Jesteś tutaj
Główna > Co ja parzę? > Co ja parzę? – 29 kwietnia 2016 roku

Co ja parzę? – 29 kwietnia 2016 roku

Pierwszy raz czysto herbacianie, bez wpisów nie na temat! A mi w międzyczasie udało się zrobić przepyszne czekoladki z herbatą, druga edycja właśnie robi się w lodówce!

Tea Masters Cup startuje w Polsce!

13059698_223620784694824_1448840247_n

Nie mogę się doczekać zawodów herbacianych w Krakowie! Tylu pasjonatów herbaty, tyle czaju! Tydzień wolnego pełnego herbaty! Nie ma chyba lepszego planu na urlop:).

Wybieracie się do Krakowa?

Link: Piewcy Teiny

Herbata Jaśminowa (Jasmin Tee) od Greeting Pine

Prawdziwy standard, czyli zielona herbata jaśminowa. Jeden z klasyków, z którymi spotyka się chyba każdy pijący herbatę sypaną. Czy herbata kupiona nieco hurtowo u sprzedawcy składników na sushi zda egzamin?

Link: Herbaciane Szlaki

Japonki, puerki i inne takie czyli… Warszawski Kolektyw Herbaciany 😉

Przed Wami długi wpis Joli, która nadrabia wszystkie tematy jakie uciekły jej od ostatniego pojawienia się czegoś na blogu. Opowieść zaczniecie z punktu świeżych herbat japońskich z tego roku, by nagle skoczyć w przeszłość i poznać niedawną historię powstania herbacianych spotkań w Warszawie, które właśnie niedawno wystartowały.

Link: Herbaciany Notes

Wang Bing Shen Tai Cha 2014

O, w końcu pu-erh, który miałam okazję pić:). Ze względu na to, że na ostatnim spotkaniu szczecińskich herbaciarzy Grzegorz Ośródka przyniósł właśnie tę herbatę. Mieliśmy okazję spróbować też jej o rok młodszego braciszka. Rację ma Kapibara, że z wiekiem tej herbacie przybywa walorów:). 

Link: Kapibara

Дагомыс чай Dagomys Tea - чай краснодарский herbata z Krasnodar 'u

Ale się zdziwiłam gdy zanurkowałam dziś na Herbata Blog;). Niecodziennie, tym razem z porcelaną i filiżanką oraz mieszanką herbacianą. A jednak jak zawsze sporo się dowiedziałam.

Link: Herbata Blog

Bangkok

Krótko o herbacie Organic Bangkok saszetkowej (piramidka) z Harney & Sons.

Link: Mad Tea Library

Wiosenne święto herbaty

Ewa odwiedziła wiosenne święto herbaty w herbaciarni w Hiszpanii. Opowiada nam o pozostałych osobach, które parzyły podczas święta herbaty, a także o swoim parzeniu. Bardzo fajna opowieść o tym, że co człowiek to parzenie i tym, że nawet jeśli czasem Ci się coś rozleje to możesz przygotować najsmaczniejszą herbatę na świecie! No i te zdjęcia:)! Odwiedźcie z Ewą w tym wpisie tę hiszpańską herbaciarnię.

Link: Herbatniczek

Kurs na Sri Lankę #2 – Warszawa da się lubić

Maciej robi rozbieg przed wpisami o Sri Lance, z której niedawno wrócił i opisuje swoją wizytę w Warszawie i spotkanie z Warszawskim Kolektywem Herbacianym

Link: Kurs na Herbatę

Herbata marokańska przepis na parzenie, pochodzenie

W Polsce nie jest łatwo odtworzyć smak herbaty marokańskiej, jeśli piło się ją w Maroko, tak słyszałam. Sporym problemem jest na pewno zlokalizowanie właściwej odmiany mięty, z której należy przygotować napar. Mi się tego typu napar kojarzy z czymś bardzo słodkim, ale Czajnikowy twierdzi, że jest to opcjonalne. Chociaż po tym jak przeczytacie jak ta herbata zielona jest przygotowywana to sami stwierdzicie, że cukier się przyda:). Troszkę mi zabrakło zdjęcia czajniczka w tym wpisie:).

Link: Czajnikowy

Herbata Darjeeling FTGFOP1 Bannockburn parzenie

Gdy cały herbaciany świat próbuje przeróżnych świeżych herbat Darjeeling z tegorocznych zbiorów Ewa przypomina nam, że są jeszcze przepyszne Darjeelingi z późniejszych zbiorów z zeszłego roku. Jak zwykle u Ewy powalające zdjęcia. A dodatkowo ciekawa historia ogrodu, z którego ta herbata pochodzi. 

Link: Czajnikowy

Anna Brożyna on EmailAnna Brożyna on FacebookAnna Brożyna on GoogleAnna Brożyna on InstagramAnna Brożyna on Twitter
Anna Brożyna
Naczelna Piewczyni - Piewcy Teiny

Ania gromadzi wiedzę o czaju w swoim wolnym czasie w ramach projektu Piewcy Teiny. Prowadzi prelekcje i warsztaty herbaciane, zwykłe i wirtualne spotkania z herbatą, organizuje Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! i wspiera inne inicjatywy branżowe. Mimo wielu lat na ścieżce herbaty zawsze stara się pamiętać o początkach, o osobach zaczynających swoją przygodę z tym napojem.


Zawodowo tworzy strony i aplikacje internetowe. Pasjonuje się fantastyką, a wszędzie jeździłaby rowerem.


Top

Kontynuując przeglądanie Piewców Teiny zgadzasz się na używanie ciasteczek. Bo kto nie lubi ciasteczek do herbaty? Więcej informacji

Ciasteczką są włączone by umożliwić Ci najlepsze doświadczenie podczas przeglądania strony. Jeśli nie zmienisz swoich ustawień lub klikniesz akceptację poniżej to zgadzasz się na ciasteczka.

Zamknij