Jesteś tutaj
Główna > Co ja parzę? > Co ja parzę? – 19 sierpnia 2016 roku

Co ja parzę? – 19 sierpnia 2016 roku

Wstępniak

Większość poniższych wpisów pojawiła się w sieci w środę i czwartek, czyżby ulubione dni blogerów;)? Nurkujemy w ciekawe tematy, bo nie tylko recenzje, a jak recenzje to nie tylko herbat ciężko dostępnych. Dużo przystępnych tematów, dla początkujących, powtórkowych... 

A co ja parzę? Ten tydzień minął dość szybko, być może przez ten wolny poniedziałek? W weekend przygotowywałam się już w szczegółach do prelekcji dotyczącej japońskich herbat. Wertowałam mój księgozbiór herbaciany w poszukiwaniu ciekawostek! Zrobiłam sobie tylko krótką przerwę na fajerwerki w Szczecinie (były magiczne!) i dalej gadałam do ściany. Czemu? Tak mam, każdą prelekcję jaką przygotowuję wpierw w całości wygłaszam do ściany by sprawdzić czy gadając nie zapędzę się w jakiś kozi róg, gdzie nie pamiętam nazwy własnej lub daty, albo co gorsza zacznę przynudzać. Niedzielne wystąpienie nie obyło się bez paru sucharów:), ale wydaje mi się, że wyszło całkiem sympatycznie i smacznie, zaparzyliśmy dwie herbaty dla 30-40 osób! A reszta tygodnia to były dziesiątki różnych herbat, w ramach chorowania z Darkiem parzyliśmy i próbowaliśmy połowy z ogromnego zbioru herbat chińskich, które mam w saszetkach. Trafił się dziwny i intensywny puerh, który aromatem przypomniał mi Serenity z Adagio Tea (acz Serenity była sztucznie i mocno aromatyzowana).

Herbacianie w Polsce

Aby Wasz czas był mocno herbaciany pamiętajcie o tych wydarzeniach:

Szukaj herbaty koło siebie: Herbaciana Mapa Polski

Wirtualna herbaciarnia dla pasjonatów: Zaparzaj! z nami w sieci

Herbaciany rynek pracy: Five o'Clock

Lemoniada z matchą z Paper&Tea

pnt lemonade matcha

Lemoniada z matchą na zimno, jej mniej słodkie oblicze z Berlina! Czyli jak wyglądają napoje herbaciane za naszą zachodnią granicą.

Link: Piewcy Teiny

Herbata, brzydki napój

Maciej rozpoczyna dyskusję na temat problemów społecznych obecnych w związku z herbatą w miejscach jej wytwarzania. Zwraca nam uwagę na reportaż z lokalizacji, gdzie jakiś czas temu zlikwidowano plantację i wiele miejsc pracy. Ponownie przypomina byśmy pamiętali o ludziach, bez których nie byłoby naszej herbaty, czyli myśl przewodnią Dnia Herbaty w grudniu.

Link: Kurs na Herbatę

Gdzie rośnie herbata? Warunki uprawy herbaty

Jakie warunki są najlepsze do uprawy herbaty? Klimat, opady, temperatura i geografia - to wszystko opisuje Rafał na Czajnikowym.

Link: Czajnikowy

Czym różni się herbata English Breakfast od Irish Breakfast i English Afternoon? Różnice

Krótka ciekawostka na temat mieszanek herbat używanych do stworzenia tych popularnych herbat. 

Link: Czajnikowy

O czym myślę, kiedy mówię o herbacie, czyli czym właściwie jest herbata?

Z czego zrywać liście by otrzymać klasyczną herbatę? Kacper zaczyna serię wpisów na temat podstaw wiedzy herbacianej! Ale fajny pomysł!

Link: Kapibara

Ceylon Moragalla oolong

Czy Łukasz wygrał walkę z garbnikami i przekonał się do oolonga? 

Link: Herbaciane Szlaki

Matcha Yamecha

Sama rozglądam się i planuję zakupienie matchy ceremonialnej od jakiegoś czasu. Rację ma Łukasz ze stwierdzeniem, że człowiek dopiero rozumie, że na matchy się nie oszczędza gdy spróbuje tej lepszej:).

Link: Herbaciane Szlaki

Herbata Ronnefeldt

Tym razem nurkujemy w herbaty, które pewnie znacie z dobrych restauracji. Marka Ronnefeldt. Asia postanowiła pokazać nam czy ta marka, kojarzona głównie z saszetkami, obroni się przed oceną herbaciary!

Link: Joanna Bożek

Flirty Lady Lipton

Czy jest sens rzucać się na nową herbatkę z Liptona? Bardzo fajnie opisana herbata, wpis powinien odpowiedzieć Wam na to pytanie zależnie od Waszych preferencji herbacianych.

Link: Ślubna Herbata

Warszawski Kolektyw Herbaciany

W zeszłym tygodniu mogliśmy poczytać o powstaniu warszawskiej grupy herbacianej z perspektywy Łukasza, a dziś tę historię opowiada nam Agnieszka. Kolektyw istnieje niecały rok, ale we wpisie widać ile już zdziałał!

Link: My Cup of Green Tea

Parzenie i właściwości herbata Milk Oolong, mleczny oolong legenda. Jak powstaje milky oolong?

Link: Czajnikowy

Poza Camellia Sinensis na blogach

...czyli pozostałe herbaciane wiadomości

Herbata ciekawa świata: Pocztówka z Meksyku

Hehe, co z tego, że herbata jest ciekawa skoro wpis jest o kawie:D. A nawet zaintrygowało mnie, bo Meksyk nie kojarzył mi się z herbatą, sądziłam, że poznam coś nowego, a tu taki zonk:). 

Link: Czas na Herbatę

Przepisy na mrożone kawy, cz. I

Ciąg dalszy przepisów na lato od Herbaciary, tym razem kawy!

Link: Herbaciara

Anna Brożyna on EmailAnna Brożyna on FacebookAnna Brożyna on GoogleAnna Brożyna on InstagramAnna Brożyna on Twitter
Anna Brożyna
Naczelna Piewczyni - Piewcy Teiny
Ania gromadzi wiedzę o czaju w swoim wolnym czasie w ramach projektu Piewcy Teiny. Prowadzi prelekcje i warsztaty herbaciane, zwykłe i wirtualne spotkania z herbatą, organizuje Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! i wspiera inne inicjatywy branżowe. Mimo wielu lat na ścieżce herbaty zawsze stara się pamiętać o początkach, o osobach zaczynających swoją przygodę z tym napojem.

Zawodowo tworzy strony i aplikacje internetowe. Pasjonuje się fantastyką, a wszędzie jeździłaby rowerem.
Top

Kontynuując przeglądanie Piewców Teiny zgadzasz się na używanie ciasteczek. Bo kto nie lubi ciasteczek do herbaty? Więcej informacji

Ciasteczką są włączone by umożliwić Ci najlepsze doświadczenie podczas przeglądania strony. Jeśli nie zmienisz swoich ustawień lub klikniesz akceptację poniżej to zgadzasz się na ciasteczka.

Zamknij