Jesteś tutaj
Główna > Co ja parzę? > Co ja parzę? – 18 marca 2016

Co ja parzę? – 18 marca 2016

W tym tygodniu widzę, że nie tylko u mnie spokojniej, ale i w całej blogosferze trochę tempo opadło. W tym tygodniu Piewcy bez wpisu ale z przerobionym wyglądem! Jak Wam się podoba nowa domena i nowy układ strony?

Nie ma za dużo do przeczytania poniżej, więc warto przejrzeć wszystko;)! Ja z kolei pakuję się teraz do Poznania. W planach wypad do Brismanów z wyzwaniem "dajcie mi kawę, która jest kawą i mi posmakuje" oraz do Kwietnej na herbatę, jakby mnie kawosze otruli:). 

Wczoraj z kolei dość impulsywnie odwiedziliśmy Bombay w Szczecinie, gdzie miałam okazję spróbować tam podawanego chai tea. Wśród deserów mieli jeszcze Masala Chai Tea, ale po słodyczy pierwszej bałam się zamawiać drugą:). 

March 17, 2016 at 1011PM

Jeśli macie pomysły na to jak jeszcze usprawnić "Co ja parzę?" piszcie w komentarzach! Jeśli macie przemyślenia dotyczące moich opisów także zapraszam do komentowania!

Che Xanh 2016

Czajownia serwuje herbaty z tego roku, i to w nowych torebkach:). Mam już trzy rodzaje torebek od nich chyba. Tymczasem Łukasz opisuje jedną z herbat, jakie znajdziemy u nich w dziale nowości z 2016 roku (czyli z tegorocznych zbiorów). Zielona wietnamska herbata codzienna Che Xanh zostaje i przez Łukasza i przez Agnieszkę w komentarzu, niezależnie, opisana jako roślinna "jednak nie można tej roślinności porównać z tą, którą znamy z herbat, pochodzących z innych miejsc". Intrygujące!

Link: Herbaciane Szlaki

Mayo: Zielona z kawałkami owoców o smaku opuncji

O kaktusowej mieszance aromatyzowane z Mayo, która ma zadziwiająco całe liście zielonej herbacie w składzie. Dla wielbicieli opuncji lub silnych aromatów:).

Link: Herbaciane Szlaki

Herbata Bai Hao Oolong

Bezgarbnikowa Bai Hao poprawia nastroje gdy za oknami króluje przedwiośnie. Muszę powiedzieć, że najbardziej oczarowało mnie zdjęcie liści po zaparzeniu, mają przepiękne kolory! 

Link: DeniMix

Miyazaki Takachiho Oolong Tea - kultywar Minami Sayaka (宮崎高千穂 烏龍茶)

Poczytacie tutaj zarówno o parzeniu tytułowego oolonga (w drugiej części wpisu), jak i o regionie, z którego pochodzi herbata, oraz o samym podgatunku krzewu herbacianego, z którego liście zostały zebrane.

Link: Herbata Blog

Lipton Chai Spirit

Sypana herbata z Liptona, która ma być ich wersją chai'u. Zdziwiona tu jestem nieco maliną, czerwoną porzeczką, wiśnią i jeżyną... ale wszystkie dodatki są w tak delikatnej ilości, że nie wydają się by mocno miały wpływać na smak naparu. I tak też się dowiadujemy, że mimo świetnego opakowania, designu... tak niestety herbata rozczarowuje.

Link: Ślubna Herbata

Dawid i Avto/ 2015. Rozmyślania o gruzińskiej herbacie…

Poczytacie tu o dwóch herbatach gruzińskich od TheTea. Ale jeśli nie interesują Was opisy samych herbat to i tak polecam zanurkować do drugiej połowy wpisu, gdzie Jola rozpoczyna przemyślenia na temat herbaty z tego kraju. Warto się co nieco dowiedzieć o tym kraju i jego potencjale herbacianym. 

Link: Herbaciany Notes

Czy w piwie jest herbata?

