowalik – Herbatniczek

Gdy w styczniu wraz z Warszawskim Kolektywem Herbacianym witałam Nowy Rok, przeczuwałam, że rok 2016 będzie dla mnie wyjątkowy jeśli chodzi o wiele rzeczy, w tym także o herbatę. To był rok wyzwań i “pierwszych razów”: pierwszy raz parzyłam publicznie herbatę dla innych, a nawet dla osób bardziej niż zaawansowanych herbacianie; pierwszy raz byłam na festiwalu herbacianym (który nomen-omen współtworzyłam); pierwszy raz spotkałam osoby, które do tej pory znałam tylko online; zrobiłam swoją pierwszą mieszankę herbacianą. W zasadzie nie do końca wiem jak, ale z osoby, która skrobie sobie o herbacie, stałam się częścią społeczności herbacianej blogosfery.

Z drugiej strony zauważyłam jak wiele rzeczy robię w pośpiechu, w zasadzie nie wiedząc dlaczego. Przemyślałam kilka spraw, zarówno organizacyjnych, które powoli będę wdrażała w swoim miejscu w sieci, jak i kwestie dotyczące mojej ścieżki herbaty. Podsumowując, to był dobry, ale też intensywny i stresujący rok, który przyniósł wiele ciekawych pomysłów i nowych wyzwań.

Twoja herbata roku 2016: najlepiej wspominam dwie, a w zasadzie jedną, bo druga to mieszanka ziołowa. Herbatą jest Balhyo cha, od Roberta Tomczyka, herbata koreańska. To właśnie tę herbatę zaparzyłam pierwszy raz publicznie, i o dziwo wyszła mi tak jak ją pamiętałam w wykonaniu Roberta. To był taki mały sukces i znak, że jednak się da. Drugą jest mieszanka ze sklepu Tiger. Nie pamiętam nazwy, bo wyrzuciłam etykietkę. Jej zapach jest wspomnieniem smaku z dzieciństwa, którego nie mogę zidentyfikować. Od ponad roku chodzi za mną pytanie: skąd ja to znam? Gdzie ja to jadłam/piłam? Wspomnienie jest dobre, zimowe, bezpieczne, więc mam nadzieję, że któregoś dnia znajdę to, co miało ten smak.


Agnieszka Chojnacka – mycupofgreentea

Powoli kończący się rok 2016 był dla mnie wyjątkowo intensywny i rozwijający pod względem herbacianym, głównie ze względu na powstanie Warszawskiego Kolektywu Herbacianego (którego jestem współzałożycielką). Kolektyw został powołany do życia w drugiej połowie marca i od tego momentu wziął udział w wielu spotkaniach z różnymi osobami związanymi z herbatą, które sam zorganizował lub w których miał okazję uczestniczyć. Do najciekawszych wydarzeń należały: warsztaty ceramiczne zorganizowane przez Anetę Zatykę, ceramiczkę i jedną ze współzałożycielek Kolektywu; trzy spotkania z gościnnym udziałem dwóch pań z Korei, absolwentek szkoły herbacianej; dwa spotkania z gościnnym udziałem pana Shibamoto, plantatora z Makinohary z japońskiej prefektury Shizuoka; warsztaty o oolongach zorganizowane przez Anię Włodarczyk, autorkę bloga Morze Herbaty oraz spotkanie przy unikatowych herbatach z Laosu, Tajwanu, Chin i Japonii przywiezionych przez Roberta Tomczyka, autora słynnej książki Zapiski o herbacie. Ponadto część Kolektywu wzięła udział w tegorocznej edycji Święta Herbaty w Cieszynie.

Bardzo się cieszę, że Kolektyw powstał i że prowadzi taką działalność. Dzięki organizowanym przez niego spotkaniom można nie tylko wypróbować unikatowych i trudno dostępnych herbat, posłuchać opowieści ludzi zawodowo związanych z herbatą, ale również degustować napary w towarzystwie innych herbaciarzy. Przyznam szczerze, że trzecia ze wspomnianych korzyści była dla mnie największym zaskoczeniem. Przed powstaniem Kolektywu piłam herbatę najczęściej w samotności. Gdy zaczęliśmy pić ją wspólnie na spotkaniach, uświadomiłam sobie, że jest to niesamowicie rozwijające i wzbogacające doświadczenie, głównie dzięki temu, że można skonfrontować swoje doznania smakowe, zapachowe i wizualne dostarczane przez napar. Myślę, że jest to jeden z najlepszych sposobów na poszerzanie swojej świadomości herbacianej.

