Jesteś tutaj
Główna > Co ja parzę? > Co ja parzę? – 1 kwietnia 2016

Co ja parzę? – 1 kwietnia 2016

Jak wiosennie! Promyki słońca znajdziecie w tym tygodniu i w filmach Czajnikowego i na zdjęciach. Jola zabierze Was na swój balkon i zada Wam bardzo życiowe pytanie, Grzegorz pokaże ostatni wypał, a Ślubna Herbata pokaże herbaty, jakie sprzedaje Harrods w Londynie.

Zbierając promyki słońca siadam do kolejnych wpisów z wizyty w Berlinie. Jak prześlecie mi dużo pozytywnej energii to może dam radę spisać dwa artykuły w tym tygodniu! Nie nabieram Was! 🙂

Woojeon

Koreańskie herbaty. Wiecie czy kiedyś piliście herbatę stamtąd? Interesowaliście się skąd pochodzą liście suszu, który spożywacie? O herbacie "sprzed deszczu" i jej przystępności dla osób, które chcą nauczyć się rozpoznawać nuty w naparach, opowiada Łukasz.

Link: Herbaciane Szlaki

Tie Guan Yin Bio

Łukasz dalej wędruje szukając kolejnej wersji Żelaznej Bogini Miłosierdzia, tym razem po nocy (był to ostatni wpis, który tutaj dopisuję). Dowiemy się o nutach wmakowych w wersji bio, a także o coś nie oolongowych kształtach listków (smoczy kształt to standard, poszarpane krawędzie). Tego wszystkiego dowiecie sie jeśli doczytacie do końca!

Link: Herbaciane Szlaki

Glina i herbata

Pogoda się poprawia i Grzegorz Ośródka jest po swoim pierwszym tegorocznym wypale. W tym wpisie możecie poczytać o tym z czego są naczynia, w których pijemy herbatę, a także obejrzeć najnowsze dzieła Grzegorza.

Link: Ogama Blog

2013 Kogan Birma Daye Shu Pu-Erh

Trochę pu-erhów już wypiłam, ale cały czas chyba nie trafiłam na ani jeden wspólny z tymi, które opisuje Kacper!:) Jeśli chcecie dowiedzieć się czym pu-erh z The Tea tak bardzo zaskoczył autora (i jak inne potrafią być herbaty z tej dziedziny od standardowego aromatu ziemi i śledzia) to nurkujcie do Kapibary!

Link: Kapibara

Herbata Earl Grey Blue Flower z niebieskim kwiatem malwy

Po wielu Earl Greyach, które opisano w zeszłym tygodniu, i na Czajnikowym znalazł się jeden. Możecie zanurkować w informacje o samym Earl Grey'u, obejrzeć piękne zdjęcia Ewy, jak i generalnie dowiedzieć się co nieco o mieszankach przygotowywanych na tej popularnej bazie.

Link: Czajnikowy

Indie – ojczyzna herbaty

O herbacie w Indiach, legendach dotyczących tego, że herbata stamtąd się wychodzi, przez historie kolonialne, jak i codzienność herbacianą. Artykuł ma na celu pozycjonowanie lotów Bluesky do Delhi, ale jest fajnie napisany:)

Link: Loty do Indii

Harrods Darjeeling

Kojarzycie czym jest Harrods, prawda? Taki ogromny i szanowany londyński sklep, czy w sumie już sam w sobie będący centrum handlowym? Dowiadujemy się, że mają też herbaty, w pięknych i zdobionych złotawo opakowaniach. 

Link: Ślubna Herbata

Paper & Tea w Berlin Mitte

Paper&TeaMitte_herbaty

Pierwszy, z serii czterech artykułów, opis naszej wizyty w Berlinie. Drugi sklep Paper & Tea obecny w stolicy Niemiec. Jakże inny od pierwszego. Gratis w artykule nasza herbaciana mapa Berlina, dostępna online. Kolejne artykuły wkrótce. Święta nas trochę przystopowały:).

Link: Piewcy Teiny

Wonder Tea wieczorową porą…

Zawsze lubiłam pić herbatę na świeżym powietrzu, na balkonie... Jak cierpię teraz gdy takiego nie mam. Ale za pomocą wpisu i cytatu Joli możecie wraz ze mną i z nią przenieść się na chwilę na balkon skąpany w promieniach wiosennego, delikatnie ciepłego, zachodzącego słońca. Złapać w swoją czarkę jeden z promieni i napić się tak świetlistej herbaty. 

Link: Herbaciany Notes

Odkrywamy tajemnice senchy!

Herbaciara opowiada nam co nieco więcej o najpopularniejszej herbacie zielonej, na bazie której powstaje większość mieszanek aromatyzowanych  z zieloną herbatą. Nurkujemy w senchę! Generalnie sporo ciekawych informacji, ale też delikatne przesadzenie ze stwierdzeniem, że gyokuro jest rodzajem senchy. Wtedy matcha też mogłaby być rodzajem senchy:). 

