Jesteś tutaj
Główna > Herbata w terenie > Herbaciarnie > Herbata i Kawa w Warszawie

Herbata i Kawa w Warszawie

Dilmah aktywnie działa w tematyce promocji „wysokiej herbaty” (ang. high tea) wśród konsumentów. Jednak w Polsce do niedawna kojarzyłam tylko ich działalność w sektorze HoReCa, czyli uczestnikami tu były tylko osoby branżowo zajmujące się herbatą i gastronomią. Jako pasjonat widziałam tylko relacje z tych wydarzeń. Wiele lat temu Dilmah miała też w stolicy swój flagowy lokal T-bar. Został zamknięty jakieś dwa tygodnie przed tym gdy pojechałam do Warszawy by przy okazji jakiejś delegacji go odwiedzić. Być może wtedy jeszcze nie było tak dużego zainteresowania tematem herbaty w naszym kraju by opłacało się mieć markową herbaciarnię? Najwidoczniej to się zmieniło, co prezes Gourmet Foods ogłosił w kwietniu na Portalu Spożywczym. Jeszcze w wywiadzie w marcu temat założenia lokalu nie był potwierdzony.

Lokal Herbata i Kawa, jak pewnie zauważyliście, nie jest pod klasyczną flagą t-baru. Ma on trochę inny charakter. Jak to określa prezes Tomasz Witomski, ma to być parę rzeczy w jednej: połączenie herbaciarni, kawiarni, sklepu i lokalu szkoleniowego. Wszystko zadziało się bardzo szybko, już 2 czerwca miejsce otwarto i zorganizowano tam oficjalne szkolenie herbaciane Dilmah. Jaka szkoda, że informacja ta nie dotarła do nas. Szkolenie prowadził Dilhan C. Fernando, syn założyciela Dilmah. Musiało to być dla uczestników ciekawe doświadczenie. Kawową część szkolenia przeprowadził Arnaldo Saquella, wnuk założyciela Saquella (kaw dostępnych w tym miejscu).

Wizyta w Herbata i Kawa

Ostatnio dość szczęśliwie mam sporo wymówek by odwiedzać Warszawę. Przy okazji tych podróży staram się skorzystać i spotykać z herbacianymi pasjonatami odwiedzając nowe lokacje, gdzie dostać można dobrą herbatę. Herbata i Kawa wydawała się świetnym miejscem na takie spotkanie, bo też mało kto wtedy jeszcze z tego grona zdążył tę herbaciarnię poznać. Gdy dotarłam do lokalu na pierwszy rzut oka miejsce wydawało mi się jeszcze dość słabo oznaczone. Ale herbata w witrynie na pewno zwróci uwagę każdego herbaciarza.

Niestety spotkanie na miejscu nie trwało długo, bo godziny otwarcia lokalu są dość krótkie. Gdy pracę skończyłam o 17 na miejsce zdołałam dotrzeć około 18, a już o 19 niestety herbaciarnia jest zamykana. Daje to jednak ciekawą furtkę na przeprowadzanie w późniejszych godzinach wydarzeń w lokalu, nie zakłócając normalnych godzin jego pracy.

Lokalizacja i wystrój Herbata i Kawa

Mimo braku znajomości Warszawy do Herbaty i Kawy trafiłam bez problemu. Opcji dojazdu jest wiele, herbaciarnia znajduje się niedaleko Placu Zbawiciela i przystanku Metro Politechnika.

Od strony ulicy widoczne są dwie duże przeszklone witryny, w których wyeksponowane są herbaty, akcesoria herbaciane i książki Dilmah. Z zamówionym trunkiem możecie też sobie usiąść na wysokim stołku, obserwując ruch za oknem, przeglądając prezentery herbaty Dilmah ustawione przy tym stanowisku.

Cały lokal znajduje się w jednym dużym pomieszczeniu rozdzielonym sprytnie barem na dwie części: kawiarnianą i warsztatową. Przez odsłonięty sufit lokal ma charakter nieco industrialny, co wydaje się być ostatnio modne w stolicy.

W części kawiarnianej znajduje się bar z menu wypisanym kredą, kawy i ściana herbat. Tutaj można wypić coś w drodze do pracy czy przed spotkaniem, stojąc przy jednym z wysokich stolików. A jeśli macie chwilę czasu możecie zasiąść przy jednym ze stolików ze znajomymi.

