Jesteś tutaj
Główna > Co ja parzę? > Co ja parzę? – 12 maja 2017 roku

Co ja parzę? – 12 maja 2017 roku

Wstępniak

Za oknem piękna pogoda, więc zachciało mi się spędzić całe popołudnie na świeżym powietrzu. Jak tylko wyślę podsumowanie skończę pracę i napiję się herbaty via internet to zwiewam biegać i parzyć w terenie! Nie będzie mnie do wieczora:D.

Jak pewnie pamiętacie w zeszłym tygodniu obiecałam dać znać, który materiał okazał się najpopularniejszy! Tak więc... <werble>! W zeszłym tygodniu największym zainteresowaniem okazały się cieszyć materiały o witaminie K w herbacieo wadach herbaty zielonej

A jak będzie w tym tygodniu? Klikajcie linki i czytajcie o herbatach! Dajcie znać co Wam się podoba! I pijcie dobrą herbatę!

Herbacianie w Polsce

Aby Wasz czas był mocno herbaciany pamiętajcie o tych wydarzeniach:

Herbata koło Ciebie: Herbaciana Mapa Polski

Wirtualna herbaciarnia: Zaparzaj! z nami w sieci

Czemu herbaciarze szaleją za Darjeelingami?

Czemu nagle wiele herbaciarni internetowych pisze o Darjeelingach? Czemu tyle kosztują? Czy je kupować? Czy schować je głęboko do szuflady i cenić? A może wypić od razu? Pierwsza z dwóch części himalajskich wpisów. W kolejnej pokażemy klasyczny sposób testowania herbaty himalajskich:).

Link: Piewcy Teiny

Wieczorowa Shaoguan Jin Xuan Hong Chao od TheTea

Ewa sięgnęła po herbatę czarną chińską. I postanowiła podejść do niej "na czuja", nie odmierzając, nie pilnując dokładnie... jak jej wyszło? Zobaczycie we wpisie!

Link: herbatniczek

Herbata Darjeeling: zbiory, parzenie, umiejscowienie

Pora na Darjeelingi, więc nie jeden wpis na ten temat się pojawia. U Czajnikowego artykuł, który wcześniej pojawił się w papierze. Trochę więcej o metodzie testowania i gradacji.

Link: Czajnikowy.pl sklep z herbatą

Co oznaczają symbole na herbacianych opakowaniach?

O napisach na opakowaniach herbaty, czyli ta sama gradacja co we wpisach o Darjeelingach.

Link: Herbaciara

Jaką liściastą herbatę wybrać? Polecane najsmaczniejsze herbaty – ranking

Bardzo ciekawy poradnik podający propozycje o różnym zaawansowaniu na przykładzie kolorów herbaty.

Link: Czajnikowy.pl sklep z herbatą

Herbata Sumatra Highland Chin Chin oolong w terenie

Ewa u Czajnikowego parzy herbatę z .... Sumatry! I to w malowniczym otoczeniu morskim. To powietrze musi wpływać na parzenie:D.

Link: Czajnikowy.pl sklep z herbatą

Herbaciarze o ceramice cz.2

Kolejne wrażenia z ceramiki herbacianej Grzesia od herbaciarzy z Internetu:). Jola z Herbacianego Notesu, Maciej z Kursu na Herbatę i Krzysiek z Fusów.

Link: garncarstwo i herbata

Herbata ormiańska

O zwyczajach ormiańskich jeśli chodzi o herbatę. I jak samemu taką herbatę przygotować.

Link: Herbata nasza pasja

Anji Bai Cha w drewutni 😉

Malowniczy wpis od Joli, pełen słońca ogródkowego i jasnych liści Anji Bai Cha.

Link: herbaciany notes

Pinglin Roasted Baozhong Oolong

Szlaki wracają do nas bo niemal pół roku z herbatą oolong. Wysoko prażoną. I pięknym (smacznym) opisem porównującym tę herbatę do jabłka pieczonego nad ogniskiem. 

Link: Herbaciane Szlaki

Gojnik – berliński przypadek pasterzy, którzy trafili na salony

Dom Herbaty odwiedził dwa sklepy Paper & Tea w Berlinie, ten bardziej sklepowy w Mitte i ten bardziej muzealny:). Fajnie, że ktoś jeszcze o tym pisze. Może kiedyś jakiś herbaciany wypad do stolicy Niemiec uda się zorganizować, ktoś zainteresowany?

Link: Dom Herbat Blog

Chcesz zadbać o swoje serce i rzadziej chorować? Pij białą herbatę!

O właściwościach herbaty białej.

Link: Herbaciara

Gaiwan ? Czajnik ? Przygotowania do herbacianego spotkania w parku.

O przygotowaniach do spotkania herbacianego, wyboru utensyliów i herbaty.

Link: herbata blog

.Fenghuang Dancong Oolong na różne sposoby 鳳凰單欉 宋種

O przygotowaniu Phoenix Oolonga dla gości i dla siebie.

Link: herbata blog

Herbaciane sklepy -- Cha no Ikedaya 茶の池田や

Zanurkowanie do sklepu herbacianego daleko stąd.

Link: herbata blog

Grzyb kombucha: przepis. Jak zrobić herbaciany grzyb? Czajnikowy.pl

"Czajnikowy.pl" - herbata po hiszpańsku

"Czajnikowy.pl" - herbata typu fog

Ahmad Tea - Jak powstaje herbata Jasmin Green Tea?

Beer Talks #49 - Piwo z herbatą

Anna Brożyna on EmailAnna Brożyna on FacebookAnna Brożyna on GoogleAnna Brożyna on InstagramAnna Brożyna on Twitter
Anna Brożyna
Naczelna Piewczyni - Piewcy Teiny
Ania gromadzi wiedzę o czaju w swoim wolnym czasie w ramach projektu Piewcy Teiny. Prowadzi prelekcje i warsztaty herbaciane, zwykłe i wirtualne spotkania z herbatą, organizuje Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! i wspiera inne inicjatywy branżowe. Mimo wielu lat na ścieżce herbaty zawsze stara się pamiętać o początkach, o osobach zaczynających swoją przygodę z tym napojem.

Zawodowo tworzy strony i aplikacje internetowe. Pasjonuje się fantastyką, a wszędzie jeździłaby rowerem.
Top

Kontynuując przeglądanie Piewców Teiny zgadzasz się na używanie ciasteczek. Bo kto nie lubi ciasteczek do herbaty? Więcej informacji

Ciasteczką są włączone by umożliwić Ci najlepsze doświadczenie podczas przeglądania strony. Jeśli nie zmienisz swoich ustawień lub klikniesz akceptację poniżej to zgadzasz się na ciasteczka.

Zamknij