Jesteś tutaj
Główna > Co ja parzę? > Co ja parzę? – 02 września 2016 roku

Co ja parzę? – 02 września 2016 roku

Wstępniak

Przed nami końcówka lata, dni raz są ciepłe, a innymi razy spadają na nas ulewą. Do każdego pasuje inna herbata. Ale zawsze warto w te dni wejść z kubkiem w ręce. Tylko się nie pochorujcie, bo niedługo czeka nas najbardziej herbaciana pora roku - jesień! Ja już nie mogę się doczekać!

A co ja parzę? Zaczęłam od sprawdzenia, czy może mieszanka, którą dawno temu złożyłam w MyTea nie stała się lepsza, ale zarówno na ciepło i na zimno nie dawała rady.  Skończyłam Long Jing od Czajowni, jaki ładny jest, nie sądzicie? Znów udało się złapać trochę słońca porankiem w herbacianą soczewkę. W końcu też otworzyłam zieloną herbatę od TheTea i jakże pięknie wyglądała o poranku! A na koniec trochę powróżyłam z fusów.

Herbacianie w Polsce

Aby Wasz czas był mocno herbaciany pamiętajcie o tych wydarzeniach:

Szukaj herbaty koło siebie: Herbaciana Mapa Polski

Wirtualna herbaciarnia dla pasjonatów: Zaparzaj! z nami w sieci

Herbaciany rynek pracy: Five o'Clock

Poza blogosferą

Tadżyckie Teestube w Berlinie

Teestube Berlin sq

Relacją z Teestube zakańczamy nasz cykl berlińskich herbaciarni odwiedzonych w 2016 roku. Mam nadzieję, że w przyszłym ponownie uda się zajrzeć do paru z nich. Tymczasem tutaj poczytacie o mojej pierwszej przygodzie z prawdziwie rosyjską edycją herbaty, z samowarem!

Link: Piewcy Teiny

5 lat blogowania o herbacie.

Asia obchodzi 5 lat swojego bloga. Z tej okazji napisała jak wyglądały początki, kiedy blog o Chinach przekształcił się w blog o herbacie. Pokazuje swoją prześliczną pierwszą smoczą czarkę:)

Link: Joanna Bożek

Czerwona herbata z Chin. Tanyang Gong Fu Hong cha.

Prześliczna sesja zdjęciowa czerwonej chińskiej herbaty z TheTea w  naturze. Co ciekawe herbata ta okazała się zarówno pokazywać przepyszny bukiet przy parzeniu gong fu jak i klasycznym domowym. 

Link: Joanna Bożek

Da Hong Pao. Bajka o herbacie “Dach na pałach”

Ivan opowiada o Da Hong Pao, zabiera nas w podróż pod daszek:). Na wesoło. 

Link: Zielona i Czarna

“Wielki Czerwony Szatan” – legenda o herbacie Da Hong Pao

Starsi ludzie i wiekowa chińska herbata. No i pranie, czerwone pranie:).

Link: Zielona i Czarna

Przyszłość herbaty według Tetley

Tetley Future sq

Co będzie z herbatą za 10 lat? Eksperci z Tetley postanowili odpowiedzieć na to pytanie! I niektóre pomysły Was zadziwią!

Link: Piewcy Teiny

Picie herbaty a ciąża

Jesteś herbaciarą i nie wiesz co z naparów możesz pić po zajściu w ciążę? Wpis stara się nam z tym pomóc. Szkoda, że nie poruszono tematu herbat niskoteinowych.

Link: Herbaciara

Domowe maseczki z zieloną herbatą

Jeśli tak jak ja wiecznie zapominacie dokupić maseczki to będziecie szczęśliwe z tych przepisów. Będę musiała jakiś przetestować niedługo!

Link: Herbaciara

Źółta herbata Kekecha – parzenie na ciepło i na zimno

Próbowaliście kiedyś żółtej herbaty? Nie jest łatwo dostępna, chociaż w Polsce w ostatnich latach da się ją kupić. Ciekawi smaku tych liści? Ewa opisuje ją zarówno parzoną na ciepło jak i na zimno.

Link: Czajnikowy

Darjeeling Mim Organic 2016

Kapibara wraca tematycznie jeszcze do wiosny odkopując Darjeelinga, który wpasowuje się w klimat letni. Dobry, zły? Chcecie się dowiedzieć, to nurkujcie do niego!

Link: Kapibara

Przepis na herbatę chai masala

Ale wakacje mijają, wiosna jest tylko wspomnieniem. Czas zacząć planować herbaty zimowe!

Link: Kawa i Herbata

Spotkania przy stole... z Czajownią

Poza Camellia Sinensis na blogach

...czyli pozostałe herbaciane wiadomości

Yerba w kokosie — uzupełnienie

Ciąg dalszy opowieści o naturalnym owocowym matero do yerby. Tym razem w warunkach domowych, na zimno. 

Link: Mała Herbaciarka

Przepisy na mrożone kawy, cz. II

Kawa na zimno, jasne. Lato. Ale już nutami jesiennymi! Mniami! Podejrzewam, że taką propozycję nawet mogłabym wypić. Poza tym jeszcze mięta i kokos.

Link: Herbaciara

Anna Brożyna on EmailAnna Brożyna on FacebookAnna Brożyna on GoogleAnna Brożyna on InstagramAnna Brożyna on Twitter
Anna Brożyna
Naczelna Piewczyni - Piewcy Teiny
Ania gromadzi wiedzę o czaju w swoim wolnym czasie w ramach projektu Piewcy Teiny. Prowadzi prelekcje i warsztaty herbaciane, zwykłe i wirtualne spotkania z herbatą, organizuje Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! i wspiera inne inicjatywy branżowe. Mimo wielu lat na ścieżce herbaty zawsze stara się pamiętać o początkach, o osobach zaczynających swoją przygodę z tym napojem.

Zawodowo tworzy strony i aplikacje internetowe. Pasjonuje się fantastyką, a wszędzie jeździłaby rowerem.
Top

Kontynuując przeglądanie Piewców Teiny zgadzasz się na używanie ciasteczek. Bo kto nie lubi ciasteczek do herbaty? Więcej informacji

Ciasteczką są włączone by umożliwić Ci najlepsze doświadczenie podczas przeglądania strony. Jeśli nie zmienisz swoich ustawień lub klikniesz akceptację poniżej to zgadzasz się na ciasteczka.

Zamknij