Jesteś tutaj
Główna > Co ja parzę? > Co ja parzę? – 21 kwietnia 2017 roku

Co ja parzę? – 21 kwietnia 2017 roku

Wstępniak

Ach jaki herbaciany tydzień! Mi samej do wczoraj trochę brakowało czasu by siąść na spokojnie, napić się herbaty, skupić tylko na tym i popłynąć przemyśleniami w rozmowie. Wczorajszy wieczór był bardzo herbaciany! Punktem centralnym był Wrocław:), tam odbywała się debata „Kawa czy Herbata”, byliście może? Jak było:)? Mamy nadzieję tego typu temat poruszyć też na Zaparzaj! w tym roku. Dla tych, których nie ma we Wrocławiu, lub temat ich nie interesuje, wczoraj był też alternatywny punkt programu online:)! Asia Bożek opowiadała nam o wyprawie na Sri Lankę podczas spotkania online Zaparzaj! z nami w sieci. W naszej wirtualnej herbaciarni spędziliśmy godzinę. Na żywo słuchacze mogli zadawać pytania Asi. Aż korci by upolować tanie bilety i ruszyć w podróż na Cejlon! Nagranie z wczorajszego wywiadu z Asią znajdziecie poniżej. 

Powoli wracam do siebie po obrzarstwie świątecznym, z lodówki znikają sałatki i schaby. A jutro mam randkę z 5 darjeelingami!

A! I wiedzieliście, że dziś jest narodowy Dzień Herbaty w Wielkiej Brytanii:)?

Herbacianie w Polsce

Aby Wasz czas był mocno herbaciany pamiętajcie o tych wydarzeniach:

Herbata koło Ciebie: Herbaciana Mapa Polski

Wirtualna herbaciarnia: Zaparzaj! z nami w sieci

Luźne rozmyślania o ceremoniach herbacianych

Co jest ceremonią, a co sposobem parzenia? Czy umiesz przeprowadzić ceremonię? Ile trzeba by zwykłe parzenie stało się ceremonią, gdzie jest linia? Ciekawe przemyślenia, otwarty temat. Mi znów ten wpis Ewy przypomniał temat miejsca herbaty w polskim domu. Chociaż jest to raczej tradycja, czy zwyczaj, który coraz bardziej zanika. Gościnność, gdy ktoś wchodzi. Dostaje propozycje herbaty. Jest to w sumie pytanie i odzew. Nikt się za bardzo nie spodziewa odmowy. „Napijesz się herbaty?” „Tak, poproszę”. W złym tonie było nie zaproponować herbaty. Aż powstał żart o poznaniakach, że nalewanie herbaty do szklanki z meniskiem wypukłym z naparu jest taką herbatą „po poznańsku”, bo już nie zostawia miejsca by gość mógł zużyć i dosypać dość drogi wtedy cukier. Z drugiej strony dalej gość, który przyjmuje od gospodarza herbatę, za Cialdinim, jest w swego rodzaju zadłużeniu u gospodarza, bo coś dostał. Może być traktowana jako element manipulacji. Salonowych gierek. Przypomina się cytat:

Miłości i skandal są najlepszymi substancjami słodzącymi herbatę.

Link: herbatniczek

Mniej znane zastosowanie herbaty w torebkach

Do czego jeszcze może przydać Wam się saszetka po herbacie? Klasyczny zestaw.

Link: Herbaciara

Herbatą w … stres

Właściwości herbaty i naparów wpływających pozytywnie na radzenie sobie ze stresem 

Link: Herbaciara

Herbata piękna – wypij i doceń siebie…

Rozmyślania nad czarką herbaty. 

Link: Dom Herbat Blog

Jak dobrze zaparzyć herbatę puer

Ha! Jeśli zamawiacie puery z Czajowni to poczytajcie sobie ten wpis. My już raz na spotkaniu podchodziliśmy bez sukcesu do Dzika, a w tym wpisie możecie dostać złotą radę jak go zaparzyć tak by smakowało! Bardzo fajny i krótki wpis. W temacie przechowywania było światło, był tlen… zabrakło mi aspektu wilgoci, bo to też mocno wpływa na dojrzewanie tych herbat (tempo:)). 

Link: Czajownia

10 Wielkich Herbat Chińskich: Lu An Gua Pian

Pestka melona, jedna z Wielkich Herbat Chińskich, mieliście już okazję ją pić? Tu znajdziecie o niej trochę więcej informacji.

Link: Czajnikowy.pl sklep z herbatą

Import oraz sprzedaż herbaty, a polskie prawo

Sprowadzanie herbaty z zagranicy nie jest proste. A tym bardziej dla celów dzielenia jej tutaj na mniejsze paczuszki. Robert daje nurka w część aspektów prawnych tego tematu. Mierzymy i ważymy!

Link: Powieki Bodhidharmy

Phuc Tho Gui Fei Oolong 2016

Dokładny opis herbaty oolong od TheTea.

Link: Kapibara – Herbaciany Blog!

Kultura herbaty – czas zwiedzania wystaw. 曜変天目茶碗

O wystawach japońskich dotyczących ceremonii japońskiej i akcesoriów herbacianych. Nurkujemy w historię herbaty.

Link: herbata blog

KAGOSHIMA CHA OPKOWANIE 2

O herbacie japońskiej i informacjach na jej opakowaniu. 

Link: herbata blog

Ibaraki cha 茨城県茶

Trochę o herbacie Mito, ze szczyptą wspomnień rozmów ze sprzedawcami herbat.

Link: herbata blog

Zaparzaj z nami w sieci! – Spotkanie z Joanną Bożek

Herbata z mikrofalówki jest zdrowsza i lepsza?

Artykuł: Czajnikowy

Anna Brożyna on EmailAnna Brożyna on FacebookAnna Brożyna on GoogleAnna Brożyna on InstagramAnna Brożyna on Twitter
Anna Brożyna
Naczelna Piewczyni - Piewcy Teiny
Ania gromadzi wiedzę o czaju w swoim wolnym czasie w ramach projektu Piewcy Teiny. Prowadzi prelekcje i warsztaty herbaciane, zwykłe i wirtualne spotkania z herbatą, organizuje Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! i wspiera inne inicjatywy branżowe. Mimo wielu lat na ścieżce herbaty zawsze stara się pamiętać o początkach, o osobach zaczynających swoją przygodę z tym napojem.

Zawodowo tworzy strony i aplikacje internetowe. Pasjonuje się fantastyką, a wszędzie jeździłaby rowerem.
Top