Jesteś tutaj
Główna > Co ja parzę? > Co ja parzę? – 19 sierpnia 2016 roku

Co ja parzę? – 19 sierpnia 2016 roku

Wstępniak

Większość poniższych wpisów pojawiła się w sieci w środę i czwartek, czyżby ulubione dni blogerów;)? Nurkujemy w ciekawe tematy, bo nie tylko recenzje, a jak recenzje to nie tylko herbat ciężko dostępnych. Dużo przystępnych tematów, dla początkujących, powtórkowych…

A co ja parzę? Ten tydzień minął dość szybko, być może przez ten wolny poniedziałek? W weekend przygotowywałam się już w szczegółach do prelekcji dotyczącej japońskich herbat. Wertowałam mój księgozbiór herbaciany w poszukiwaniu ciekawostek! Zrobiłam sobie tylko krótką przerwę na fajerwerki w Szczecinie (były magiczne!) i dalej gadałam do ściany. Czemu? Tak mam, każdą prelekcję jaką przygotowuję wpierw w całości wygłaszam do ściany by sprawdzić czy gadając nie zapędzę się w jakiś kozi róg, gdzie nie pamiętam nazwy własnej lub daty, albo co gorsza zacznę przynudzać. Niedzielne wystąpienie nie obyło się bez paru sucharów:), ale wydaje mi się, że wyszło całkiem sympatycznie i smacznie, zaparzyliśmy dwie herbaty dla 30-40 osób! A reszta tygodnia to były dziesiątki różnych herbat, w ramach chorowania z Darkiem parzyliśmy i próbowaliśmy połowy z ogromnego zbioru herbat chińskich, które mam w saszetkach. Trafił się dziwny i intensywny puerh, który aromatem przypomniał mi Serenity z Adagio Tea (acz Serenity była sztucznie i mocno aromatyzowana).

Herbacianie w Polsce

Aby Wasz czas był mocno herbaciany pamiętajcie o tych wydarzeniach:

Szukaj herbaty koło siebie: Herbaciana Mapa Polski

Wirtualna herbaciarnia dla pasjonatów: Zaparzaj! z nami w sieci

Herbaciany rynek pracy: Five o’Clock

Poza blogosferą

Lemoniada z matchą z Paper&Tea

pnt lemonade matcha

Lemoniada z matchą na zimno, jej mniej słodkie oblicze z Berlina! Czyli jak wyglądają napoje herbaciane za naszą zachodnią granicą.

Link: Piewcy Teiny

Herbata, brzydki napój

Maciej rozpoczyna dyskusję na temat problemów społecznych obecnych w związku z herbatą w miejscach jej wytwarzania. Zwraca nam uwagę na reportaż z lokalizacji, gdzie jakiś czas temu zlikwidowano plantację i wiele miejsc pracy. Ponownie przypomina byśmy pamiętali o ludziach, bez których nie byłoby naszej herbaty, czyli myśl przewodnią Dnia Herbaty w grudniu.

Link: Kurs na Herbatę

Gdzie rośnie herbata? Warunki uprawy herbaty

Jakie warunki są najlepsze do uprawy herbaty? Klimat, opady, temperatura i geografia – to wszystko opisuje Rafał na Czajnikowym.

Link: Czajnikowy

Czym różni się herbata English Breakfast od Irish Breakfast i English Afternoon? Różnice

Krótka ciekawostka na temat mieszanek herbat używanych do stworzenia tych popularnych herbat.

Link: Czajnikowy

O czym myślę, kiedy mówię o herbacie, czyli czym właściwie jest herbata?

Z czego zrywać liście by otrzymać klasyczną herbatę? Kacper zaczyna serię wpisów na temat podstaw wiedzy herbacianej! Ale fajny pomysł!

Link: Kapibara

Ceylon Moragalla oolong

Czy Łukasz wygrał walkę z garbnikami i przekonał się do oolonga?

Link: Herbaciane Szlaki

Matcha Yamecha

Sama rozglądam się i planuję zakupienie matchy ceremonialnej od jakiegoś czasu. Rację ma Łukasz ze stwierdzeniem, że człowiek dopiero rozumie, że na matchy się nie oszczędza gdy spróbuje tej lepszej:).

Link: Herbaciane Szlaki

Herbata Ronnefeldt

Tym razem nurkujemy w herbaty, które pewnie znacie z dobrych restauracji. Marka Ronnefeldt. Asia postanowiła pokazać nam czy ta marka, kojarzona głównie z saszetkami, obroni się przed oceną herbaciary!

Link: Joanna Bożek

Flirty Lady Lipton

Czy jest sens rzucać się na nową herbatkę z Liptona? Bardzo fajnie opisana herbata, wpis powinien odpowiedzieć Wam na to pytanie zależnie od Waszych preferencji herbacianych.

Link: Ślubna Herbata

Warszawski Kolektyw Herbaciany

W zeszłym tygodniu mogliśmy poczytać o powstaniu warszawskiej grupy herbacianej z perspektywy Łukasza, a dziś tę historię opowiada nam Agnieszka. Kolektyw istnieje niecały rok, ale we wpisie widać ile już zdziałał!

Link: My Cup of Green Tea

Parzenie i właściwości herbata Milk Oolong, mleczny oolong legenda. Jak powstaje milky oolong?

Link: Czajnikowy

Poza Camellia Sinensis na blogach

…czyli pozostałe herbaciane wiadomości

Herbata ciekawa świata: Pocztówka z Meksyku

Hehe, co z tego, że herbata jest ciekawa skoro wpis jest o kawie:D. A nawet zaintrygowało mnie, bo Meksyk nie kojarzył mi się z herbatą, sądziłam, że poznam coś nowego, a tu taki zonk:).

Link: Czas na Herbatę

Przepisy na mrożone kawy, cz. I

Ciąg dalszy przepisów na lato od Herbaciary, tym razem kawy!

Link: Herbaciara

Anna Brożyna on EmailAnna Brożyna on FacebookAnna Brożyna on GoogleAnna Brożyna on InstagramAnna Brożyna on Twitter
Anna Brożyna
Naczelna Piewczyni - Piewcy Teiny
Ania gromadzi wiedzę o czaju w swoim wolnym czasie w ramach projektu Piewcy Teiny. Prowadzi prelekcje i warsztaty herbaciane, zwykłe i wirtualne spotkania z herbatą, organizuje Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! i wspiera inne inicjatywy branżowe. Mimo wielu lat na ścieżce herbaty zawsze stara się pamiętać o początkach, o osobach zaczynających swoją przygodę z tym napojem.

Zawodowo tworzy strony i aplikacje internetowe. Pasjonuje się fantastyką, a wszędzie jeździłaby rowerem.
Top