Jesteś tutaj
Główna > Co ja parzę? > Co ja parzę? – 12 lutego 2016

Co ja parzę? – 12 lutego 2016

Od pewnego czasu chodziło za mną przesunięcie podsumowania tygodnia na piątek. Tak, żeby każdy z Was miał caaaały weekend na zapoznanie się z herbacianą prasówką. Dziś więc dostajecie podsumowanie z ostatnich 12 dni, prawie 30 wpisów o Camellia Sinensis i nie tylko, zgromadzone w dwóch grupach. Musze powiedzieć, że bardzo przyjemnie czytało się całość, a temat sushi barów poruszył wątek, który chodził mi po głowie rok temu.

Jeśli macie pomysły na to jak jeszcze usprawnić "Co ja parzę?" piszcie w komentarzach! Jeśli macie przemyślenia dotyczące moich opisów także zapraszam do komentowania!

Liptonowy zawrót głowy

Po herbatach z marketów Herbatniczek bierze się za nowe herbatki Liptona. Zielone i czarne.

Link: Herbatniczek

Essence of Puerh Tea czyli herbaciane wynalazki

Po raz kolejny w bardzo wesoły sposób, bogaty w porównania wywołujące uśmiech przed monitorem, Jola opowiada nam tym razem o esencji pu-erha, z którą się spotkała. Jak spotkanie się zakończyło? Zobaczycie u Joli.

Link: Herbaciany Notes

Kokeicha - zielona herbata sprasowana w igiełki

Muszę przyznać, że jak skończyłam pierwszy akapit to prawie oplułam herbatą monitor ze śmiechu.  Przepiękny kolor naparu, przedziwny sposób wytwarzania herbacianych igiełek, mała ilość garbników. Muszę poszukać kokeichy. Zdaje się, że w Kwietnej była...

Link: Kolory Herbaty

[W saszetkach]: Fit & Slim - herbaciana mieszanka na odchudzanie od Westminster

O mieszance ziołowej na bazie herbaty pu-erh i zielonej, której celem jest wspomaganie odchudzania.

Link: Kolory Herbaty

Da Hong Pao - dwa oblicza - zakupy, wyprawy itd...

Słyszeliście o Da Hong Pao? Bardzo ciekawa herbata. Ale jak zwykle na Blogu Herbata nie tylko o porównaniu wersji sklepowej z kupowaną u źródeł, ale także o herbaciarni w Paryżu i marketowa herbata zielona sypana. Każdy wpis tam jest przygodą:). Bardzo lubię do niego zaglądać.

Link: Herbata Blog

Da Hong Pao – czyli królewski oolong

Da Hong Pao jest w tym tygodniu bardzo popularną herbatą, bo już drugi wpis o niej czytamy. I warto przeczytać i powyższy i ten Kursu na Herbatę. Każdy zahacza o inny aspekt tego suszu. Maciek opowiada nam o legendach związanych z pochodzeniem tej herbaty, czym jest oryginalna Da Hong Pao, a także pokazuje Piotra Mońkę z Czajowni parzącego tę herbatę.

Link: Kurs na Herbatę

Temperatura wody - Jak ją określić?

Nie macie termometru by sprawdzić temperaturę wody? To nic, sprawdzono za Was po jakim czasie temperatura wody w otwartym czajniku po zagotowaniu spada do odpowiedniego poziomu!

Link: Magia Kawy i Herbaty

Dilmah Acai Berry, Pomergranate and Vanilla

 Jak już nie mam opcji na parzenie herbaty sypanej to Dilmah rzeczywiście jest tym po co sięgam. Tutaj możecie obejrzeć jak w środku wygląda seria herbat aromatyzowanych Dilmah z tej wyższej półki cenowej  - koło 10 złotych za opakowanie.

Link: Ślubna Herbata

Dwa oblicza "Żelaznej Bogini Miłosierdzia"

Łukasz odważnie zabiera się za porównanie dwóch wersji Tie Guan Yin. Jeden z oolongów ewidentnie wygrał te porównanie. A ja siedzę i zastanawiam się, czy byłabym w stanie poczuć różnicę? Jak Wam to idzie w przypadku tej samej herbaty z różnych źródeł? 

Link: Herbaciane Szlaki

Kumano Kukicha Mie Japan organic & Kukicha

Kolejne porównanie dwóch herbat, teoretycznie takich samych. Tym razem łodyżkowa Kukicha. Parzenia równoległe, więc na zdjęciach możecie ujrzeć różnicę (częściowo wynikającą zapewne z różnych zaleceń co do herbat).

Link: Herbaciane Szlaki

Matcha Yamajyu

Bardzo intensywnie herbacianie czas dla Łukasza. Tym razem na warsztat wziął matchę o wydaje się dość blado zielonych kolorze, troszkę barwą przypominała mi na zdjęciach kulinarną, ale w naparze pokazała dużo lepsze oblicze ładnie się pieniąc. 

Link: Herbaciane Szlaki

Herbata i jej kolory

Znaliście chińską klasyfikację herbat? Stamtąd herbata pochodzi, więc jest to pierwotna klasyfikacja. Nasza europejska jest tą przez wielu uważaną za błędną. 

Link: Dado

Żółta herbata – garść informacji

Czy słyszeliście o żółtej herbacie? Jeśli nie, albo chcecie dowiedzieć się więcej to nurkujcie za linkiem!

Link: Herbaciara

Herbata do sushi baru. Skąd wynikają błędy?

