Jesteś tutaj
Główna > Co ja parzę? > Co ja parzę? – 26 lutego 2016

Co ja parzę? – 26 lutego 2016

W trakcie pisania tego wpisu pojawiły się dwa nowe artykuły herbaciane. Pewnie do czasu publikacji pojawią się kolejne;). Poniżej znajdziecie wpisy z różnym poziomem herbacianym w środku. Koreańskie herbaty i fair trade są tematami bardziej zaawansowanymi, z kolei tematyka bawarki, herbaciane recenzje czy książki mogą zainteresować nawet początkującego teinistę.

Jeśli macie pomysły na to jak jeszcze usprawnić "Co ja parzę?" piszcie w komentarzach! Jeśli macie przemyślenia dotyczące moich opisów także zapraszam do komentowania!

Da Hong Pao - jeden z prezentów z Chin

Wraz z Marią i Kubą wędrujemy przez liczne parzenia Da Hong Pao, kolory są przepiękne, liście rozwijają się co parzenie. Mieliście już okazję spróbować tej herbaty wzorowanej na najdroższym suszu na świecie?

Link: Kolory Herbaty

Ramiz Black Tea i Leila Black Tea – zbiory z sierpnia 2015 roku…

W Notesie znajdziecie opisane ponownie herbatę ze zbioru Pana Ramiza i czarną z zbioru Pani Leili (po sąsiedzku).  Tym razem zbiór późniejszy - sierpniowy.  

Link: Herbaciany Notes

Ramiz Black Tea: zbiory wiosenne

Tutaj porównać sobie możecie opisaną tę samą co wyżej herbatę, ale... zbieraną wiosną tego samego roku, czyli nieco wcześniej niż ta, którą opisała Jola w Notesie Herbacianym.  Lekki wiosenny zbiór z nutami cytrusowymi, koło wyrafinowanego i cięższego zbioru letniego. Mam wrażenie, że dla osoby, która nie miała tej herbaty w rękach (jak ja) te wpisy mają największy sens właśnie występując obok siebie, czytane po sobie. 

Link: Herbaciane Szlaki

Przewodnik po herbatach cz. 1 – Korea Południowa

Znacie klasyfikację herbat europejską? Znacie już klasyfikację chińską i krzywicie się na określanie pu-erhów herbatami czerwonymi? No to tutaj możecie poznać kolejną, koreańską, klasyfikację herbaty. Agnieszka rewelacyjnie opisała pochodzące stamtąd susze (nie tylko herbaciane). Czekam na więcej!

Link: My Cup of Green Tea

Jak herbata zmienia świat?

Maciej, jak i ja, w pociągu zatapia się w przemyśleniach - tym razem herbacianych! Pisze o ważnym temacie "fair trade", który przy herbacie nie jest jeszcze tak mocno znany jak przy kawie mam wrażenie. Tyczy się tego, że ludzie powinni chcieć za herbatę, którą piją zapłacić więcej, z naszego punktu widzenia, by nie wymuszać złego traktowania i niskich płac na końcu tego łańcucha kapitalizmu. Ale osobom, które nie doceniają herbaty, nie potrafią się na niej skupić, jej posmakować, ciężko wyjaśnić, że mają za nią chcieć zapłacić więcej. Dlatego, mimo iż sama rozumiem, to obawiam się takiej retoryki powtarzać do osób, którym chcę herbatę przedstawić. Bo będę się im wydawać tylko herbacianym radykałem, oszołomem. A sama argumentacja do nich zapewne nie dotrze. Temat trzeba przedstawiać dwustopniowo. Wpierw przedstawić liście, smak naparu... a niestety dopiero potem fair trade. Czyli wpierw świadomość herbaciana na poziomie konsumpcji, a dopiero potem na poziomie komercjalnym.

Link: Kurs na Herbatę

Książki o herbacie

Też u mnie leży i czeka taki wpis - zestawienie posiadanych, i  nie tylko, herbacianych pozycji książkowych. Niekompletne, ale najważniejsze pozycje ma;).

Link: DeniMix

Pu erh Yunnan

Tym razem coś dla osób, które chcą zacząć z Pu-erhami. Yunnan nadal ma typowo piwniczny, podgniły, aromat, ale jest lżejszy i delikatniejszy niż wiele odrzucających nowych herbat tego gatunku. 

Link: Ślubna Herbata

Herbata - tu i teraz!

February 13, 2016 at 0307PM

Herbata jest dla mnie ważnym elementem dnia, pomaga zachować równowagę pomiędzy intensywną pracą w korporacji, a ... sobą i codziennością. Wiem, że łatwo ją "przegapić" w ciągłym pędzie. Pomijałam ją jako element oczywisty przez tak wiele lat, nie celebrując jej należycie. Piękno herbaty jest w tym, że gdy my spędzimy nad nią chwilę, poświęcimy jej więcej uwagi, to ona odwdzięczy się smakiem, właściwościami, pięknem liści tańczących  w wodzie. To jest pierwsza część mojego herbacianego wpisu na temat herbaty tu i teraz!