Maciej opisuje nam wrażenia z degustacji dwóch herbacianych piw przygotowanych przez Fabrica Rara. Na mnie Lapsang czeka w lodówce. Nie było łatwo sprowadzić to piwo aż z Cieszyna!:) Jak sądzicie, warto się namęczyć? Niedługo będę w stanie Wam odpowiedzieć na to pytanie!

Link: Kurs na Herbatę

Herbata z Nepalu, Hand Rolled Floral SF 2015

Poczytamy tutaj o jednej z herbat nepalskich z plantacji Guranse, oferowanych przez One Cup of Tea, których nie miałam okazji pić, czyli o czarnej Hand Rolled Floral. Z herbat fermentowanych od Agaty posiadam jeszcze Gold Buds. Już na zdjęciu widzę, że herbata nie wygląda jak typowa herbata czarna. Z chęcią porównałabym ją sobie z Gold Buds z tej samej plantacji.

Link: Dado

Zielona herbata wg doktora Deana Ornisha

Jakkolwiek nie ma jeszcze definitywnych badań, które klasyfikowałyby zieloną herbatę jako lek, tak jest ogrom badań dowodzących jej działanie dobroczynne dla ludzkiego zdrowia. Od tematów nowotworowych, przez tematy kadriologiczne, po zwykłe odchudzanie  - zielona herbata pomaga nam!

Link: Dom Herbat

Kofeina działanie, zawartość kofeiny w herbacie. Czy herbata zawiera teinę?

Temat, który ja też bardzo ostatnio lubię i badam, czyli różne typu kofeiny, zawarte w różnych liściach, i to jak wpływają na nas. Czemu kofeina w herbacie działa inaczej niż ta w kawie? Bo ważne jest w jakim otoczeniu się znajduje. Np. garbniki w herbacie wpływają na teinę tak, że ograniczają jej przyswajanie. Herbata może sobie zawierać X teiny, ale przyswoimy tylko jej część (tym mniej ile garbników przejdzie do naparu). Czyli, jak to ja ostatnio tłumaczę, i jak padło w filmie - im herbata bardziej gorzka tym mniej pobudzająca! Czyli nie ma co parzyć "mocnej i gorzkiej" herbaty by trzymać się dłużej na nogach. To tak nie działa.

Link do artykułu: Czajnikowy

Anna Brożyna on EmailAnna Brożyna on FacebookAnna Brożyna on GoogleAnna Brożyna on InstagramAnna Brożyna on Twitter
Anna Brożyna
Naczelna Piewczyni - Piewcy Teiny

Ania gromadzi wiedzę o czaju w swoim wolnym czasie w ramach projektu Piewcy Teiny. Prowadzi prelekcje i warsztaty herbaciane, zwykłe i wirtualne spotkania z herbatą, organizuje Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! i wspiera inne inicjatywy branżowe. Mimo wielu lat na ścieżce herbaty zawsze stara się pamiętać o początkach, o osobach zaczynających swoją przygodę z tym napojem.


Zawodowo tworzy strony i aplikacje internetowe. Pasjonuje się fantastyką, a wszędzie jeździłaby rowerem.


  • Łukasz G

    Czyli dobrze mi się wydawało, że Czajownia ma nowe torebki 😀 Jak sobie próbowałem przypomnieć, to miałem przed oczami takie jakby z makulatury z napisem „Świeża sypana herbata z Czajowni” oraz takie z firmową pieczątką? 🙂

  • Te herbaciane podsumowania są świetne :). Najważniejsze informacje w kapsułce :).

Top

Kontynuując przeglądanie Piewców Teiny zgadzasz się na używanie ciasteczek. Bo kto nie lubi ciasteczek do herbaty? Więcej informacji

Ciasteczką są włączone by umożliwić Ci najlepsze doświadczenie podczas przeglądania strony. Jeśli nie zmienisz swoich ustawień lub klikniesz akceptację poniżej to zgadzasz się na ciasteczka.

Zamknij