Jesteś tutaj
Główna > Co ja parzę? > Co ja parzę? – 14 października 2016 roku

Co ja parzę? – 14 października 2016 roku

Wstępniak

W zeszłym tygodniu swoją 10 rocznicę obchodziła Czajownia w Krakowie, pojawił się album ze zdjęciami z tego wydarzenia. Jak zwykle ciepło i przytulnie, dużo uśmiechu – jak to w Czajowni:). W stolicy co nieco herbacianie było przy okazji pojawienia się kimchi w Onggi.

Jesień zdobywa kubki herbaciarzy falą oolongów w tym roku, mam wrażenie. Chociaż część osób postanowiła zaatakować ją już z „grubej rury” i oprócz puerhów wyciągnęła też chai masalę. Rozumiem ich gdy w domu zapowietrzają się grzejniki i sam kocyk nie daje rady. 

A co ja parzę? Szukam sobie pu-erhów do parzenia, wspominając to jak pięknie jeden wyglądał na Zaparzaj! Ale głównie ratuję się matchą z rana, sprawdzając różne warianty jej parzenia i przygotowywania. Czaję się by zrobić chai masalę…

Herbacianie w Polsce

Aby Wasz czas był mocno herbaciany pamiętajcie o tych wydarzeniach:

Herbata koło Ciebie: Herbaciana Mapa Polski

Wirtualna herbaciarnia: Zaparzaj! z nami w sieci

Rynek pracy: Five o’Clock

Poza blogosferą

4 lata Piewców Teiny w 100 wpisie!

4-lata-piewcow-2

Piewcy Teiny skończyli już 4 lata! W tym zawierają się dwie edycje Zaparzaj – Poznański Festiwal Herbaty, ponad rok blogowania, 10 miesięcy zestawienia „Co ja parzę?”, warsztaty i prezentacje herbaciane i tysiące wypitych kubków i czarek herbaty.

Co zrobiliśmy? Co planujemy? Trochę zdradzamy we wpisie. A co Wy chcielibyście byśmy opisali na Piewcach?

Link: Piewcy Teiny

Herbata w telefonie – aplikacje na Androida

herbata-w-telefonie

Ci z Was, którzy czytają Piewców już jakiś czas wiedzą, że jestem gadżeciarą. Lubię korzystać z technologii i ułatwiać sobie za jej pomocą życie. Telefon jest czymś, co zawsze mam przy sobie. Więc czemu i on nie miałby pomóc przy herbacie? Zobaczmy jakie to herbaciane oprogramowanie można znaleźć w sklepie Play!

Link: Piewcy Teiny

Lista herbacianych blogów

aktywne-blogi

Zaktualizowaliśmy listę obserwowanych przez nas blogów, dokładnie pokazujemy Wam bazę, z której korzystamy by tworzyć „Co ja parzę?” co tydzień. Znasz jakiś blog herbaciany, którego nie mamy na liście?

Link: Piewcy Teiny

Minuta nad Minutką

Przemyślenia herbaciane nad miejscem herbaty w naszym rytmie dnia. Myśli, które i po mojej łepetynce się kolebocą. Polecam:).

Link: Kroniki Herbaty

Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! 2016

W kolejnej relacji z Zaparzaj! Maciej zdradza co nieco informacji zza kulis oraz frekwencję z tegorocznego wydarzenia!

Link: Kurs na herbatę

Jak smakował 2013 rok? – czyli Dong Ding Award

Jesień w oolongowym klimacie! Czyli na wspominki wzięło się nie tylko Piewcom. Trochę o herbacie, a trochę o początkach herbatkowania u Łukasza.

Link: Herbaciane Szlaki

Paluszki Mister Choc z czekolady deserowej z nadzieniem o smaku mięty i zielonej herbaty

Kolejne podejście Czajnikowego do herbacianych paluszków, tym razem Mister Choc. Też próbowałam i muszę im przyznać rację;). 

Link: Czajnikowy

Historia herbaty w Indiach

Indie zauważyły herbatę dopiero gdy Anglicy przyszli i zaczęli ją parzyć…. prawda? Kasia opowiada o tym, że wcale tak nie musiało być. Prelekcja z tegorocznego Zaparzaj! 2016 dla tych, których z nami nie było w Poznaniu.

Link: Czajnikowy

Xin Yang Mao Jian 2016

Kapibara tym razem nie o herbacie puerh:). Tym razem w porcelanie Andrzeja Bero ląduje herbata zielona z tegorocznego zbioru.

Link: Kapibara

Jesień

Łukasz w trzech językach rozpoczyna herbacianą jesień i rozprawia na temat dążeniu do prostoty w parzeniu herbaty.  Tendencja i sformułowanie, które ostatnio ładnie dźwięczy wśród blogerów herbacianych:). Jakby te tak różne od siebie, tak dalekie, drogi herbaty jednak same z siebie prowadziły przez wspólne punkty.

Link: Dado

Kto wygrał konkurs? Shibamoto Kaoribi Oolong.

Wyniki konkurs herbacianego z zeszłego tygodnia.

Link: Joanna Bożek

Czarna herbata

Co nieco o czarnej herbacie, właściwości i sposób parzenia.

Link: Kawa i Herbata

Jak zaparzyć idealną herbatę

Generalnie sprowadza się to do stwierdzenia, żeby nie przeparzać herbaty poprzez zostawianie w niej liści:). 

Link: Kawa i Herbata

Parzenie herbaty w syfonie. Gościnnie: Murat Kornaev

Link: Czajnikowy

Test wiedzy o herbacie i naparach. Sprawdź się!

Niestety 19/20 tylko:). Nie pijam English Breakfast:(. Pytanie nr.4 , którego nie ma w filmie, znajdziecie w artykule! Dajcie znać jak Wam poszło!

Artykuł: Czajnikowy

Joanna Bożek – Dorota, Karol i Goście

Artykuł: LIDL

Poza Camellia Sinensis na blogach

…czyli pozostałe herbaciane wiadomości

Magia Kawy

Z czym kojarzy się kawa? Na czym budowane są emocjonalne relacje z tym napojem?

Link: Gray Moka

Jak uprawiać kawę w doniczce?

Tak samo jak mam problem z „herbatą z własnej doniczki” tak mam wątpliwości co do kawy w ten sposób uprawianej. Marnej szanse by nasza roślinka w doniczce znalazła coś co sprawi, ze napar będzie niespotykany. Ale to, że możesz zrobić własną herbatę czy kawę musi być ciekawe;). 

Link: Gray Moka

Anna Brożyna on EmailAnna Brożyna on FacebookAnna Brożyna on GoogleAnna Brożyna on InstagramAnna Brożyna on Twitter
Anna Brożyna
Naczelna Piewczyni - Piewcy Teiny
Ania gromadzi wiedzę o czaju w swoim wolnym czasie w ramach projektu Piewcy Teiny. Prowadzi prelekcje i warsztaty herbaciane, zwykłe i wirtualne spotkania z herbatą, organizuje Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! i wspiera inne inicjatywy branżowe. Mimo wielu lat na ścieżce herbaty zawsze stara się pamiętać o początkach, o osobach zaczynających swoją przygodę z tym napojem.

Zawodowo tworzy strony i aplikacje internetowe. Pasjonuje się fantastyką, a wszędzie jeździłaby rowerem.
Top