Wpis ten na Piewcach siedział i czekał na dokończenie już jakiś czas, szturchnięcie przyszło z bloga Kurs na Herbatę. 

Link: Piewcy Teiny

La Speciale: Mgła nad Yunnan oraz Kenia o świcie

Łukasz recenzuje dwie herbaty kupione na promocji w Biedronce, udowadniając, że nie należy uciekać od wszystkiego co sklepowe. 

Link: Herbaciane Szlaki

Moja Czekoladowa Podróż - mieszanka inspirowana

Wbrew pozorom po zdjęciu nie jest to kolejna recenzja La Speciale, a może nie tylko:). Raczej podejście Marii do własnej czekoladowej mieszanki herbacianej. Nie planuję próbować, bo bardzo nie lubię gdy moja herbata udaje czekoladę i mam dysonans poznawczy gdy mi coś takiego dają do wypicia.

Link: Kolory Herbaty

Przewodnik po herbatach: gunpowder

Znajdziecie tutaj opis i pochodzenie tej tak lubianej przeze mnie herbaty zielonej. Muszę powiedzieć, że nim zanurkowałam w różne rodzaje czystej herbaty - tę piłam często. Mam wrażenie, że można o niej powiedzieć dużo więcej niż znajdziemy za linkiem FS, więc będę musiała niedługo wziąć temat na warsztat!

Link: Filiżanka Smaków

Herbata z mlekiem

O przygotowaniu popularnej w Wielkiej Brytanii bawarki

Link: Kawa i Herbata

Kusmi Tea

 Zaglądamy do literatury rosyjskiej i do dwóch herbat z Kusmi Tea - Imperial Label i Prince Vladimir.

Link: Mad Tea Library

Kolekcja herbat organicznych od "English Tea Shop" / recenzja

O zestawie herbat, zakupionym w TK MAXX. Kto by się spodziewał, że można tam coś tak ciekawego dostać? Zestaw nie tylko herbaciany, ale też "herbatkowy" z hibiskusem, ziołami  itp.

Link: Ploncitka

Herbata czekoladowo-truflowa & egzotyczna yerba mate

O dwóch herbatach zakupionych w "Herbatach Świata", inaczej niż zwykle zapakowanych (w tym jedna yerba mate - egzotyczna) oraz nowym zaparzaczu. 

Link: Ploncitka

Pierożki chińskie do herbaty. Yum Cha, czyli Dim Sum i herbata

Oprócz czytania o pierożkach poznacie także towarzyszące im zasady spożywania herbaty Yum Cha i zwyczaje z tym związane.

Link: Czajnikowy

Poza Camellia Sinensis na blogach

...czyli pozostałe herbaciane wiadomości

Las Flores - yerba mate i kwiaty

Tym razem o yerbie pisze Maria, a mianowicie o swoim powrocie do picia yerba mate. Maria rekomenduje przyjemną i kwiecistą yerbę na start dla początkujących yerbiarzy.

Link: Kolory Herbaty

Testujemy kreteński gojnik

O ziołowej herbatce górskiej zwanej gojnikiem.

Link: Dom Herbaty

Książki miesiąca – styczeń 2016

Deni opisuje książki przeczytane w styczniu, w tym Herbaciarnię Madeline, czyli księgę z herbatą w tle.

Link: DeniMix

Anna Brożyna on EmailAnna Brożyna on FacebookAnna Brożyna on GoogleAnna Brożyna on InstagramAnna Brożyna on Twitter
Anna Brożyna
Naczelna Piewczyni - Piewcy Teiny
Ania gromadzi wiedzę o czaju w swoim wolnym czasie w ramach projektu Piewcy Teiny. Prowadzi prelekcje i warsztaty herbaciane, zwykłe i wirtualne spotkania z herbatą, organizuje Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! i wspiera inne inicjatywy branżowe. Mimo wielu lat na ścieżce herbaty zawsze stara się pamiętać o początkach, o osobach zaczynających swoją przygodę z tym napojem.

Zawodowo tworzy strony i aplikacje internetowe. Pasjonuje się fantastyką, a wszędzie jeździłaby rowerem.
Top

Kontynuując przeglądanie Piewców Teiny zgadzasz się na używanie ciasteczek. Bo kto nie lubi ciasteczek do herbaty? Więcej informacji

Ciasteczką są włączone by umożliwić Ci najlepsze doświadczenie podczas przeglądania strony. Jeśli nie zmienisz swoich ustawień lub klikniesz akceptację poniżej to zgadzasz się na ciasteczka.

Zamknij