Jesteś tutaj
Główna > Co ja parzę? > Co ja parzę? – 27 maja 2016 roku

Co ja parzę? – 27 maja 2016 roku

Wstępniak

Krótki tydzień, u nas bardzo burzowy, z bardzo długim weekendem, w którego jesteśmy połowie. A co parzyliśmy w ubiegłym tygodniu? Zabraliśmy wędzonego Lapsanga i nepalską zieloną na rower! I zaparzyliśmy je oglądając zachód słońca nad jeziorem Głębokim (a ja z telefonu oczywiście wrzuciłam zdjęcie gdzie ostrość nie jest na herbacie:)). Zaparzyliśmy też herbatę przywiezioną z Krakowa i wykonałam kompozycję z dzbanków popularną ostatnio na Instagramie;). A tuż przed długim weekendem łapałam prześwity słoneczne między chmurkami w nepalskie Białe Loki.

Z okazji World Tea Expo dostępny jest magazyn wirtualny z artykułami do ściągnięcia pod tym linkiem.

Herbaciani blogerzy! Ma miejsce międzynarodowy spis blogerów w celach współpracy z biznesem. Możecie zarejestrować się tutaj: formularz zgłoszeniowy.

Herbacianie w Polsce

Ale żeby i Wasz czas był mocno herbaciany to pamiętajcie o tych wydarzeniach:

Wirtualna herbaciarnia dla pasjonatów (spotkania raz na miesiąc): Zaparzaj! z nami w sieci

Herbaciany rynek pracy: Five o'Clock

Targi Herbaty i Kawy 2016 w Kraków EXPO – relacja

13113025_1159544280774794_3143701943856059315_o

Jeszcze nigdy logo Piewców nie było tak duże! To mój główny komentarz do tego zdjęcia;). W środku relacji znajdziecie moje wrażenia z samych targów, wędrówek po stoiskach, oraz drooobną dygresję w temacie "niezbędnika herbaciarza" na takim wydarzeniu:). Zaparzajcie i czytajcie!

Link: Piewcy Teiny

Targi Tea & Coffee World Cup Kraków 2016

Ida zajrzała na Targi Herbaty i Kawy w Krakowie mniej więcej jak ja dwa lata wcześniej w Warszawie, na chwilę i popołudniu. Bardzo ciekawie czytało mi się jej wrażenia z tej perspektwy. W relacji możecie poczytać o prezentacji jednego z sędziów - Wolverine w wykonaniu Yury'ego Podusova, a także o rozczarowaniu targami (zarówno pod kątem asortymentu jak i dojazdu).

Link: Mad Tea Library

떡차 Ddok cha koreanska herbata prasowana

O metodzie przygotowania herbaty koreańskiej prasowanej. Krok po kroku, w otoczeniu zdjęć. Warto też zanurkować do komentarzy, ze względu na ciekawą uwagę Piotra i odpowiedź autora:). 

Link: Herbata Blog

Lista herbat i eventów herbacianych

Spis treści Szalonej Herbacianej Biblioteki. Kategoriami podzielone linki do wszystkich wpisów.

Link: Mad Tea Library

Matcha prawie zen - matcha z Nary

Ewa opowiada nam o swoich dwóch podejściach do kolejnej pamiątkowej herbaty przywiezionej z Japonii. Tym razem wraz z nią zaparzymy matchę i spróbujemy się wyciszyć. Pomogą nam w tym prześliczne bzy. Ewa słusznie zauważa, jak duża jest przepaść między matchą kulinarną, a ceremonialną. 

Nie kupujcie matchy ceremonialnej, takiej, którą chcecie wypić przyrządzając ją chasenem (bambusowy pędzel), z niepewnego źródła. Ta herbata, jeśli dobra, nie będzie tania. Dużo sensowniejszym rozwiązaniem jest kupienie jej niewiele, np. pakowaną po 2 gramy, na jedną czarkę matchy. I wtedy sprawdzicie czy chcecie zainwestować więcej i pić dalej dobrą matchę. Oszczędzając możecie się szybko do matchy zrazić.

Link: Herbatniczek

Dodatki do herbatki: muffiny

Filiżanka pisze o kolejnych dodatkach herbacianych, po wcześniej opisywanych scones. Tym razem muffinki, i słodkie i wytrawne. Hmm, przygotowujecie coś sami do herbaty? Zastanawiacie się nad tym jak smaki przygotowanej przekąski łączą się z herbatą, którą pijecie?

Link: Filiżanka Smaków

Sezon na truskawki? U nas trwa cały rok!

O herbatach zawierających truskawki w asortymencie Czasu na Herbatę i... link do przepisu na herbaciane muffiny z musem:).

Link: Czas na Herbatę

Czy yerba mate odwadnia? Najsłodsza herbata, mieszanie parzeń herbaty.

Poza Camellia Sinensis na blogach

...czyli pozostałe herbaciane wiadomości

Parzona mięta

Najpopularniejszy chyba napar ziołowy! A mięt tak dużo i są tak różne. Jak samemu wyhodować miętę? Jakie są jej właściwości? Prześliczne zdjęcie z kawałkiem krzaka wsadzonym w kubek i zaparzonym, które rozłożyło mnie na łopatki. Ja bym tylko dodała z doświadczenia, że mięty niektórych odmian nie chcą się w wersji "na świeżo" zaparzać. Liść nie chce oddać tego co ma w sobie, uparte bydle. Warto w takich wypadkach naruszyć strukturę liścia i ułatwić sobie sprawę. Zioła, szczególnie tak aromatyczne jak mięta warto parzyć pod przykryciem (by nie uciekły nam olejki). Raz krzak mięty ususzyłam. Puszka suszu starcza mi do dziś...:). 

Link: Herbaciara

Liść oliwny dla dzieci? Herbata z liścia oliwnego, zastosowanie, parzenie, właściwości

Nie pomyślałabym, że z liścia oliwnego można przygotować ciekawy napar. Tutaj znajdziecie go w lekko cytrusowej mieszance.

Link: Czajnikowy

Rumiankowa herbata

Tym razem na warsztat idzie prześliczny rumianek. Poczytacie o tym jak go parzyć i jakie są jego właściwości.

Link: Herbaciara

Czajnikowy od kuchni #2

Anna Brożyna on EmailAnna Brożyna on FacebookAnna Brożyna on GoogleAnna Brożyna on InstagramAnna Brożyna on Twitter
Anna Brożyna
Naczelna Piewczyni - Piewcy Teiny
Ania gromadzi wiedzę o czaju w swoim wolnym czasie w ramach projektu Piewcy Teiny. Prowadzi prelekcje i warsztaty herbaciane, zwykłe i wirtualne spotkania z herbatą, organizuje Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! i wspiera inne inicjatywy branżowe. Mimo wielu lat na ścieżce herbaty zawsze stara się pamiętać o początkach, o osobach zaczynających swoją przygodę z tym napojem.

Zawodowo tworzy strony i aplikacje internetowe. Pasjonuje się fantastyką, a wszędzie jeździłaby rowerem.
Top

Kontynuując przeglądanie Piewców Teiny zgadzasz się na używanie ciasteczek. Bo kto nie lubi ciasteczek do herbaty? Więcej informacji

Ciasteczką są włączone by umożliwić Ci najlepsze doświadczenie podczas przeglądania strony. Jeśli nie zmienisz swoich ustawień lub klikniesz akceptację poniżej to zgadzasz się na ciasteczka.

Zamknij