Jesteś tutaj
Główna > Co ja parzę? > Co ja parzę? – 11 marca 2016

Co ja parzę? – 11 marca 2016

W tym tygodniu nieco spokojniej, więc jeśli się rozpędzicie i przeczytacie wszystko to polecam zanurkować do „Co ja parzę?” z zeszłego tygodnia.

Jeśli macie pomysły na to jak jeszcze usprawnić „Co ja parzę?” piszcie w komentarzach! Jeśli macie przemyślenia dotyczące moich opisów także zapraszam do komentowania!

Tymczasem zostawiam Was z zestawieniem prasówki herbacianej z tego tygodnia, a sama pakuję się odwiedzić Berlin i tamtejsze herbaty!

Kukicha Kyoto z Czajowni

W Czajowni znajdziecie sporo rewelacyjnych herbat z drugim członem Kyoto. Polecam. Sama jestem nimi zachwycona, acz są to herbaty japońskie, przez co dość wrażliwe na czas parzenia i temperaturę. Łukasz w artykule opisuje herbatę Kukicha, czyli zieloną, w której skład wchodzą w dużej mierze gałązki.

Link: Herbaciane Szlaki

[W saszetkach]: Melisa, oolong i melon od Big Active

Ciekawe smakowo połączenie melisy z melonem, a także oolongiem:). Niestety już nie w sprzedaży.

Link: Kolory Herbaty

Herbaty ekspresowe w saszetkach

Ewa znalazła herbatki w saszetkach, takich w jakich zazwyczaj dostajecie kawę instant 32 w 1:). Większość z tego to też wersje „instant” herbaty, ale dwie saszetki zawierają liście!

W Polsce znać powinniśmy herbatki granulowane. Do dziś nie wiem co w nich było, chyba muszę prześledzić ten temat. Ale pojawił się nowy pomysł na rynku, kryształki herbaciane – Pique!

Link: Herbatniczek

Clipper Green Chai Tea

Na warsztat idzie przyprawiona herbata zielona z Clipper. To jest marka herbat, która mocno podkreśla, że jest organic. Mają ciekawe opakowania kartonowe, matowe, a w środku saszetki. Nie wiem czemu, ale kojarzy mi się z kawiarniami czy standami kawowymi, gdzie kawa jest robiona fest, a herbaciarze mają do wyboru parę herbat z Clippera…

Bardzo fajna recenzja, bo herbata przygotowana jest zarówno według instrukcji na opakowaniu (wrzątek), jak i chłodniejszą temperaturą, bardziej dostosowaną do faktu, że pita jest herbata zielona. Czy Clipper obroni się przed testem wrzątku?

Link: Ślubna Herbata

Herbata i crowdfunding

Imbue-660x440

 Kontynuując serię „Herbata i technologia” zanurkowałam na amerykańskiego Kickstartera w poszukiwaniu przełomowych pomysłów związanych z tą branżą. Niestety… w temacie akcesoriów pomysły są raczej gadżeciarskie, a nie przełomowe. Ale! Wiele z nich jest ciekawych i możecie sami z nich skorzystać w domu nic nie kupując!

Link: Piewcy Teiny

Hoji Bancha – zielona herbata prosto z Kyoto

Przygody kolorów herbaty z odgadywaniem nazwy herbaty z Kyoto. Przepiękna, miodowa Hoji Bancha, która jakością przypomina herbatę białą.

Link: Kolory Herbaty

Zalety herbaty, właściwości zdrowotne

Czajnikowy wypisuje właściwości poszczególnych rodzajów herbat.

Link: Czarna, zielona, czerwona (pu-erh), ulung, biała

W czym parzyć herbatę? Naczynia do parzenia herbaty gong fu cha

Potrzebujesz ściągawkę z akcesoriów używanych przy gong fu cha? Nie pamiętasz nazwy danego elementu? Niestety bez zdjęć przy każdym z nich, ale Czajnikowy przegotował bardzo dobry opis wszystkich elementów. Zastanawiałeś się po co są szczypce w zestawie do gong fu cha? Znajdziesz tam odpowiedź. Trochę zabrakło chociaż linka dla zielonych o tym czym jest gong fu cha;).

Link: Czajnikowy

Napoje z zieloną herbatą Vibe „Chill” + Pokrzywa z „Herbamix”

Ania piszę o nowych napojach „Vibe” z ekstraktem z zielonej herbaty, skierowanych zdaje się do studentów, oraz krótko o pokrzywie.

Link: Ploncitka

Różne odsłony herbaty cz. 26 – Bai Mao Hou

Nazwa, którą możecie kojarzyć ze sklepów to White Monkey. Bardzo ciekawy wpis także traktujący o klasyfikowaniu tej herbaty raz jako zielonej, a raz jako białej (podobno błędnie). Mieliście okazję już jej próbować? Mi się wydaję, że mnie to niestety ominęło.

Link: My Cup Of Green Tea

Wanilia: właściwości, działanie. Dodatki do herbaty

 

Poza Camellia Sinensis na blogach

…czyli pozostałe herbaciane wiadomości

Śnieżna Chryzantema

IMG_5438

Z ciekawostek około herbacianych ostatnio w saszetce z Chin znalazłam… chryzantemy! Wyglądały i pachniały powalająco, więc skusiłam się, by zrobić dla nich wyjątek i opisać je Wam na Piewcach.

Link: Piewcy Teiny

Ziołowa siła natury

Zajrzałam do Deni i… zmiana wyglądu bloga! Hmm… trochę tęsknię za poprzednim, charakterystycznym, nagłówkiem, ale strona główna wygląda świetnie!

Tymczasem sam wpis jest informacją prasową o mięcie i rumianku, a także generalnie o kwestii wspomagania organizmu ziołami.

Link: DeniMix

 

Anna Brożyna on EmailAnna Brożyna on FacebookAnna Brożyna on GoogleAnna Brożyna on InstagramAnna Brożyna on Twitter
Anna Brożyna
Naczelna Piewczyni - Piewcy Teiny
Ania gromadzi wiedzę o czaju w swoim wolnym czasie w ramach projektu Piewcy Teiny. Prowadzi prelekcje i warsztaty herbaciane, zwykłe i wirtualne spotkania z herbatą, organizuje Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! i wspiera inne inicjatywy branżowe. Mimo wielu lat na ścieżce herbaty zawsze stara się pamiętać o początkach, o osobach zaczynających swoją przygodę z tym napojem.

Zawodowo tworzy strony i aplikacje internetowe. Pasjonuje się fantastyką, a wszędzie jeździłaby rowerem.
Top