Jesteś tutaj
Główna > Co ja parzę? > Co ja parzę? – 02 września 2016 roku

Co ja parzę? – 02 września 2016 roku

Wstępniak

Przed nami końcówka lata, dni raz są ciepłe, a innymi razy spadają na nas ulewą. Do każdego pasuje inna herbata. Ale zawsze warto w te dni wejść z kubkiem w ręce. Tylko się nie pochorujcie, bo niedługo czeka nas najbardziej herbaciana pora roku – jesień! Ja już nie mogę się doczekać!

A co ja parzę? Zaczęłam od sprawdzenia, czy może mieszanka, którą dawno temu złożyłam w MyTea nie stała się lepsza, ale zarówno na ciepło i na zimno nie dawała rady.  Skończyłam Long Jing od Czajowni, jaki ładny jest, nie sądzicie? Znów udało się złapać trochę słońca porankiem w herbacianą soczewkę. W końcu też otworzyłam zieloną herbatę od TheTea i jakże pięknie wyglądała o poranku! A na koniec trochę powróżyłam z fusów.

Herbacianie w Polsce

Aby Wasz czas był mocno herbaciany pamiętajcie o tych wydarzeniach:

Szukaj herbaty koło siebie: Herbaciana Mapa Polski

Wirtualna herbaciarnia dla pasjonatów: Zaparzaj! z nami w sieci

Herbaciany rynek pracy: Five o’Clock

Poza blogosferą

Tadżyckie Teestube w Berlinie

Teestube Berlin sq

Relacją z Teestube zakańczamy nasz cykl berlińskich herbaciarni odwiedzonych w 2016 roku. Mam nadzieję, że w przyszłym ponownie uda się zajrzeć do paru z nich. Tymczasem tutaj poczytacie o mojej pierwszej przygodzie z prawdziwie rosyjską edycją herbaty, z samowarem!

Link: Piewcy Teiny

5 lat blogowania o herbacie.

Asia obchodzi 5 lat swojego bloga. Z tej okazji napisała jak wyglądały początki, kiedy blog o Chinach przekształcił się w blog o herbacie. Pokazuje swoją prześliczną pierwszą smoczą czarkę:)

Link: Joanna Bożek

Czerwona herbata z Chin. Tanyang Gong Fu Hong cha.

Prześliczna sesja zdjęciowa czerwonej chińskiej herbaty z TheTea w  naturze. Co ciekawe herbata ta okazała się zarówno pokazywać przepyszny bukiet przy parzeniu gong fu jak i klasycznym domowym.

Link: Joanna Bożek

Da Hong Pao. Bajka o herbacie “Dach na pałach”

Ivan opowiada o Da Hong Pao, zabiera nas w podróż pod daszek:). Na wesoło.

Link: Zielona i Czarna

“Wielki Czerwony Szatan” – legenda o herbacie Da Hong Pao

Starsi ludzie i wiekowa chińska herbata. No i pranie, czerwone pranie:).

Link: Zielona i Czarna

Przyszłość herbaty według Tetley

Tetley Future sq

Co będzie z herbatą za 10 lat? Eksperci z Tetley postanowili odpowiedzieć na to pytanie! I niektóre pomysły Was zadziwią!

Link: Piewcy Teiny

Picie herbaty a ciąża

Jesteś herbaciarą i nie wiesz co z naparów możesz pić po zajściu w ciążę? Wpis stara się nam z tym pomóc. Szkoda, że nie poruszono tematu herbat niskoteinowych.

Link: Herbaciara

Domowe maseczki z zieloną herbatą

Jeśli tak jak ja wiecznie zapominacie dokupić maseczki to będziecie szczęśliwe z tych przepisów. Będę musiała jakiś przetestować niedługo!

Link: Herbaciara

Źółta herbata Kekecha – parzenie na ciepło i na zimno

Próbowaliście kiedyś żółtej herbaty? Nie jest łatwo dostępna, chociaż w Polsce w ostatnich latach da się ją kupić. Ciekawi smaku tych liści? Ewa opisuje ją zarówno parzoną na ciepło jak i na zimno.

Link: Czajnikowy

Darjeeling Mim Organic 2016

Kapibara wraca tematycznie jeszcze do wiosny odkopując Darjeelinga, który wpasowuje się w klimat letni. Dobry, zły? Chcecie się dowiedzieć, to nurkujcie do niego!

Link: Kapibara

Przepis na herbatę chai masala

Ale wakacje mijają, wiosna jest tylko wspomnieniem. Czas zacząć planować herbaty zimowe!

Link: Kawa i Herbata

Spotkania przy stole… z Czajownią

Poza Camellia Sinensis na blogach

…czyli pozostałe herbaciane wiadomości

Yerba w kokosie — uzupełnienie

Ciąg dalszy opowieści o naturalnym owocowym matero do yerby. Tym razem w warunkach domowych, na zimno.

Link: Mała Herbaciarka

Przepisy na mrożone kawy, cz. II

Kawa na zimno, jasne. Lato. Ale już nutami jesiennymi! Mniami! Podejrzewam, że taką propozycję nawet mogłabym wypić. Poza tym jeszcze mięta i kokos.

Link: Herbaciara

Anna Brożyna on EmailAnna Brożyna on FacebookAnna Brożyna on GoogleAnna Brożyna on InstagramAnna Brożyna on Twitter
Anna Brożyna
Naczelna Piewczyni - Piewcy Teiny
Ania gromadzi wiedzę o czaju w swoim wolnym czasie w ramach projektu Piewcy Teiny. Prowadzi prelekcje i warsztaty herbaciane, zwykłe i wirtualne spotkania z herbatą, organizuje Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! i wspiera inne inicjatywy branżowe. Mimo wielu lat na ścieżce herbaty zawsze stara się pamiętać o początkach, o osobach zaczynających swoją przygodę z tym napojem.

Zawodowo tworzy strony i aplikacje internetowe. Pasjonuje się fantastyką, a wszędzie jeździłaby rowerem.
Top