Jesteś tutaj
Główna > Co ja parzę? > Co ja parzę? – 15 kwietnia 2016 roku

Co ja parzę? – 15 kwietnia 2016 roku

Znów tydzień uciekł nie wiadomo kiedy. Trochę słońca, trochę deszczu, jeszcze chwilę będziemy musieli zaczekać by temperatury podskoczyły, a pogoda zrobiła się bardziej pewna. Ja tymczasem część tego tygodnia spędziłam w podróży i dzięki temu mogliśmy ogłosić, że Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! 2016 odbędzie się 24-25 września! Już można dołączyć do wydarzenia na Facebooku by Zaparzaj! Wam nie umknął.

Mamecha Green Tea

Mamecha_ciasta

Ciąg dalszy opowieści z naszego herbacianego turnee po stolicy Niemiec. Mamecha - miejsce, do którego będziemy wracać przy okazji kolejnych wizyt. Przepyszne ciasta, bardzo dobrej jakości japońskie herbaty.

Link: Piewcy Teiny

Darjeeling Giddapahar Hand Rolled Spring Wonder First Flush 2016

Łukasz przygotował opis pierwszego wiosennego Darjeelinga z tego roku na swoim blogu. I spójrzcie na liście tej herbaty, są przepiękne, żywe, świeże, zielone! Pewnie wiele osób zakwalifikowałoby je w pierwszym odruchu jako herbatę zieloną. Chcecie dowiedzieć się jakim to owocem w smaku zaskoczył autora ten Darjeeling? Ruszajcie na Herbaciane Szlaki za linkiem!

Link: Herbaciane Szlaki

Kurs na Sri Lankę – Część #1

Maciej już ruszył w podróż, na ten moment jest już na Sri Lance, ale tutaj we wpisie opisuje pierwszy etap swojej podróży, czyli odwiedziny stolicy.

Link: Kurs na Herbatę

Herbaciane jajko

Herbata w Chinach wykorzystywana jest nie tylko do picia, ale także kulinarnie. Między innymi do przygotowania herbacianego jajka, na podstawie treści artykułu możecie sami spróbować przygotować takie w domu! 

Link: Kiper Herbaciany

Dziesięć wielkich herbat

Czajnikowy opisuje krótko dziesięć wielkich herbaty chińskich, poprzednio je tylko wymieniał. Które z opisanych przez niego herbat mieliście okazję już próbować? Ja tylko połowę:).

Link: Czajnikowy

Jak dobrze zaparzyć herbatę? Ile waży łyżeczka herbaty

Czajnikowy zestawia ważne informacje przy przygotowaniu herbaty oraz podaje przykładową wagę 1 łyżeczki różnych fusów. W filmie z kolei jak estymować wagę liści, poszczególne typy wrzenia wody, jak zbić szybko temperaturę do poziomu potrzebnego do zielonej herbaty, kiedy dodać cytrynę, cukier, jak długo możemy zostawiać fusy po parzeniu.

Link do artykułu: Czajnikowy

Poza Camellia Sinensis na blogach

...czyli pozostałe herbaciane wiadomości

Kawa jak lepiej ją smakować? - Warsztaty z Alfem Kramerem

Zazwyczaj pomijam wpisy związane z kawą w zestawieniach, ale wiem, że część z Was jest zainteresowana tematem analizy sensorycznej, rozpoznawania nut smakowych. Dlatego pozwoliłam sobie tym razem ten wpis zostawić.

Link: Magia Kawy i Herbaty

Chwytny uchwyt

Kontynuując serię opisującą poszczególne elementy ceramiki herbacianej - tym razem Grzegorz pisze na temat uchwytu do pokrywki, wpis ilustrując zdjęciami swoich najnowszych czajników oczekujących na wypał.

Link: Ogama Blog

Ogród wieczornych mgieł

Deni opowiada o książce, którą ostatnio skończyła, autorstwa Tan Twan Eng, po którą sięgnąć poleca herbaciarzom. Książka, przy której należy się zatrzymać. 

Link: DeniMix

Dodatki do herbatki: scones

Do tej pory gdy czytałam "scones" w mojej głowie pojawiały się jakieś nadziewane rogaliki. Okazuje się, że tak bardzo się myliłam.  Na Filiżance Smaków oprócz opowieści o scones znajdziecie też prosty przepis.

Link: Filiżanka Smaków

Anna Brożyna on EmailAnna Brożyna on FacebookAnna Brożyna on GoogleAnna Brożyna on InstagramAnna Brożyna on Twitter
Anna Brożyna
Naczelna Piewczyni - Piewcy Teiny
Ania gromadzi wiedzę o czaju w swoim wolnym czasie w ramach projektu Piewcy Teiny. Prowadzi prelekcje i warsztaty herbaciane, zwykłe i wirtualne spotkania z herbatą, organizuje Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! i wspiera inne inicjatywy branżowe. Mimo wielu lat na ścieżce herbaty zawsze stara się pamiętać o początkach, o osobach zaczynających swoją przygodę z tym napojem.

Zawodowo tworzy strony i aplikacje internetowe. Pasjonuje się fantastyką, a wszędzie jeździłaby rowerem.
Top

Kontynuując przeglądanie Piewców Teiny zgadzasz się na używanie ciasteczek. Bo kto nie lubi ciasteczek do herbaty? Więcej informacji

Ciasteczką są włączone by umożliwić Ci najlepsze doświadczenie podczas przeglądania strony. Jeśli nie zmienisz swoich ustawień lub klikniesz akceptację poniżej to zgadzasz się na ciasteczka.

Zamknij