Jesteś tutaj
Główna > Co ja parzę? > Co ja parzę? – 22 kwietnia 2016 roku

Co ja parzę? – 22 kwietnia 2016 roku

Tym razem w zestawieniu z tego tygodnia najwięcej Piewców Teiny! Raz tak wyszło. Kto pobije Piewców w przyszłym tygodniu:)?

Oprócz naszych wpisów znajdziecie sporo recenzji konkretnych herbat i słodki przepis od Czajnikowego na czekoladki. Kto oprócz mnie spróbuje przygotować? Czekolady i dodatki u mnie czekają, a także formy!

U mnie w gaiwanie w tym tygodniu dominowały herbaty japońskie i yerba... ale parzona i schłodzona, a następnie nagazowana syfonem:). Ale pobudzenie! A co Wy piliście w tym tygodniu?

Biała Małpa

Tym razem przygody na Szlakach z "tą wredną małpą" jak to malowniczo nazwał Łukasz herbatę White Monkey w swoim wpisie. Jak widać herbata ta wzbudziła w nim wiele emocji. Sam wpis traktuje o wpływie oczekiwań i opowieści o herbacie na jej odbiór. Łukasz wręcz Białą Małpę torturuje, można by rzec z przymrużeniem oka, na różne sposoby próbując znaleźć w niej smak, którego oczekiwał. Ja zamiast liści z kolei ilustruję wpis zdjęciem czajniczka i czarki Ling, które mi się tak podobają.

Link: Herbaciane Szlaki

Yellow Sun - żółta herbata spod znaku słońca

Pełne słońca zdjęcia i wpis od Marii, która znalazła chwilę by opisać nam żółtą herbatę Yellow Sun o przepięknej barwie i ciekawym aromacie.

Link: Kolory Herbaty

Shincha - 2016 Yabukiata & Yamakai

O świeżej herbacie japońskiej z tego roku, shinchy. Poczytajcie o pierwszych zbiorach w Japonii, a jeśli jesteście z Warszawy to przy okazji spotkania herbacianego możecie też tej herbaty spróbować.

Link: Herbata Blog

Zielona herbata z Wietnamu *Green tea from Vietnam

O herbacie codziennej w niecodziennie niskiej cenie, z nutką goryczki. Sprawdź, może znajdziesz na półce w Twoim centrum handlowym?:)

Link: Dado

Tea of a kind – Gizmo – herbata w korku

post-tea-of-a-kind

Kupujesz butelkę z wodą, a przy odkręcaniu zmienia się ona w herbatę? Magia? Takie rozwiązania można kupić za wielką wodą. Produkcja z kolei ma miejsce w Niemczech. Zajrzyjcie do artykułu by zrozumieć czym jest Tea of a Kind i Gizmo.

Link: Piewcy Teiny

O herbacie po angielsku – słowniczek

Zrozum herbatę po angielsku

Mocno rozbudowany przy współpracy z Agnieszką z My Cup of Green Tea wpis zestawiający słowniczek wyrażeń herbacianych polsko - angielski. Posortowanych po tematyce. Mam wrażenie, że część druga to będzie wyjaśnienie tych terminów z polskiego na polski, przynajmniej w niektórych wypadkach:).

Link: Piewcy Teiny

Wstępny program Tea Masters Cup Poland 2016

9336906892cf262

Znany jest już wstępny program polskiego TMC, który odbędzie się w Krakowie.

Link: Piewcy Teiny

PU ERH - herbaciany skarb

Od tego tygodnia blog Czasu na Herbatę dodajemy do cotygodniowego podsumowania. Krótka notka o pu-erh, raczej reklama.

Link: Czas na Herbatę

Herbata ciekawa świata – pocztówka z Indii

Czas na Herbatę w podróży, tym razem odwiedzili Indie. Śliczne wędrówki zielonej puszki i co nieco o kulturze herbacianej tam. Krótki wpis niestety, pobudza zainteresowanie czytelnika tematem:).

Link: Czas na Herbatę

Przepis na czekoladki z zieloną herbatą Matcha. Jak zrobić czekoladę z Matcha?

Miałam nadzieję, że do czasu publikacji podsumowania już zdążę sama zrobić czekoladki zielone, ale niestety dopiero dziś znajdę chwilę by upolować miskę do rozpuszczania czekolady. Przepis prosty, jak masz zapasy dziwnej matchy jak ja to idealnie by przetopić ją w herbaciano-czekoladową radość na niedzielę. Plus te zielone ujęcia z nowego drona Czajnikowego:). Warto obejrzeć ten odcinek:D.

Link do artykułu: Czajnikowy

Poza Camellia Sinensis na blogach

...czyli pozostałe herbaciane wiadomości

Herbata z bambusa właściwości, herbata bambusowa parzenie liści

O liściach bambusa, podobnych nieco wizualnie do trawy cytrynowej. Tym razem nie tylko o nim jako dodatku do herbaty, ale też o samym naparze z niego i samym bambusie:).

Link do artykułu: Czajnikowy

Anna Brożyna on EmailAnna Brożyna on FacebookAnna Brożyna on GoogleAnna Brożyna on InstagramAnna Brożyna on Twitter
Anna Brożyna
Naczelna Piewczyni - Piewcy Teiny
Ania gromadzi wiedzę o czaju w swoim wolnym czasie w ramach projektu Piewcy Teiny. Prowadzi prelekcje i warsztaty herbaciane, zwykłe i wirtualne spotkania z herbatą, organizuje Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! i wspiera inne inicjatywy branżowe. Mimo wielu lat na ścieżce herbaty zawsze stara się pamiętać o początkach, o osobach zaczynających swoją przygodę z tym napojem.

Zawodowo tworzy strony i aplikacje internetowe. Pasjonuje się fantastyką, a wszędzie jeździłaby rowerem.
Top

Kontynuując przeglądanie Piewców Teiny zgadzasz się na używanie ciasteczek. Bo kto nie lubi ciasteczek do herbaty? Więcej informacji

Ciasteczką są włączone by umożliwić Ci najlepsze doświadczenie podczas przeglądania strony. Jeśli nie zmienisz swoich ustawień lub klikniesz akceptację poniżej to zgadzasz się na ciasteczka.

Zamknij