Jesteś tutaj
Główna > Co ja parzę? > Co ja parzę? – 21 kwietnia 2017 roku

Co ja parzę? – 21 kwietnia 2017 roku

Wstępniak

Ach jaki herbaciany tydzień! Mi samej do wczoraj trochę brakowało czasu by siąść na spokojnie, napić się herbaty, skupić tylko na tym i popłynąć przemyśleniami w rozmowie. Wczorajszy wieczór był bardzo herbaciany! Punktem centralnym był Wrocław:), tam odbywała się debata "Kawa czy Herbata", byliście może? Jak było:)? Mamy nadzieję tego typu temat poruszyć też na Zaparzaj! w tym roku. Dla tych, których nie ma we Wrocławiu, lub temat ich nie interesuje, wczoraj był też alternatywny punkt programu online:)! Asia Bożek opowiadała nam o wyprawie na Sri Lankę podczas spotkania online Zaparzaj! z nami w sieci. W naszej wirtualnej herbaciarni spędziliśmy godzinę. Na żywo słuchacze mogli zadawać pytania Asi. Aż korci by upolować tanie bilety i ruszyć w podróż na Cejlon! Nagranie z wczorajszego wywiadu z Asią znajdziecie poniżej. 

Powoli wracam do siebie po obrzarstwie świątecznym, z lodówki znikają sałatki i schaby. A jutro mam randkę z 5 darjeelingami!

A! I wiedzieliście, że dziś jest narodowy Dzień Herbaty w Wielkiej Brytanii:)?

Herbacianie w Polsce

Aby Wasz czas był mocno herbaciany pamiętajcie o tych wydarzeniach:

Herbata koło Ciebie: Herbaciana Mapa Polski

Wirtualna herbaciarnia: Zaparzaj! z nami w sieci

Luźne rozmyślania o ceremoniach herbacianych

Co jest ceremonią, a co sposobem parzenia? Czy umiesz przeprowadzić ceremonię? Ile trzeba by zwykłe parzenie stało się ceremonią, gdzie jest linia? Ciekawe przemyślenia, otwarty temat. Mi znów ten wpis Ewy przypomniał temat miejsca herbaty w polskim domu. Chociaż jest to raczej tradycja, czy zwyczaj, który coraz bardziej zanika. Gościnność, gdy ktoś wchodzi. Dostaje propozycje herbaty. Jest to w sumie pytanie i odzew. Nikt się za bardzo nie spodziewa odmowy. "Napijesz się herbaty?" "Tak, poproszę". W złym tonie było nie zaproponować herbaty. Aż powstał żart o poznaniakach, że nalewanie herbaty do szklanki z meniskiem wypukłym z naparu jest taką herbatą "po poznańsku", bo już nie zostawia miejsca by gość mógł zużyć i dosypać dość drogi wtedy cukier. Z drugiej strony dalej gość, który przyjmuje od gospodarza herbatę, za Cialdinim, jest w swego rodzaju zadłużeniu u gospodarza, bo coś dostał. Może być traktowana jako element manipulacji. Salonowych gierek. Przypomina się cytat:

Miłości i skandal są najlepszymi substancjami słodzącymi herbatę.

Link: herbatniczek

Mniej znane zastosowanie herbaty w torebkach

Do czego jeszcze może przydać Wam się saszetka po herbacie? Klasyczny zestaw.

Link: Herbaciara

Herbatą w … stres

Właściwości herbaty i naparów wpływających pozytywnie na radzenie sobie ze stresem 

Link: Herbaciara

Herbata piękna – wypij i doceń siebie…

Rozmyślania nad czarką herbaty. 

Link: Dom Herbat Blog

Jak dobrze zaparzyć herbatę puer

Ha! Jeśli zamawiacie puery z Czajowni to poczytajcie sobie ten wpis. My już raz na spotkaniu podchodziliśmy bez sukcesu do Dzika, a w tym wpisie możecie dostać złotą radę jak go zaparzyć tak by smakowało! Bardzo fajny i krótki wpis. W temacie przechowywania było światło, był tlen... zabrakło mi aspektu wilgoci, bo to też mocno wpływa na dojrzewanie tych herbat (tempo:)). 

Link: Czajownia

10 Wielkich Herbat Chińskich: Lu An Gua Pian

Pestka melona, jedna z Wielkich Herbat Chińskich, mieliście już okazję ją pić? Tu znajdziecie o niej trochę więcej informacji.

Link: Czajnikowy.pl sklep z herbatą

Import oraz sprzedaż herbaty, a polskie prawo

Sprowadzanie herbaty z zagranicy nie jest proste. A tym bardziej dla celów dzielenia jej tutaj na mniejsze paczuszki. Robert daje nurka w część aspektów prawnych tego tematu. Mierzymy i ważymy!

Link: Powieki Bodhidharmy

Phuc Tho Gui Fei Oolong 2016

Dokładny opis herbaty oolong od TheTea.

Link: Kapibara - Herbaciany Blog!

Kultura herbaty - czas zwiedzania wystaw. 曜変天目茶碗

O wystawach japońskich dotyczących ceremonii japońskiej i akcesoriów herbacianych. Nurkujemy w historię herbaty.

Link: herbata blog

KAGOSHIMA CHA OPKOWANIE 2

O herbacie japońskiej i informacjach na jej opakowaniu. 

Link: herbata blog

Ibaraki cha 茨城県茶

Trochę o herbacie Mito, ze szczyptą wspomnień rozmów ze sprzedawcami herbat.

Link: herbata blog

Zaparzaj z nami w sieci! - Spotkanie z Joanną Bożek

Herbata z mikrofalówki jest zdrowsza i lepsza?

Artykuł: Czajnikowy

Anna Brożyna on EmailAnna Brożyna on FacebookAnna Brożyna on GoogleAnna Brożyna on InstagramAnna Brożyna on Twitter
Anna Brożyna
Naczelna Piewczyni - Piewcy Teiny

Ania gromadzi wiedzę o czaju w swoim wolnym czasie w ramach projektu Piewcy Teiny. Prowadzi prelekcje i warsztaty herbaciane, zwykłe i wirtualne spotkania z herbatą, organizuje Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! i wspiera inne inicjatywy branżowe. Mimo wielu lat na ścieżce herbaty zawsze stara się pamiętać o początkach, o osobach zaczynających swoją przygodę z tym napojem.


Zawodowo tworzy strony i aplikacje internetowe. Pasjonuje się fantastyką, a wszędzie jeździłaby rowerem.


Top

Kontynuując przeglądanie Piewców Teiny zgadzasz się na używanie ciasteczek. Bo kto nie lubi ciasteczek do herbaty? Więcej informacji

Ciasteczką są włączone by umożliwić Ci najlepsze doświadczenie podczas przeglądania strony. Jeśli nie zmienisz swoich ustawień lub klikniesz akceptację poniżej to zgadzasz się na ciasteczka.

Zamknij