Jesteś tutaj
Główna > Co ja parzę? > Co ja parzę? – 25 marca 2015

Co ja parzę? – 25 marca 2015

 

Ten tydzień zaskoczył mnie sporym ruchem w blogosferze. Ze względów przedświątecznych czytanie musiałam w większości odłożyć do dzisiaj i od rana w przerwach w pracy czytam wpis po wpisie, a jest tego sporo! Delikatnie przez wpisy przemyka temat świąt, czy też w temacie żywieniowym, czy też w formie życzeń. Wraz z Herbaciarą nurkujemy co nieco w poważne tematy składu chemicznego herbaty. Czytamy o różnych wersjach earl greya (rosyjskiej i orientalnej!). Po przeczytaniu wszystkiego mam ochotę polecieć na herbaciane zakupy!

Życzę Wam na przyszły tydzień wielu przepysznych herbat, także do świątecznego obżarstwa śniadaniowego:). No i co byście się jednak herbatą nie oblali w Śmigus Dyngus. 

Shincha 2015

Japońskie herbaty! Uwielbiam! I prześliczny malutki "ślimaczek", znaczy się hohin od Grzegorza Ośródki. Jeśli potrzebujecie się jeszcze przekonać do herbat japońskich to wpis Łukasza jest dobrym miejscem by zacząć. Pokazuje wrażliwość tych herbat, ich rewelacyjny aromat i często kolor. Przy japonkach nie ma co oszczędzać. Nawet lekko droższe i lepsze jakościowo dają smakowo o niebo lepsze wrażenia!

Link: Herbaciane Szlaki

Lipton: Russian Earl Grey

Rosyjski Earl Grey od Liptona - byłam go baaardzo ciekawa. Jak to zwykle bywa z aromatyzowanymi herbatami od tego producenta, zapach potrafi przefermentować w coś dziwnego. Tym razem ocet podobno! Acz, według Łukasza, nie należy się tym zrażać. Czemu? Przespacerujcie się na jego Herbaciane Szlaki by się dowiedzieć!

Link: Herbaciane Szlaki

Alkaloidy w herbacie

Nurkujemy w chemiczny skład herbaty. Temat, który bardzo lubię. Alkaloid, który najbardziej Was pewnie interesuje w herbacie to teina (kofeina). Czytam i mam wrażenie pewnych sprzeczności. I to nie tylko z tym co wiem, ale też wewnątrz artykułu. Sam wpis zawiera ogrom informacji, ale zgrzyt pojawił się gdy przeczytałam o tym, że teina nie ma smaku, a kawałek później, że jest odpowiedzialna za gorzkawy smak w herbacie (może się tu teina z taninami pomyliła?).

Link: Herbaciara

Czym są katechiny?

Dalej drążymy temat składu chemicznego. Teraz poczytać możecie sporo o katechinach, czyli tak opiewanych głośno antyoksydantach. Wieczna młodość w płynie, czyli przede wszystkim w zielonej herbacie. Polecam przeczytać!

Link: Herbaciara

2015 Organic Selim Hill SFTGFOP1

Herbaciane Szlaki przygotowują się na pierwsze lotnicze Darjeelingi i opisują nam zeszłoroczny zbiór z Selim Hill. 

Link: Herbaciane Szlaki

Miało być zwyczajnie, czyli Darjeeling Organic Selim Hill SFTGFOP1 2015

Tę samą herbatę co powyżej opisuje Łukasz, ale tutaj bardziej niż o jej smaku przeczytamy o przygodach związanych z wyszukiwaniem właściwej temperatury i czasu dla suszu. A jak u Was? Jeśli herbata Wam nie smakuje to szukacie jak można ją lepiej przygotować czy odkładacie na półkę "nigdy więcej"?:)

Link: Dado

Spring Round Menghai Dayi Puer 2015

Kapibara zabiera nas w pierwsze kroki wspólnej podróży z nim i świeżym wiosennym pu-erhem z zeszłego roku. Nabył cały cake herbaty dojrzewającej (czyli jej smak z biegiem lat i zależnie od przechowywania będzie się nadal zmieniał, nadal zachodzi oksydacja). Jeśli chcecie się dowiedzieć z jakiego smaku startuje ta herbata to nurkujcie do wpisu!

Link: Kapibara

Hrabia Harlemu

Tytuł nie poinformował mnie jaką to ciekawostkę herbacianą znajdziemy w środku. Mianowicie... (spoiler alert!) Lapsang Souchong z bergamotką (czyli zrobiony na earl greya!).  Muszę poszukać tej herbaty, wygląda na to, że jest w Harney & Sons!

Link: Mad Tea Library

Moje ulubione blogi o herbacie

Prywatne zestawienie ulubionych blogów herbacianych Agnieszki, zarówno polskich jak i zagranicznych. Znajdziecie tam zarówno ciekawe osobiste podejście do każdego twórcy bloga, jak i nas! Piewców Teiny! 🙂 Bardzo nam miło. 

Link: My Cup of Green Tea

Herbata Loyd – krótki przegląd

Herbaciara robi rajd przez herbaty marki Loyd, opowiada o historii firmy i mieszanek, a także o kampanii reklamowej marki. 

Link: Herbaciara

Czy herbata z cytryną w składzie jest szkodliwa? Czy yerba mate można parzyć mlekiem?

I inne pytania z komentarzy:)

 

Poza Camellia Sinensis na blogach

...czyli pozostałe herbaciane wiadomości

Rooibos – czerwona siła!

Historia popularności rooibosa, smak i przygotowanie, a także zalecenia.

Link: Herbaciara

Domowy sposób na zgagę. Również dla kobiet w ciąży

Obalane są mity dotyczące tego co powinno się pić w przypadku zgagi, warto przeczytać jeśli problem Was dotyczy. Może robicie sobie krzywdę używając naparów popularnie uznawanych za pomagające?

Link: Czajnikowy

Sekrety miłorzębu japońskiego

Możecie tę roślinę kojarzyć też ze sklepów z ziołami lub jako dodatek do herbat pod hasłem ginkgo/ginko biloba. W artykule możecie poczytać o pochodzeniu tej rośliny oraz jej właściwościach.

Link: Herbaciara

Anna Brożyna on EmailAnna Brożyna on FacebookAnna Brożyna on GoogleAnna Brożyna on InstagramAnna Brożyna on Twitter
Anna Brożyna
Naczelna Piewczyni - Piewcy Teiny
Ania gromadzi wiedzę o czaju w swoim wolnym czasie w ramach projektu Piewcy Teiny. Prowadzi prelekcje i warsztaty herbaciane, zwykłe i wirtualne spotkania z herbatą, organizuje Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! i wspiera inne inicjatywy branżowe. Mimo wielu lat na ścieżce herbaty zawsze stara się pamiętać o początkach, o osobach zaczynających swoją przygodę z tym napojem.

Zawodowo tworzy strony i aplikacje internetowe. Pasjonuje się fantastyką, a wszędzie jeździłaby rowerem.
  • Łukasz G

    Dobre – ślimaczek <3 hihihi ^^
    Ale rzeczywiście! Dopiero kiedy to napisałaś, kształt hohina skojarzył mi się z wielbłądem-ślimakiem z Sahary 😀

Top

Kontynuując przeglądanie Piewców Teiny zgadzasz się na używanie ciasteczek. Bo kto nie lubi ciasteczek do herbaty? Więcej informacji

Ciasteczką są włączone by umożliwić Ci najlepsze doświadczenie podczas przeglądania strony. Jeśli nie zmienisz swoich ustawień lub klikniesz akceptację poniżej to zgadzasz się na ciasteczka.

Zamknij