Jesteś tutaj
Główna > Co ja parzę? > Co ja parzę? – 27 maja 2016 roku

Co ja parzę? – 27 maja 2016 roku

Wstępniak

Krótki tydzień, u nas bardzo burzowy, z bardzo długim weekendem, w którego jesteśmy połowie. A co parzyliśmy w ubiegłym tygodniu? Zabraliśmy wędzonego Lapsanga i nepalską zieloną na rower! I zaparzyliśmy je oglądając zachód słońca nad jeziorem Głębokim (a ja z telefonu oczywiście wrzuciłam zdjęcie gdzie ostrość nie jest na herbacie:)). Zaparzyliśmy też herbatę przywiezioną z Krakowa i wykonałam kompozycję z dzbanków popularną ostatnio na Instagramie;). A tuż przed długim weekendem łapałam prześwity słoneczne między chmurkami w nepalskie Białe Loki.

Z okazji World Tea Expo dostępny jest magazyn wirtualny z artykułami do ściągnięcia pod tym linkiem.

Herbaciani blogerzy! Ma miejsce międzynarodowy spis blogerów w celach współpracy z biznesem. Możecie zarejestrować się tutaj: formularz zgłoszeniowy.

Herbacianie w Polsce

Ale żeby i Wasz czas był mocno herbaciany to pamiętajcie o tych wydarzeniach:

Wirtualna herbaciarnia dla pasjonatów (spotkania raz na miesiąc): Zaparzaj! z nami w sieci

Herbaciany rynek pracy: Five o’Clock

Targi Herbaty i Kawy 2016 w Kraków EXPO – relacja

13113025_1159544280774794_3143701943856059315_o

Jeszcze nigdy logo Piewców nie było tak duże! To mój główny komentarz do tego zdjęcia;). W środku relacji znajdziecie moje wrażenia z samych targów, wędrówek po stoiskach, oraz drooobną dygresję w temacie „niezbędnika herbaciarza” na takim wydarzeniu:). Zaparzajcie i czytajcie!

Link: Piewcy Teiny

Targi Tea & Coffee World Cup Kraków 2016

Ida zajrzała na Targi Herbaty i Kawy w Krakowie mniej więcej jak ja dwa lata wcześniej w Warszawie, na chwilę i popołudniu. Bardzo ciekawie czytało mi się jej wrażenia z tej perspektwy. W relacji możecie poczytać o prezentacji jednego z sędziów – Wolverine w wykonaniu Yury’ego Podusova, a także o rozczarowaniu targami (zarówno pod kątem asortymentu jak i dojazdu).

Link: Mad Tea Library

떡차 Ddok cha koreanska herbata prasowana

O metodzie przygotowania herbaty koreańskiej prasowanej. Krok po kroku, w otoczeniu zdjęć. Warto też zanurkować do komentarzy, ze względu na ciekawą uwagę Piotra i odpowiedź autora:).

Link: Herbata Blog

Lista herbat i eventów herbacianych

Spis treści Szalonej Herbacianej Biblioteki. Kategoriami podzielone linki do wszystkich wpisów.

Link: Mad Tea Library

Matcha prawie zen – matcha z Nary

Ewa opowiada nam o swoich dwóch podejściach do kolejnej pamiątkowej herbaty przywiezionej z Japonii. Tym razem wraz z nią zaparzymy matchę i spróbujemy się wyciszyć. Pomogą nam w tym prześliczne bzy. Ewa słusznie zauważa, jak duża jest przepaść między matchą kulinarną, a ceremonialną.

Nie kupujcie matchy ceremonialnej, takiej, którą chcecie wypić przyrządzając ją chasenem (bambusowy pędzel), z niepewnego źródła. Ta herbata, jeśli dobra, nie będzie tania. Dużo sensowniejszym rozwiązaniem jest kupienie jej niewiele, np. pakowaną po 2 gramy, na jedną czarkę matchy. I wtedy sprawdzicie czy chcecie zainwestować więcej i pić dalej dobrą matchę. Oszczędzając możecie się szybko do matchy zrazić.

Link: Herbatniczek

Dodatki do herbatki: muffiny

Filiżanka pisze o kolejnych dodatkach herbacianych, po wcześniej opisywanych scones. Tym razem muffinki, i słodkie i wytrawne. Hmm, przygotowujecie coś sami do herbaty? Zastanawiacie się nad tym jak smaki przygotowanej przekąski łączą się z herbatą, którą pijecie?

Link: Filiżanka Smaków

Sezon na truskawki? U nas trwa cały rok!

O herbatach zawierających truskawki w asortymencie Czasu na Herbatę i… link do przepisu na herbaciane muffiny z musem:).

Link: Czas na Herbatę

Czy yerba mate odwadnia? Najsłodsza herbata, mieszanie parzeń herbaty.

Poza Camellia Sinensis na blogach

…czyli pozostałe herbaciane wiadomości

Parzona mięta

Najpopularniejszy chyba napar ziołowy! A mięt tak dużo i są tak różne. Jak samemu wyhodować miętę? Jakie są jej właściwości? Prześliczne zdjęcie z kawałkiem krzaka wsadzonym w kubek i zaparzonym, które rozłożyło mnie na łopatki. Ja bym tylko dodała z doświadczenia, że mięty niektórych odmian nie chcą się w wersji „na świeżo” zaparzać. Liść nie chce oddać tego co ma w sobie, uparte bydle. Warto w takich wypadkach naruszyć strukturę liścia i ułatwić sobie sprawę. Zioła, szczególnie tak aromatyczne jak mięta warto parzyć pod przykryciem (by nie uciekły nam olejki). Raz krzak mięty ususzyłam. Puszka suszu starcza mi do dziś…:).

Link: Herbaciara

Liść oliwny dla dzieci? Herbata z liścia oliwnego, zastosowanie, parzenie, właściwości

Nie pomyślałabym, że z liścia oliwnego można przygotować ciekawy napar. Tutaj znajdziecie go w lekko cytrusowej mieszance.

Link: Czajnikowy

Rumiankowa herbata

Tym razem na warsztat idzie prześliczny rumianek. Poczytacie o tym jak go parzyć i jakie są jego właściwości.

Link: Herbaciara

Czajnikowy od kuchni #2

Anna Brożyna on EmailAnna Brożyna on FacebookAnna Brożyna on GoogleAnna Brożyna on InstagramAnna Brożyna on Twitter
Anna Brożyna
Naczelna Piewczyni - Piewcy Teiny
Ania gromadzi wiedzę o czaju w swoim wolnym czasie w ramach projektu Piewcy Teiny. Prowadzi prelekcje i warsztaty herbaciane, zwykłe i wirtualne spotkania z herbatą, organizuje Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! i wspiera inne inicjatywy branżowe. Mimo wielu lat na ścieżce herbaty zawsze stara się pamiętać o początkach, o osobach zaczynających swoją przygodę z tym napojem.

Zawodowo tworzy strony i aplikacje internetowe. Pasjonuje się fantastyką, a wszędzie jeździłaby rowerem.
Top