Jesteś tutaj
Główna > Co ja parzę? > Co ja parzę? – 14 kwietnia 2017 roku

Co ja parzę? – 14 kwietnia 2017 roku

Wstępniak

Smacznego jajka, mokrego dyngusa i bogatego w herbatki zająca!:)

Tym razem krótko, bo już parzę herbatki dla rodzinki, tym razem spędzającej święta u nas! 

Herbacianie w Polsce

Aby Wasz czas był mocno herbaciany pamiętajcie o tych wydarzeniach:

Herbata koło Ciebie: Herbaciana Mapa Polski

Wirtualna herbaciarnia: Zaparzaj! z nami w sieci

Nominacje do World Tea Awards 2017

Wystartowały tegoroczne nominacje do World Tea Awards! Chcecie docenić kogoś z naszego podwórka? Prowadzicie biznes herbaciany i znacie się na branży? Nominujcie! W czerwcu poznamy wygranych!

Link: Piewcy Teiny

Legendarna herbata zielona Anji Bai Cha

O specyficznej herbacie, Anji Bai Cha. Była to pierwsza porządna herbata klasyczna, bez dodatków, jaką w życiu piłam!

Link: Czajnikowy.pl sklep z herbatą

Kamairi Shincha 2017 – shizu inzatsu 131  釜炒り新茶  静-印雑131  researcher

Fotorelacja komentowana po angielsku z tegorocznych zbiorów Kamairi Shincha.

Link: herbata blog

Giddapahar First Flush Darjeeling EX-1/2017

A jak w tym roku smakują darjeelingi?

Link: Powieki Bodhidharmy

Yunnan z prowincji Junnan

Krótko o tym czym jest herbata yunnan, jak się ją parzy, jaka jest jej historia.

Link: Herbata nasza pasja

Dong Ding Oolong (Oolong ze Zmrożonego Szczytu)

Oolong, który uparcie mnie omija:). 

Link: Powieki Bodhidharmy

Różne odsłony herbaty cz. 35 – Keemun Mao Feng, czyli smaczna chińska czarna herbata

Jest taki moment w życiu herbaciarza, gdy ten zaczyna odkrywać różnorodność i bogactwo herbat czarnych. Tym razem o herbacie czarnej z Chin. Warto się zainteresować. 

Link: mycupofgreentea

Herbaty z gór Mending. 蒙頂山茶 imprezy herbaciane Bikkuri Chakai Obaku-Baisa ryu

Gdybyście chcieli zajrzeć do tego co herbacianie aktualnie dzieje się w Japonii to macie tu okienko by się dowiedzieć. 

Link: herbata blog

Mówisz – piękna skóra. Myślisz… biała herbata

O kosmetycznych właściwościach herbaty białej. 

Link: Herbaciara

Gdzie rodzi się smak herbaty?

Skąd pochodzi herbata?

Link: Herbata nasza pasja

Herbata z łodyg

O herbacie z łodyżek krzewu herbacianego – kukicha. 

Link: Herbata nasza pasja

Ile wiemy o zielonej herbacie cz.2

Krótko opisane najpopularniejsze herbaty zielone. Źródło książkowe, jak widać nie testowane, bo gyokuro parzą 3 minuty:). 

Link: Herbaciara

Plener ceramiczno-herbaciany z Czarnym Smokiem

Zapowiedź herbacianych plenerów ceramicznych z Anią Włodarczyk. 

Link: Morze Herbaty

Jak powstają odcinki Czajnikowy.pl?

Artykuł: Czajnikowy

Ahmad Tea – Skąd pochodzą nasze wyjątkowe herbaty?

Ahmad Tea – Jakie gatunki herbaty pochodzą z Chin?

Wprowadzenie herbaty wsi The Wazuka Kioto w polskim

Anna Brożyna on EmailAnna Brożyna on FacebookAnna Brożyna on GoogleAnna Brożyna on InstagramAnna Brożyna on Twitter
Anna Brożyna
Naczelna Piewczyni - Piewcy Teiny
Ania gromadzi wiedzę o czaju w swoim wolnym czasie w ramach projektu Piewcy Teiny. Prowadzi prelekcje i warsztaty herbaciane, zwykłe i wirtualne spotkania z herbatą, organizuje Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! i wspiera inne inicjatywy branżowe. Mimo wielu lat na ścieżce herbaty zawsze stara się pamiętać o początkach, o osobach zaczynających swoją przygodę z tym napojem.

Zawodowo tworzy strony i aplikacje internetowe. Pasjonuje się fantastyką, a wszędzie jeździłaby rowerem.
Top