Jesteś tutaj
Główna > Co ja parzę? > Co ja parzę? – 29 kwietnia 2016 roku

Co ja parzę? – 29 kwietnia 2016 roku

Pierwszy raz czysto herbacianie, bez wpisów nie na temat! A mi w międzyczasie udało się zrobić przepyszne czekoladki z herbatą, druga edycja właśnie robi się w lodówce!

Udało się w końcu przygotować coś co łączy moja pasje do herbaty i … Batmana:-) #matcha #batman #czekolada #chocolate #herbata #instaherbata #piewcyteiny #czasnaherbate #tea #instatea #teatime #lifestyle #healthy #tealeaves #teainmyveins #tealife #ilovetea #teaaddict #tealover #teaoftheday #tealove #instafood

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Ania Brożyna (@the.lathea)

Tea Masters Cup startuje w Polsce!

13059698_223620784694824_1448840247_n

Nie mogę się doczekać zawodów herbacianych w Krakowie! Tylu pasjonatów herbaty, tyle czaju! Tydzień wolnego pełnego herbaty! Nie ma chyba lepszego planu na urlop:).

Wybieracie się do Krakowa?

Link: Piewcy Teiny

Herbata Jaśminowa (Jasmin Tee) od Greeting Pine

Prawdziwy standard, czyli zielona herbata jaśminowa. Jeden z klasyków, z którymi spotyka się chyba każdy pijący herbatę sypaną. Czy herbata kupiona nieco hurtowo u sprzedawcy składników na sushi zda egzamin?

Link: Herbaciane Szlaki

Japonki, puerki i inne takie czyli… Warszawski Kolektyw Herbaciany 😉

Przed Wami długi wpis Joli, która nadrabia wszystkie tematy jakie uciekły jej od ostatniego pojawienia się czegoś na blogu. Opowieść zaczniecie z punktu świeżych herbat japońskich z tego roku, by nagle skoczyć w przeszłość i poznać niedawną historię powstania herbacianych spotkań w Warszawie, które właśnie niedawno wystartowały.

Link: Herbaciany Notes

Wang Bing Shen Tai Cha 2014

O, w końcu pu-erh, który miałam okazję pić:). Ze względu na to, że na ostatnim spotkaniu szczecińskich herbaciarzy Grzegorz Ośródka przyniósł właśnie tę herbatę. Mieliśmy okazję spróbować też jej o rok młodszego braciszka. Rację ma Kapibara, że z wiekiem tej herbacie przybywa walorów:). 

Link: Kapibara

Дагомыс чай Dagomys Tea – чай краснодарский herbata z Krasnodar ‚u

Ale się zdziwiłam gdy zanurkowałam dziś na Herbata Blog;). Niecodziennie, tym razem z porcelaną i filiżanką oraz mieszanką herbacianą. A jednak jak zawsze sporo się dowiedziałam.

Link: Herbata Blog

Bangkok

Krótko o herbacie Organic Bangkok saszetkowej (piramidka) z Harney & Sons.

Link: Mad Tea Library

Wiosenne święto herbaty

Ewa odwiedziła wiosenne święto herbaty w herbaciarni w Hiszpanii. Opowiada nam o pozostałych osobach, które parzyły podczas święta herbaty, a także o swoim parzeniu. Bardzo fajna opowieść o tym, że co człowiek to parzenie i tym, że nawet jeśli czasem Ci się coś rozleje to możesz przygotować najsmaczniejszą herbatę na świecie! No i te zdjęcia:)! Odwiedźcie z Ewą w tym wpisie tę hiszpańską herbaciarnię.

Link: Herbatniczek

Kurs na Sri Lankę #2 – Warszawa da się lubić

Maciej robi rozbieg przed wpisami o Sri Lance, z której niedawno wrócił i opisuje swoją wizytę w Warszawie i spotkanie z Warszawskim Kolektywem Herbacianym

Link: Kurs na Herbatę

Herbata marokańska przepis na parzenie, pochodzenie

W Polsce nie jest łatwo odtworzyć smak herbaty marokańskiej, jeśli piło się ją w Maroko, tak słyszałam. Sporym problemem jest na pewno zlokalizowanie właściwej odmiany mięty, z której należy przygotować napar. Mi się tego typu napar kojarzy z czymś bardzo słodkim, ale Czajnikowy twierdzi, że jest to opcjonalne. Chociaż po tym jak przeczytacie jak ta herbata zielona jest przygotowywana to sami stwierdzicie, że cukier się przyda:). Troszkę mi zabrakło zdjęcia czajniczka w tym wpisie:).

Link: Czajnikowy

Herbata Darjeeling FTGFOP1 Bannockburn parzenie

Gdy cały herbaciany świat próbuje przeróżnych świeżych herbat Darjeeling z tegorocznych zbiorów Ewa przypomina nam, że są jeszcze przepyszne Darjeelingi z późniejszych zbiorów z zeszłego roku. Jak zwykle u Ewy powalające zdjęcia. A dodatkowo ciekawa historia ogrodu, z którego ta herbata pochodzi. 

Link: Czajnikowy

Anna Brożyna on EmailAnna Brożyna on FacebookAnna Brożyna on GoogleAnna Brożyna on InstagramAnna Brożyna on Twitter
Anna Brożyna
Naczelna Piewczyni - Piewcy Teiny
Ania gromadzi wiedzę o czaju w swoim wolnym czasie w ramach projektu Piewcy Teiny. Prowadzi prelekcje i warsztaty herbaciane, zwykłe i wirtualne spotkania z herbatą, organizuje Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! i wspiera inne inicjatywy branżowe. Mimo wielu lat na ścieżce herbaty zawsze stara się pamiętać o początkach, o osobach zaczynających swoją przygodę z tym napojem.

Zawodowo tworzy strony i aplikacje internetowe. Pasjonuje się fantastyką, a wszędzie jeździłaby rowerem.
Top