A to temat! Czemu? Bo sama mam na temat herbaty w barach sushi coś do powiedzenia. W zeszłym roku byłam ze znajomymi w jednym z lepszych lokali sushi w Poznaniu, zamówiliśmy jedzenie, a gdy padło pytanie o napoje ja spojrzałam na herbaty. Kolega spojrzał i odradził zamawianie zielonej wskazując na swój czajnik i informując o zalaniu wrzątkiem, przeparzeniu. Gdy kelner przyszedł ja spytałam: czy może Pan powiedzieć w jaki sposób parzą Państwo zieloną herbatę? Dostałam odpowiedź, że mogą mi ją zalać chłodniejszą wodą. Gdy herbata dotarła do stolika w żeliwnym dzbanku, gdzie sitko rzeczywiście ledwo sięgało wody nie wiedziałam ile czasu herbata już się parzy. Na węch korzystając z wolnego pojemniczka na sos sojowy pozbyłam się w odpowiednim momencie sitka z liśćmi. Bez problemu też zalano mi herbatę ponownie. 

Dzień później byliśmy z tymi samymi znajomymi umówieni na kurs przygotowywania sushi z właścicielem lokalu. Słuchałam o tym jak lokal jest zdeterminowany by uczyć Polaków czym jest tradycyjne sushi, bez udziwnień. Po spotkaniu podeszłam do właściciela i spytałam czemu, przy takiej filozofii restauracji, kwestia herbaty jest traktowana po macoszemu i klient otrzymuje przeparzoną zieloną herbatę. Odpowiedź brzmiała: "Wpierw parzyliśmy ją poprawnie, ale dostawaliśmy zwroty z informacją, że herbata jest za słaba, że to sama woda, że oszczędzamy na klientach itp. Więc teraz klient otrzymuje zalaną herbatę z liśćmi, tak żeby widział, że są tam i tak żeby czuł smak herbaty." A raczej gooorzkie garbniki. Bardzo mi przykro, że z jednej strony siła filozofii przy sushi, a na herbatę już energii nie starczyło by nauczyć Polaków...

Link: Czajnikowy

Yerba mate i zielona herbata

Link do artykułu: Czajnikowy

Herbata na Walentynki: herbata czarna Ceylon Lovers Leap

Chcecie zanurkować w tę przepiękną historię bursztynowego naparu z Cejlonu! Muszę przy najbliższej okazji skosztować tego naparu.

Link do artykułu: Czajnikowy

Poza Camellia Sinensis na blogach

...czyli pozostałe herbaciane wiadomości

[Z marketu]: Rooibos truskawkowo-waniliowy od Westminster

Po wielu wpisach yerbowych na Kolorach Herbaty znajdziemy wpis o Rooibosie. I muszę powiedzieć, że pierwszy raz zobaczyłam aż tak dużą paczkę rooibosa sypanego!:) Maria przypomniała mi za do lubię mieszanki na rooibosie. Dużo bardziej do mnie trafiają niż "herbatki" na hibiskusie. I ten kolor rooibosa... mimo, iż to nie wpis herbaciany musiałam pokazać zdjęcie;). 

Link: Kolory Herbaty

[W saszetkach]: Fit & Light - zioła oczyszczające od Westminster

O herbatkach ziołowych wspierających organizm.

Link: Kolory Herbaty

Iwan Czaj - historia, legenda, parzenie...

Jedna z roślin, która w Rosji sprzedawana była jako "podrabiana herbata". Burzliwe życie tego zioła, pełne plotek i skandali:) opisał Łukasz. 

Link: Herbaciane Szlaki

Syrop imbirowy - nie tylko do herbaty

 

O tym jak przygotować własny, domowy syrop imbirowy - dobry dodatek na zimowe dni do herbaty.

Link: Kolory Herbaty

Imbir: właściwości, działanie. Dodatki do herbaty #2

Z kolei co nieco więcej o samym imbirze opowie Wam Czajnikowy w tym tygodniu.

Link: Czajnikowy

Herbaciany tryptyk w stylu Zendoodle

Prześliczne herbaciane rysunki, obrazujące czajnik, dzbanek i gaiwan.

Link: DeniMix

Jak się nie zaplątać?

O swoim rysunkowym projekcie Smaków Herbaty, w kontekście porządkowania prac pisze Deni.

Link: DeniMix

Anna Brożyna on EmailAnna Brożyna on FacebookAnna Brożyna on GoogleAnna Brożyna on InstagramAnna Brożyna on Twitter
Anna Brożyna
Naczelna Piewczyni - Piewcy Teiny

Ania gromadzi wiedzę o czaju w swoim wolnym czasie w ramach projektu Piewcy Teiny. Prowadzi prelekcje i warsztaty herbaciane, zwykłe i wirtualne spotkania z herbatą, organizuje Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! i wspiera inne inicjatywy branżowe. Mimo wielu lat na ścieżce herbaty zawsze stara się pamiętać o początkach, o osobach zaczynających swoją przygodę z tym napojem.


Zawodowo tworzy strony i aplikacje internetowe. Pasjonuje się fantastyką, a wszędzie jeździłaby rowerem.


Top

Kontynuując przeglądanie Piewców Teiny zgadzasz się na używanie ciasteczek. Bo kto nie lubi ciasteczek do herbaty? Więcej informacji

Ciasteczką są włączone by umożliwić Ci najlepsze doświadczenie podczas przeglądania strony. Jeśli nie zmienisz swoich ustawień lub klikniesz akceptację poniżej to zgadzasz się na ciasteczka.

Zamknij