Jesteś tutaj
Główna > Dookoła herbaty > Herbata cynamonowa, która Cię rozgrzeje!

Herbata cynamonowa, która Cię rozgrzeje!

Jesień za oknem zagościła na dobre. W sercu pojawia się potrzeba by robić jesienne rzeczy: grać na gitarze, czytać książkę, pić herbatę i zjeść coś z cynamonem. W niedziele właśnie ten cynamon postanowił chodzić za mną i mnie pomęczyć. Co by tu zrobić z cynamonem? Gdzie mogę pójść na coś dobrego cynamonowego z herbatą, dużą witryną, miękkim fotelem i widokiem na obleczone jesienią miasto?

Zwiedzanie miasta w poszukiwaniu herbaty zostawiłam sobie na następny tydzień, kupiłam pomarańcze i wróciła do domu z pomysłem na własną herbatę!

Zamiast przepisu był eksperyment. Ale efekt, który osiągnęłam okazał się być dokładnie tym czego było mi potrzeba w tę niedzielę. Ty też możesz doprawić cynamonem swoje jesienne wieczory, przepis jest naprawdę prosty!

Składniki (dwa kubki)

 

  • 6 gram herbaty czarnej (dwie łyżki)
  • pomarańcza
  • łyżeczka cynamonu
  • 6 goździków całych
  • łyżka miodu (najlepiej cynamonowego)
  • wrzątek

Dodatkowo:

  • dzbanek
  • sitko

Przepis

 

Gotujemy wodę na wrzątek. Herbatę, cynamon i goździki wsypujemy do dzbanka.  Pomarańczę w plastrach i miód umieszczamy w kubkach (lub w drugim dzbanku). Wodą zalewamy herbatę z przyprawami, czekamy 3 minuty i przelewamy przez sitko do kubków lub dzbanka z pomarańczą i miodem. Mieszamy, odczekujemy chwilę i podajemy do spożycia.  Po wypiciu herbaty zjadamy pomarańczę:).

Ważne

Nie dodajemy miodu i pomarańczy od razu do zalewanej wrzątkiem herbaty! Wrzątek zabija wiele dobrych witamin jakie możecie znaleźć w obu tych składnikach. Dodatkowo obecność cytrusów w naparze z nieodseparowanymi liśćmi herbaty może z tych liści wytrącać cząsteczki glinu bardzo niezdrowe dla naszego organizmu. 

Anna Brożyna on EmailAnna Brożyna on FacebookAnna Brożyna on GoogleAnna Brożyna on InstagramAnna Brożyna on Twitter
Anna Brożyna
Naczelna Piewczyni - Piewcy Teiny
Ania gromadzi wiedzę o czaju w swoim wolnym czasie w ramach projektu Piewcy Teiny. Prowadzi prelekcje i warsztaty herbaciane, zwykłe i wirtualne spotkania z herbatą, organizuje Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! i wspiera inne inicjatywy branżowe. Mimo wielu lat na ścieżce herbaty zawsze stara się pamiętać o początkach, o osobach zaczynających swoją przygodę z tym napojem.

Zawodowo tworzy strony i aplikacje internetowe. Pasjonuje się fantastyką, a wszędzie jeździłaby rowerem.
  • Mała Herbaciarka

    Uwielbiam taką herbatkę! 😀
    Sama robię podobną, tyle że nie dodaję miód i pijam na ogół zimą

  • Uwielbiam!

  • Pierwszy artykuł i już jestem mądrzejsza. Kurde zawsze dodawałam miód i cytrynę/pomarańczę do wrzątku.

    • Za jakiś czas trochę więcej napiszę o miodku w herbacie:)

  • panirewolucja

    Nie wiedziałam że taka role odgrywa wrzątek w herbacie, raczej w jego wartościach. Bardzo przydatny wpis 🙂

  • janielka

    zapisane do spróbowania. Super

  • Też bardzo lubię herbatę, szczególnie zieloną. Jednak na te chłodne, ciemne dni twój przepis brzmi fantastycznie. Na pewno spróbuję, dzięki 🙂

    • Też przepadam za zielona, ale ostatnio przez ziąb na dworze chętniej sięgam po te parzone powyżej 90 stopni:).

      • Ja też. Często też piję sok malinowy z gorącą wodą

        • Mnie babcia raczej nauczyła sok z cytryny z ciepłą wodą pić. Przydaje się na taką pogodę i panoszące się wirusy:).

  • Aż poczułam obłędny zapach tej herbaty! Uwielbiam wszystko, co z cynamonem:)

  • Przyda się! Jesienią zawsze jest mi zimno. A coś czuję, że Twoja propozycja nie tylko rozgrzewa, ale również pięknie pachnie 🙂

  • Ewa Kowalik

    Hm… nigdy nie dodawałam tyle cynamonu na raz. Będę musiała spróbować:)

Top

Kontynuując przeglądanie Piewców Teiny zgadzasz się na używanie ciasteczek. Bo kto nie lubi ciasteczek do herbaty? Więcej informacji

Ciasteczką są włączone by umożliwić Ci najlepsze doświadczenie podczas przeglądania strony. Jeśli nie zmienisz swoich ustawień lub klikniesz akceptację poniżej to zgadzasz się na ciasteczka.

Zamknij