Jesteś tutaj
Główna > Co ja parzę? > Co ja parzę? – 22 lipca 2016 roku

Co ja parzę? – 22 lipca 2016 roku

Wstępniak

W tym tygodniu z kopyta ruszyły przygotowania Festiwalu Herbaty Zaparzaj! w Poznaniu. Możecie już planować przyjazd do nas, a może nawet i punkt programu? Pojawił się też zapis audycji z Joanną Bożek ze Święta Herbaty, od 15 minuty możecie posłuchać Asi.

A co ja parzę? Skaczę z herbaty na herbatę i mam całą górę fusów z co i rusz innego regionu. Z nepalskich herbat postanowiłam ułożyć zapowiedź galerii zdjęć z Cieszyna, która pojawi się jeszcze dziś wieczorem na Piewcach na Facebooku. Skończyłam też już pu-erha, który wybitnie mi przypadł do gustu Nan Nuo Mountain  Shu do kolacji i malowniczego śniadanka. A że z końcem tygodnia znów zrobiło się cieplej to ruszam z produkcją cold brew.

Herbacianie w Polsce

Aby Wasz czas był mocno herbaciany pamiętajcie o tych wydarzeniach:

Szukaj herbaty koło siebie: Herbaciana Mapa Polski

Wirtualna herbaciarnia dla pasjonatów: Zaparzaj! z nami w sieci

Herbaciany rynek pracy: Five o'Clock

Sprzedaż herbaciarni: sklep z kawą i herbatą na OLX (FB sklepu w Niepołomicach)

Azerçay Buket Doğma Çay

Korzenie rosyjskiej herbaty, czyli też tego stylu herbacianego, który sięgnął naszych babek i rodziców (a i może nas samych w dzieciństwie) sięgają uprawami także do Azerbejdżanu. I to właśnie stamtąd herbatę próbuje Łukasz. Rosyjska kultura herbaciana aż sama się przy niej narzuca, ale o tym więcej przeczytacie we wpisie.

Link: Herbaciane Szlaki

Parzenie herbaty

Podstawy parzenia różnych rodzajów herbaty. Zawsze warto powtarzać:). Nawet jeśli jesteś zatwardziałym herbaciarzem, to warto czasem spojrzeć na podstawy. 

Link: Dzban herbaty

Matcha Mochi

Znacie ciasteczka ryżowe mochi? Są do kupienia w różnych punktach z wyrobami japońskimi. Nie sądziłam, że można je przygotować domowym sposobem w Polsce, a jednak tutaj znajdziemy przepis!

Link: Dzban herbaty

Herbata czarna Darjeeling z pierwszego zbioru – parzenie tradycyjne i cold brew

Ewa porównuje 3 tegoroczne herbaty Darjeeling przygotowując je zarówno na ciepło jak i macerując na zimno i przygotowując tak zwane cold brew... w słoikach:).

Link: Czajnikowy

Izotonik zamiast wody z cytryną rano

O domowej roboty izotoniku, do przygotowania samemu. Także na bazie herbaty.

Link: Gray Moka

Dian Hong Mao Feng na niedzielny wieczór

Maria łapie wieczorną wolną chwilę i siada do herbaty i do bloga. Naturalnie przeczytamy o tytułowe herbacie chińskiej, ale też  zauważymy przeplatającą się tęsknotę za herbatą tak parzoną;).  Mocna i pięknie bursztynowa herbata. No i zapowiedź lodów herbacianych na blogu! Czekamy!

Link: Kolory Herbaty

Kukicha – wysokogatunkowa zielona herbata

O nisko teinowej herbacie zielonej Kukicha, składającej się w dużej mierze z łodyżek. Obszerny artykuł zarówno o właściwościach tej herbaty, pochodzeniu, historii i smaku. 

Link: Herbata nasza pasja

Bomba witaminowa uderzyła w seniorów

Relacja z herbacianego spotkania dla seniorów w bibliotece.

Link: Portel

Gdzie napić się herbaty. Ogród Japoński w Jarkowie.

Asia udała się do Ogrodu Japońskiego w Jarkowie, z Kudowy Zdrój rowerem. Jeśli akurat trafiliście na ten moment na Facebooku gdy tam była mogliście obejrzeć na żywo spacer po zielonym parku. Chodzi tutaj o przygotowanie herbaty w terenie, nie ma tam herbaciarni. Podobno ten ogród wygrywa z ogrodem we Wrocławiu:). 

Link: Joanna Bożek

Poza Camellia Sinensis na blogach

...czyli pozostałe herbaciane wiadomości

Co dobrego ma w sobie kawa?

Hymn pochwalny na rzecz kawy, w czym pomaga sportowcom, ile pić by działała, czy pomaga nie chorować i z czym się kojarzy:)

Link: Gray Moka

Kopi Luwak – najdroższa kawa świata

Jeśli jecie akurat obiad czy lunch, to poczekajcie sobie z tym artykułem na później. O tak popularnej kawie i jej specyficznym pochodzeniu. Fuj fuj.

Link: Gray Moka

Czy można przedawkować yerba mate? Boli mnie głowa po yerbie.

Anna Brożyna on EmailAnna Brożyna on FacebookAnna Brożyna on GoogleAnna Brożyna on InstagramAnna Brożyna on Twitter
Anna Brożyna
Naczelna Piewczyni - Piewcy Teiny
Ania gromadzi wiedzę o czaju w swoim wolnym czasie w ramach projektu Piewcy Teiny. Prowadzi prelekcje i warsztaty herbaciane, zwykłe i wirtualne spotkania z herbatą, organizuje Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! i wspiera inne inicjatywy branżowe. Mimo wielu lat na ścieżce herbaty zawsze stara się pamiętać o początkach, o osobach zaczynających swoją przygodę z tym napojem.

Zawodowo tworzy strony i aplikacje internetowe. Pasjonuje się fantastyką, a wszędzie jeździłaby rowerem.
Top

Kontynuując przeglądanie Piewców Teiny zgadzasz się na używanie ciasteczek. Bo kto nie lubi ciasteczek do herbaty? Więcej informacji

Ciasteczką są włączone by umożliwić Ci najlepsze doświadczenie podczas przeglądania strony. Jeśli nie zmienisz swoich ustawień lub klikniesz akceptację poniżej to zgadzasz się na ciasteczka.

Zamknij