Po drugiej stronie pomieszczenia znajdziemy już miejsce na rzutnik, flipchart, podłużny stół idealny do warsztatów i prezentacji. W pomieszczeniu znajduje się także bar, być może w celu prezentowania także tematów z gatunku mixologii, czyli przygotowywania drinków na bazie herbaty? Temat ten jest często poruszany na szkoleniach przez Dilmah. Odnajdziecie tu też parę pięknych samowarów, warniki, pojemniki do ice tea, kawy i wiele różnych ekspresów.

Herbata i Kawa wydaje się być mocno nastawiona na warsztaty, prelekcje i możliwość zaprezentowania różnorodności asortymentu. Wiele z dostępnych tu herbat nie znajdziecie w supermarketach. Bliżej temu do miejsc, które widziałam w Berlinie niż u nas w kraju, ale wydaje mi się, że to dobry moment by właśnie takie lokalizacje, wzmacniające świadomość konsumentów, zaczęły się pojawiać.

Co kupisz w Herbata i Kawa?

Oczywiście herbatę i kawę, ale nie tylko. Zaczniemy jednak od herbaty. Można spróbować tam herbat z różnych serii Dilmah, nawet nie łatwo dostępnej „t” (9 zł/ 15zł biała), Exceptional (8 zł), Watte (8 zł) i Classic (7 zł). Dostępne są też Moktajle, czyli napoje na bazie herbaty: zielony, jaśminowy, czarny i earl grey (12 zł). Herbaty serwowane są już zaparzone, w kubkach i filiżankach.

… A trochę szkoda, że nie można zamawiać jej na dzbanki, bo biblioteczka herbaciana książek (zdjęcia poniżej) zachęca by zaszyć się na cały dzień z herbatą i czytać!

Poza herbatą w menu znajdziemy gorącą czekoladę, sok pomarańczowy i wodę. Dla kawoszy do wyboru jest: espresso, espresso doppio, espresso macchiato, americano, cappucino, cafe latte, flat white.

Podsumowanie

Trzymam kciuki by pojawienie się tego miejsca zapowiadało wiele herbacianych wydarzeń w stolicy. Pamiętajcie korzystać i pokazywać to, że jesteście zainteresowani takimi warsztatami. Nic nie będzie się rozwijać bez wsparcia osób zainteresowanych. Póki co większość programu zapowiadana jest na ogólnym profilu Dilmah na Facebooku, a nie na profilu lokalu, więc jeśli chcecie wiedzieć co się dzieje to obserwujcie oba. Lub zaglądajcie na FB Piewców, gdzie będziemy starać się dawać znać o wszystkim.

Mam nadzieję, że już niedługo będę miała wymówkę by odwiedzić stolicę i Herbatę i Kawę, przy okazji jakiegoś herbacianego wydarzenia tam.

A czy Wy byliście już w tej herbaciarni? Jakie wrażenia?

Adres: Waryńskiego 28, 00-650 Warszawa

Facebookwww.facebook.com/herbataikawa/

Godziny otwarcia: pn-pt 10:00-19:00, sb 10:00-18:00

Anna Brożyna on EmailAnna Brożyna on FacebookAnna Brożyna on GoogleAnna Brożyna on InstagramAnna Brożyna on Twitter
Anna Brożyna
Naczelna Piewczyni - Piewcy Teiny
Ania gromadzi wiedzę o czaju w swoim wolnym czasie w ramach projektu Piewcy Teiny. Prowadzi prelekcje i warsztaty herbaciane, zwykłe i wirtualne spotkania z herbatą, organizuje Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! i wspiera inne inicjatywy branżowe. Mimo wielu lat na ścieżce herbaty zawsze stara się pamiętać o początkach, o osobach zaczynających swoją przygodę z tym napojem.

Zawodowo tworzy strony i aplikacje internetowe. Pasjonuje się fantastyką, a wszędzie jeździłaby rowerem.
Top

Kontynuując przeglądanie Piewców Teiny zgadzasz się na używanie ciasteczek. Bo kto nie lubi ciasteczek do herbaty? Więcej informacji

Ciasteczką są włączone by umożliwić Ci najlepsze doświadczenie podczas przeglądania strony. Jeśli nie zmienisz swoich ustawień lub klikniesz akceptację poniżej to zgadzasz się na ciasteczka.

Zamknij