Jesteś tutaj
Główna > Co ja parzę? > Co ja parzę? – 10 lutego 2017 roku

Co ja parzę? – 10 lutego 2017 roku

Wstępniak

Dzieje się u autorów Piewców Teiny aktualnie sporo, więc z dwóch wpisów poza podsumowaniem na tydzień zeszłam do progu 1 wpisu innego niż "Co ja parzę?". Cieszę się bardzo, że wpis z tego tygodnia tak Wam się podobał. Postaramy się przygotować więcej materiałów tego typu. 

Tymczasem jednak na publikację w poniedziałek czeka wpis z kategorii herbacianej turystyki!:) Czyli po ile i gdzie można napić się herbaty w mieście Bazyliszka w Szwajcarii!

Nasze ostatnie napary możecie zobaczyć na naszym Instagramie. Jak widać zeszły tydzień upłynął pod znakiem parzenia i picia w szkle:).

Herbacianie w Polsce

Aby Wasz czas był mocno herbaciany pamiętajcie o tych wydarzeniach:

Herbata koło Ciebie: Herbaciana Mapa Polski

Wirtualna herbaciarnia: Zaparzaj! z nami w sieci

Oksydacja a fermentacja – co się dzieje z herbatą?

Co robi herbata? Oksyduje czy fermentuje? Czy popełniamy błąd mówiąc o fermentacji? Sama już w pewnym momencie ogłupiałam i stwierdziłam, że może język polski uznaje oksydację za formę fermentacji i żadnego błędu nie ma. Zanurkowałam do słowników. A jednak! Wyniki śledztwa, i informacje kiedy te procesy zachodzą w herbacie, znajdziecie we wpisie!

Link: Piewcy Teiny

Czarne herbaty z Nepalu

Ewa zaparzyła 4 herbaty od One Cup of Tea, wszystkie nepalskie czarne. Możecie spojrzeć jak różnią się od siebie liście i napary!

Link: herbatniczek

Gold Buds (SF 2016)

Tę samą Gold Buds co Ewa powyżej wzięły na warsztat Powieki. Możecie sobie porównać wrażenia:).

Link: Powieki Bodhidharmy

Kenia FOP

Temat herbat afrykańskich też wydaje się popularny w tym tygodniu. Jak zaparza się herbata FOP z Kenii z Czajowni:)?

Link: Powieki Bodhidharmy

Różne odsłony herbaty cz. 34 – Kenia Milima i Kenia o świcie, czyli dwie czarne kenijskie herbaty

U Agnieszki potężniejszy artykuł na temat porównania dwóch herbat kenijskich. Jedna z Five o'Clock, a druga z dyskontu.

Link: mycupofgreentea

Spotkanie z okazji Chińskiego Nowego Roku

Murat zorganizował herbaciane spotkanie w chłodnych ścianach fortu w Krakowie. Możecie o nim poczytać w TeaExpress.

Link: teaexpress

Czerwona Tajwańska #209

Jedna z herbat, pita podczas spotkania Noworocznego, opisana przez Murata.

Link: teaexpress

Herbaciana przestrzeń jak i gdzie patrzymy herbatę

Jaki wpływ na Ciebie ma przestrzeń w jakiej parzysz herbatę? Jaki ma wpływ na formę jej podania?

Link: herbata blog

Herbata i sztuka w jednym Thưởng Trà Hanoi Wietnam

Wycieczka do ukrytej herbaciarni w Hanoi (Wietnam).

Link: herbata blog

Tangalle, Mirissa, Unawatuna, Galle, Virgin White Tea. Południowe wybrzeże. Projekt Sri Lanka

Relacja z kolejnej, już nieco nastawionej na odpoczynek, ale też i herbatę, części podróży Asi i męża. I oczywiście wiele herbacianych zdjęć!

Link: Joanna Bożek Projekt Herbata

Jaki jest termin ważności herbaty?

Bardzo fajny temat. Wiele osób potrafi odkryć w zakamarkach szafki herbatę, którą kupili rok czy dwa temu. Ja sama jeśli herbata już wywietrzała używam jej jako bazę do mieszanek własnych (trawa cytrynowa i płatki róży rządzą!).

Link: Gray Moka

Gyokuro 玉露 – Japońska zielona herbata

Jak parzyć gyokuro? Na pewno nie na oko przy pierwszym podejściu. Bardzo łatwa do zepsucia, wrażliwa, herbata. Nie wiem czy bym ryzykowała 1,5 minuty nawet, może 60 sekund wpierw. Jest to pyszna herbata, która nie lubi fotografów (ciężko jej zrobić wiele zdjęć tak by się nie przeparzyła:)).

Link: Magia Kawy i Herbaty

Jingmai Autumn Roasted Hong Cha 2016

O prażonej herbacie jesiennej od TheTea opowie nam Kapibara.

Link: Kapibara - Herbaciany Blog!

Herbaty pachnące miłością

Jak Czas na Herbatę przygotował się na Walentynki?

Link: Czas na Herbatę

Herbaty i zioła wspomagające oczyszczanie organizmu

Krótko o wielu naparach, jakie możemy przygotować, także o herbatach.

Link: Herbata nasza pasja

Z kulinarną podróżą dotarli do Kielc - ITV Kielce

Anna Brożyna on EmailAnna Brożyna on FacebookAnna Brożyna on GoogleAnna Brożyna on InstagramAnna Brożyna on Twitter
Anna Brożyna
Naczelna Piewczyni - Piewcy Teiny

Ania gromadzi wiedzę o czaju w swoim wolnym czasie w ramach projektu Piewcy Teiny. Prowadzi prelekcje i warsztaty herbaciane, zwykłe i wirtualne spotkania z herbatą, organizuje Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! i wspiera inne inicjatywy branżowe. Mimo wielu lat na ścieżce herbaty zawsze stara się pamiętać o początkach, o osobach zaczynających swoją przygodę z tym napojem.


Zawodowo tworzy strony i aplikacje internetowe. Pasjonuje się fantastyką, a wszędzie jeździłaby rowerem.


Top

Kontynuując przeglądanie Piewców Teiny zgadzasz się na używanie ciasteczek. Bo kto nie lubi ciasteczek do herbaty? Więcej informacji

Ciasteczką są włączone by umożliwić Ci najlepsze doświadczenie podczas przeglądania strony. Jeśli nie zmienisz swoich ustawień lub klikniesz akceptację poniżej to zgadzasz się na ciasteczka.

Zamknij