Jesteś tutaj
Główna > Co ja parzę? > Co ja parzę? – 14 października 2016 roku

Co ja parzę? – 14 października 2016 roku

Wstępniak

W zeszłym tygodniu swoją 10 rocznicę obchodziła Czajownia w Krakowie, pojawił się album ze zdjęciami z tego wydarzenia. Jak zwykle ciepło i przytulnie, dużo uśmiechu - jak to w Czajowni:). W stolicy co nieco herbacianie było przy okazji pojawienia się kimchi w Onggi.

Jesień zdobywa kubki herbaciarzy falą oolongów w tym roku, mam wrażenie. Chociaż część osób postanowiła zaatakować ją już z "grubej rury" i oprócz puerhów wyciągnęła też chai masalę. Rozumiem ich gdy w domu zapowietrzają się grzejniki i sam kocyk nie daje rady. 

A co ja parzę? Szukam sobie pu-erhów do parzenia, wspominając to jak pięknie jeden wyglądał na Zaparzaj! Ale głównie ratuję się matchą z rana, sprawdzając różne warianty jej parzenia i przygotowywania. Czaję się by zrobić chai masalę...

Herbacianie w Polsce

Aby Wasz czas był mocno herbaciany pamiętajcie o tych wydarzeniach:

Herbata koło Ciebie: Herbaciana Mapa Polski

Wirtualna herbaciarnia: Zaparzaj! z nami w sieci

Rynek pracy: Five o'Clock

4 lata Piewców Teiny w 100 wpisie!

4-lata-piewcow-2

Piewcy Teiny skończyli już 4 lata! W tym zawierają się dwie edycje Zaparzaj - Poznański Festiwal Herbaty, ponad rok blogowania, 10 miesięcy zestawienia "Co ja parzę?", warsztaty i prezentacje herbaciane i tysiące wypitych kubków i czarek herbaty.

Co zrobiliśmy? Co planujemy? Trochę zdradzamy we wpisie. A co Wy chcielibyście byśmy opisali na Piewcach?

Link: Piewcy Teiny

Herbata w telefonie – aplikacje na Androida

herbata-w-telefonie

Ci z Was, którzy czytają Piewców już jakiś czas wiedzą, że jestem gadżeciarą. Lubię korzystać z technologii i ułatwiać sobie za jej pomocą życie. Telefon jest czymś, co zawsze mam przy sobie. Więc czemu i on nie miałby pomóc przy herbacie? Zobaczmy jakie to herbaciane oprogramowanie można znaleźć w sklepie Play!

Link: Piewcy Teiny

Lista herbacianych blogów

aktywne-blogi

Zaktualizowaliśmy listę obserwowanych przez nas blogów, dokładnie pokazujemy Wam bazę, z której korzystamy by tworzyć "Co ja parzę?" co tydzień. Znasz jakiś blog herbaciany, którego nie mamy na liście?

Link: Piewcy Teiny

Minuta nad Minutką

Przemyślenia herbaciane nad miejscem herbaty w naszym rytmie dnia. Myśli, które i po mojej łepetynce się kolebocą. Polecam:).

Link: Kroniki Herbaty

Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! 2016

W kolejnej relacji z Zaparzaj! Maciej zdradza co nieco informacji zza kulis oraz frekwencję z tegorocznego wydarzenia!

Link: Kurs na herbatę

Jak smakował 2013 rok? - czyli Dong Ding Award

Jesień w oolongowym klimacie! Czyli na wspominki wzięło się nie tylko Piewcom. Trochę o herbacie, a trochę o początkach herbatkowania u Łukasza.

Link: Herbaciane Szlaki

Paluszki Mister Choc z czekolady deserowej z nadzieniem o smaku mięty i zielonej herbaty

Kolejne podejście Czajnikowego do herbacianych paluszków, tym razem Mister Choc. Też próbowałam i muszę im przyznać rację;). 