Link: Herbaciara

Niebieska herbata oolong

Artykuł o herbacie oolong. Jeśli możecie przesiać pewne uproszczenia, do których posunęła się autorka ("Gdzie rośnie niebieska herbata?") to nurkujcie. 

Link: Herbaciara

Wady zielonej herbaty

Fajny wpis na temat tego czemu nie pić zielonej herbaty, lub raczej czemu ograniczyć jej spożycie (albo skupić się na tej dobrej jakości). Bardzo fajny pomysł (na wpis)!

Link: Herbaciara

Herbaciane mapy świata

Fajne zestawienie grafik z herbacianymi mapami. Niestety! Grafiki są małe, nieklikalne. Mogą Wam posłużyć do wyszukania większych wersji w internecie (szukanie obrazem w Google). Co do treści, to trochę głupio mi się znów przyczepiać, bo Herbaciara robi naprawdę świętną robotę, przygotowuje wiele wpisów w ciągu tygodnia na fajne tematy, ale też jest sporo uogólnień czy błędów, jak miejsca uprawy Camelia Sinensis i wymienienie pod tym yerby. 

Link: Herbaciara

Jak parzyć zieloną japońską herbatę Sencha Satsuma

Czajnikowy zaczyna nową serię filmów instruktażowych.

Link do artykułu: Czajnikowy

Jak parzyć zieloną japońską herbatę Sencha Satsuma

O japońskiej herbacie przygotowywanej z herbacianego pyłu.

Link do artykułu: Czajnikowy

Poza Camellia Sinensis na blogach

...czyli pozostałe herbaciane wiadomości

Opinie o yerba mate (ostrokrzewie paragwajskim)

Ojej... ogromny szacunek dla Konrada Panicza za tak obszerne zestawienie mini recenzji yerba mate dostępnych na rynku. Nie nurkuję w opisy, ale będę o tym wpisie na pewno pamiętać kiedy znów wróci mi chęć na yerbę. Czego mi zabrakło, przy tak kompleksowym zestawieniu, to klasyfikacji jakiejś na poziomie listy recenzji. Np. dla początkujących, czy choćby jakiegoś podobieństwa do siebie. Inaczej ciężko mi, osobie zielonej, się po tym poruszać.

Link: Czajnikowy

Napar z hibiskusa

Na pewno wśród herbatek owocowych, które piliście, zetknęliście się z hibiskusem. Może nawet wiecie, który to, patrząc na susz. A wiecie jak wygląda w wersji żywej? Nawet jeśli nie przepadacie za herbatkami bez Camellia Sinensis to warto znać swoją konkurencję;). A ja chyba zaraz sięgnę po paczkę z hibiskusem, którą dostałam w prezencie po powrocie znajomej z Egiptu!

Link: Herbaciara

Indega Selecion Especial - najsmaczniejsza yerba mate z Paragwaju

Mimo iż nie pijam aktualnie yerby w wersji klasycznej to z ogromną chęcią czytałam artykuł na temat tej złotej cegły (tak mi to opakowanie wyglądało:)). I czyta się ten osobisty opis Jakuba świetnie. Polecam!

Link: Kolory Herbaty

Herbata ziołowa: pokrzywa

Ach, pamiętam ile tej pokrzywy potrafiło narosnąć przy trzepaku, gdzie wszyscy chcieliśmy się bawić. Aua. Ładnie zestawione właściwości tego zioła znajdziecie u Herbaciary!

Link: Herbaciara

Anna Brożyna on EmailAnna Brożyna on FacebookAnna Brożyna on GoogleAnna Brożyna on InstagramAnna Brożyna on Twitter
Anna Brożyna
Naczelna Piewczyni - Piewcy Teiny

Ania gromadzi wiedzę o czaju w swoim wolnym czasie w ramach projektu Piewcy Teiny. Prowadzi prelekcje i warsztaty herbaciane, zwykłe i wirtualne spotkania z herbatą, organizuje Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! i wspiera inne inicjatywy branżowe. Mimo wielu lat na ścieżce herbaty zawsze stara się pamiętać o początkach, o osobach zaczynających swoją przygodę z tym napojem.


Zawodowo tworzy strony i aplikacje internetowe. Pasjonuje się fantastyką, a wszędzie jeździłaby rowerem.


Top

Kontynuując przeglądanie Piewców Teiny zgadzasz się na używanie ciasteczek. Bo kto nie lubi ciasteczek do herbaty? Więcej informacji

Ciasteczką są włączone by umożliwić Ci najlepsze doświadczenie podczas przeglądania strony. Jeśli nie zmienisz swoich ustawień lub klikniesz akceptację poniżej to zgadzasz się na ciasteczka.

Zamknij