Jesteś tutaj
Główna > Co ja parzę? > Co ja parzę? – 20 maja 2016 roku

Co ja parzę? – 20 maja 2016 roku

Wstępniak

Zestawienie w zeszłym tygodniu przygotowywałam lądując w domu między jednym wyjazdem herbacianym (TMC w Krakowie), a drugim (wypał ceramiki). Rozmawiałam z wieloma osobami, których blogi znajdują się w tym zestawieniu i niestety mocno przebijał się brak czasu. Chęć do pisania jest, materiał czeka... ale brakuje czasu, energii. Trzymam kciuki by słoneczko, które na ten weekend już do Polski wraca, tej energii Wam dostarczyło. 

To był dla mnie bardzo herbaciany tydzień, mam sporo herbaty świeżych do wypicia po tym czasie, spróbowania, zanotowania. Sporo decyzji herbacianych do podjęcia. No i sporo Wam do opowiedzenia! 

Herbacianie w Polsce

Ale żeby i Wasz czas był mocno herbaciany to pamiętajcie o tych wydarzeniach:

Herbaciany rynek pracy: Five o'clock (Warszawa)

TMC Polska – wspominki 🙂

Jola, dzięki której na Piewcach mogliście oglądać wyniki TMC na żywo na Facebooku, zamieściła fotorelację ze swojego dnia w Krakowie. Nie byłam pewna, na który dzień się zapowiadała, więc już cały wtorek wyglądałam jej uśmiechu. 

Link: Herbaciany Notes

Jak przechowywać herbatę? W czym przechowywać herbatę?

O przechowywaniu herbat i piciu ich jak najszybciej:). Nie chomikujemy, dzielimy się herbatą, pijemy póki jest najsmaczniejsza. Osobno o herbatach pu-erh i o matchy (która od paru tygodni ma u mnie swój kącik i puchę w lodówce). 

Aż zacytuje, bo zdanie mi się bardzo spodobało: "Lepszej więc okazji niż dziś [na zaparzenie herbaty] już nie będzie."

Link: Czajnikowy

Jak prawidłowo gotować wodę do herbaty. Ile razy wolno gotować wodę?

O tym by wodę stojącą w czajniku przez noc użyć do podlewania kwiatków, a nie do herbaty, i czemu zawsze używać świeżo raz zagotowanej wody do naparu. Dlaczego? Odpowiedzi szukajcie u Czajnikowego!

Link: Czajnikowy

Herbaciarze i wypał

Prześliczne efekty herbacianego wypału ceramiki Grzegorza Ośródki. Nawet zawieruszyłam się na jednym zdjęciu:).

Link: Ogama

Herbata Sencha z Nary

Też, jak Ewa, lubię przywozić z różnych miejsc herbaciane pamiątki. Gdy znajomi gdzieś jadą i pytają czy przysłać pocztówkę, to proszę o odrobinę herbaty, takiej jak tam się pije. W ten sposób dostałam już sporo ciekawostek. Większość bez Camellia Sinensis:). Ewa ze swojej dwutygodniowej wizyty w Japonii przywiozła delikatną japońską senchę, która przez pewien czas będzie przypominać jej chwile spędzone w kraju kwitnącej wiśni.

Link: Herbatniczek

Ashi-Kita black tea Kumamoto charity action 芦北 秋紅茶 (熊本・大分地震チャリティー)

O herbacianej akcji charytatywnej i herbacie przy tej okazji nabytej. Bardzo dobry pomysł na pomoc, tematycznie pokazujący komu i przy czym pomagamy.

Link: Herbata Blog

Właściwości czerwonej herbaty

Pomyślałabym, że temat herbaty czerwonej/pu-erh będzie bardziej popularny w styczniu, kiedy to wszystkie postanowienia noworoczne pchają ludzi na dietę i tłumem na siłownie. Tymczasem i Herbaciara i Czajnikowy w tym tygodniu postanowili nam przybliżyć tematykę tego rodzaju herbaty. 

Link: Herbaciara

Czerp z dobrodziejstw białej herbaty!

Krótko o parzeniu białej herbaty.

Link: Kawa i Herbata

Czerwona herbata: parzenie, działanie, właściwości, opinie, historia

Poza Camellia Sinensis na blogach

...czyli pozostałe herbaciane wiadomości

Herbata z hibiskusa

Zainspirowana książką, Herbaciara sięga po hibiskus. Poczytacie o tym jak go parzyć i jakie są jego właściwości.

Link: Herbaciara

Herbatka z kopru włoskiego

Jak przygotować herbatkę z kopru włoskiego, a także na co ta herbatka powinna być stosowana, z czym może nam pomóc.

Link: Herbaciara

Napar z lipy

Jak samodzielnie zebrać wszystko co potrzebne do naparu lipowego, jak zaparzyć, no i na co ta lipa nam pomoże.

Link: Herbaciara

Anna Brożyna on EmailAnna Brożyna on FacebookAnna Brożyna on GoogleAnna Brożyna on InstagramAnna Brożyna on Twitter
Anna Brożyna
Naczelna Piewczyni - Piewcy Teiny

Ania gromadzi wiedzę o czaju w swoim wolnym czasie w ramach projektu Piewcy Teiny. Prowadzi prelekcje i warsztaty herbaciane, zwykłe i wirtualne spotkania z herbatą, organizuje Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! i wspiera inne inicjatywy branżowe. Mimo wielu lat na ścieżce herbaty zawsze stara się pamiętać o początkach, o osobach zaczynających swoją przygodę z tym napojem.


Zawodowo tworzy strony i aplikacje internetowe. Pasjonuje się fantastyką, a wszędzie jeździłaby rowerem.


  • No proszę :). Sama porwałam się na tematykę właściwości czerwonej herbaty. Bo w końcu ile można czytać, że jej jedynym plusem jest wspomaganie odchudzania! 😀

    • O:) Dorzucę do monitorowanych przy kolejnych „Co ja parzę?” 🙂

Top

Kontynuując przeglądanie Piewców Teiny zgadzasz się na używanie ciasteczek. Bo kto nie lubi ciasteczek do herbaty? Więcej informacji

Ciasteczką są włączone by umożliwić Ci najlepsze doświadczenie podczas przeglądania strony. Jeśli nie zmienisz swoich ustawień lub klikniesz akceptację poniżej to zgadzasz się na ciasteczka.

Zamknij