Twoja herbata roku 2016: herbata, którą piłam w tym roku i którą najlepiej wspominam, to bez wątpienia Paryocha naturalnie aromatyzowana cytronem (takim azjatyckim cytrusem). Miałam okazję jej spróbować na jednym ze spotkań Warszawskiego Kolektywu Herbacianego, w którym wzięła udział pani Park, jedna z dwóch pań, które były naszymi gośćmi specjalnymi z Korei. Pani Park wytwarza tę herbatę na własne potrzeby, zamykając Paryochę w cytronie na jakiś czas. Na tym spotkaniu poczęstowała nas m.in. naparem z tej herbaty. Jego smak pozostał mi w pamięci na długo: miał naturalny, intensywnie cytrusowy smak. Była to zdecydowanie najsmaczniejsza herbata aromatyzowana, jaką kiedykolwiek piłam. Mam nadzieję, że jeszcze nadarzy się okazja, żeby jej się napić.


Patryk Płuciennik – Czajnikowy

Ten rok był dla mnie (a właściwie wciąż jest) bardzo intensywny. Od stycznia koordynowałem powstawanie książki o herbacie, co łączyło się z zupełnie nowymi doświadczeniami związanymi z pracą z dużym wydawnictwem, a jednocześnie zgrywaniem tego z regularnymi planami zdjęciowymi Czajnikowego, czy wyjazdami do Telewizji Polskiej w Warszawie. W tym roku powstało ponad 90 artykułów na blogu oraz 38 filmów na Czajnikowym kanale youtube.

Wraz z Rafałem Przybylokiem staraliśmy się dostarczać tylko najwyższej jakości materiały, dlatego podpisaliśmy umowę z Universal Music Polska, co bardzo ułatwiło mi postprodukcję Czajnikowych filmów, które można już nie tylko oglądać w lokalnych telewizjach, ale również w Active Family w nc+ oraz Twoja.TV w całej Polsce. Część naszych filmów można także zobaczyć w Wirtualnej Polsce oraz Interii. Cały czas współpracujemy z biurem tłumaczeń, a filmów z angielskimi napisami przybywa z miesiąca na miesiąc.

Przygotowana przeze mnie na początku roku strona dla dziennikarzy okazała się również strzałem w dziesiątkę. Telefon dzwonił kilkadziesiąt razy, a ja mogłem promować herbatę między innymi w Czwórce (Polskie Radio) i Kuchni WP.

Niezmiernie mnie cieszy rosnące zainteresowanie herbatą w Polsce. Pracuję nad tym już kilka lat i efekty są co najmniej zadowalające, a co najważniejsze, dziennikarze są coraz lepiej przygotowani i mają coraz więcej wiedzy dotyczącej np. parzenia zielonej herbaty, czy dodawania cytryny do herbaty.

Twoja herbata roku 2016: zdecydowanie moim faworytem tego roku są herbaty gruzińskie. Ich wyjątkowo głęboki smak zaskoczył mnie od pierwszego łyku. Te niesamowite czarne herbaty są jedyne w swoim rodzaju, cudownie pachną, mają wspaniałe wielkie liście, a ich słodki, prawie nieherbaciany smak, towarzyszył mi cały ten rok.

Anna Brożyna on EmailAnna Brożyna on FacebookAnna Brożyna on GoogleAnna Brożyna on InstagramAnna Brożyna on Twitter
Anna Brożyna
Naczelna Piewczyni - Piewcy Teiny

Ania gromadzi wiedzę o czaju w swoim wolnym czasie w ramach projektu Piewcy Teiny. Prowadzi prelekcje i warsztaty herbaciane, zwykłe i wirtualne spotkania z herbatą, organizuje Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! i wspiera inne inicjatywy branżowe. Mimo wielu lat na ścieżce herbaty zawsze stara się pamiętać o początkach, o osobach zaczynających swoją przygodę z tym napojem.


Zawodowo tworzy strony i aplikacje internetowe. Pasjonuje się fantastyką, a wszędzie jeździłaby rowerem.


Top

Kontynuując przeglądanie Piewców Teiny zgadzasz się na używanie ciasteczek. Bo kto nie lubi ciasteczek do herbaty? Więcej informacji

Ciasteczką są włączone by umożliwić Ci najlepsze doświadczenie podczas przeglądania strony. Jeśli nie zmienisz swoich ustawień lub klikniesz akceptację poniżej to zgadzasz się na ciasteczka.

Zamknij