Link: Czajnikowy

Historia herbaty w Indiach

Indie zauważyły herbatę dopiero gdy Anglicy przyszli i zaczęli ją parzyć.... prawda? Kasia opowiada o tym, że wcale tak nie musiało być. Prelekcja z tegorocznego Zaparzaj! 2016 dla tych, których z nami nie było w Poznaniu.

Link: Czajnikowy

Xin Yang Mao Jian 2016

Kapibara tym razem nie o herbacie puerh:). Tym razem w porcelanie Andrzeja Bero ląduje herbata zielona z tegorocznego zbioru.

Link: Kapibara

Jesień

Łukasz w trzech językach rozpoczyna herbacianą jesień i rozprawia na temat dążeniu do prostoty w parzeniu herbaty.  Tendencja i sformułowanie, które ostatnio ładnie dźwięczy wśród blogerów herbacianych:). Jakby te tak różne od siebie, tak dalekie, drogi herbaty jednak same z siebie prowadziły przez wspólne punkty.

Link: Dado

Kto wygrał konkurs? Shibamoto Kaoribi Oolong.

Wyniki konkurs herbacianego z zeszłego tygodnia.

Link: Joanna Bożek

Czarna herbata

Co nieco o czarnej herbacie, właściwości i sposób parzenia.

Link: Kawa i Herbata

Jak zaparzyć idealną herbatę

Generalnie sprowadza się to do stwierdzenia, żeby nie przeparzać herbaty poprzez zostawianie w niej liści:). 

Link: Kawa i Herbata

Parzenie herbaty w syfonie. Gościnnie: Murat Kornaev

Test wiedzy o herbacie i naparach. Sprawdź się!

Niestety 19/20 tylko:). Nie pijam English Breakfast:(. Pytanie nr.4 , którego nie ma w filmie, znajdziecie w artykule! Dajcie znać jak Wam poszło!

Artykuł: Czajnikowy

Joanna Bożek - Dorota, Karol i Goście

Artykuł: LIDL

Poza Camellia Sinensis na blogach

...czyli pozostałe herbaciane wiadomości

Magia Kawy

Z czym kojarzy się kawa? Na czym budowane są emocjonalne relacje z tym napojem?

Link: Gray Moka

Jak uprawiać kawę w doniczce?

Tak samo jak mam problem z "herbatą z własnej doniczki" tak mam wątpliwości co do kawy w ten sposób uprawianej. Marnej szanse by nasza roślinka w doniczce znalazła coś co sprawi, ze napar będzie niespotykany. Ale to, że możesz zrobić własną herbatę czy kawę musi być ciekawe;). 

Link: Gray Moka

Anna Brożyna on EmailAnna Brożyna on FacebookAnna Brożyna on GoogleAnna Brożyna on InstagramAnna Brożyna on Twitter
Anna Brożyna
Naczelna Piewczyni - Piewcy Teiny

Ania gromadzi wiedzę o czaju w swoim wolnym czasie w ramach projektu Piewcy Teiny. Prowadzi prelekcje i warsztaty herbaciane, zwykłe i wirtualne spotkania z herbatą, organizuje Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! i wspiera inne inicjatywy branżowe. Mimo wielu lat na ścieżce herbaty zawsze stara się pamiętać o początkach, o osobach zaczynających swoją przygodę z tym napojem.


Zawodowo tworzy strony i aplikacje internetowe. Pasjonuje się fantastyką, a wszędzie jeździłaby rowerem.


  • Ten test jest super zrealizowany! Podziwiam za aktorskie zapędy :). Test mi pokazuje, że jeszcze dużo muszę sobie w głowie poukładać :D.

Top

Kontynuując przeglądanie Piewców Teiny zgadzasz się na używanie ciasteczek. Bo kto nie lubi ciasteczek do herbaty? Więcej informacji

Ciasteczką są włączone by umożliwić Ci najlepsze doświadczenie podczas przeglądania strony. Jeśli nie zmienisz swoich ustawień lub klikniesz akceptację poniżej to zgadzasz się na ciasteczka.

Zamknij