Jesteś tutaj
Główna > Co ja parzę? > Co ja parzę? – 4 marca 2016

Co ja parzę? – 4 marca 2016

Jak co czwartko-piątek siadam do przeglądu herbacianej prasówki. Z małymi przestojami ale z tygodnia na tydzień wpisów jest coraz więcej! Rozkręcają się herbaciarze! Dziś do czytania zaparzyłam sobie Oolong Orange z Kwietnej w Poznaniu

Z wydarzeń tygodnia warto też wspomnieć, że w polskich sklepach herbacianych pojawiły się herbaty z tegorocznych zbiorów!

Jeśli macie pomysły na to jak jeszcze usprawnić "Co ja parzę?" piszcie w komentarzach! Jeśli macie przemyślenia dotyczące moich opisów także zapraszam do komentowania!

W Czarce, przy czarce – czyli herbata w Krakowie

Maciej znowu w podróży! Tym razem na południe Polski - do Krakowa, do herbaciarni Czarka. Oprócz relacji ze spotkania z właścicielem znajdziecie we wpisie też arcyciekawe dygresje na temat gadulstwa herbaciarzy (silnie bronię tej tezy:) i uwielbiam ich za to). Czyta się jednym tchem. Wpis okraszony przepięknymi zdjęciami wykonanymi w trakcie parzenia. 

Link: Kurs na Herbatę

Red Mu Dan

Jako najnowszy wpis dołącza do zestawienia Łukasz z opisem delikatnej czarnej herbaty, której liście wcale nie wyglądają na w pełni fermentowane. Mogą kojarzyć Wam się z najpopularniejszą czystą białą - Bai Mu Dan.

Link: Herbaciane Szlaki

Czy można przedawkować herbatę?

Herbaciara bierze na warsztat temat, który i u mnie leżakuje w poczekalni - jak herbata może nam zaszkodzić? Bo hej, wszystko fajnie, można się nawet herbatą na wesoło upić, ale jednak mówimy o napoju, który ma wpływ na nasz organizm i wszystkiego "co za dużo, to niezdrowo". Idąc za linkiem znajdziecie trochę informacji o możliwościach przedawkowania i dwie infografiki po angielsku. Mam wątpliwości co do zdania, że zielona herbata w przeciwieństwie do czarnej będzie wypłukiwać żelazo. Za to działanie zdaje się odpowiedzialne są garbniki, i tak, zielona herbata ma ich więcej, ale właśnie zielona i czarna w nich przodują, i w porównaniu do pozostałych rodzajów herbaty mają największe szanse na rozregulowanie naszego organizmu w ten sposób. 

Link: Herbaciara

Badanie dotyczące preferencji konsumenckich spożycia herbaty liściastej w Polsce

Nic dodać, nic ująć. Przysłużcie się kolektywnej świadomości herbacianej i uzupełnijcie ankietę u Czajnikowego, a może dowiemy się czegoś ciekawego o herbacianym światku w naszym kraju:).

Link: Czajnikowy

Herbata w Korei

Gościnne występy Łukasza z Dado na innym blogu (tak, tak, widzę wszystko!). Wygląda na to, że Korea ma jeszcze szerszą definicję herbaty niż Polska, jeśli dobrze zrozumiałam. A to jest osiągnięcie;). Poczytacie o historii herbaty w Korei, jej zaniku i odrodzeniu w XX wieku, krócej niż zeszłym tygodniu, z My Cup of Green Tea, zanurkujecie też w rodzaje herbaty w Korei. 

Link: My Oppas Blog

Herbaciane muffinki

Przepis na herbaciane muffinki (z herbaty parzonej) oraz garść porad co do ich pieczenia i zdrowszych zamiennik poszczególnych składników.

Link: Herbaciara

Bubble tea

O tym jak powstała bubbly tea i jak wyewoluowała na zachodzie. O kosztach i zyskach per kubek, kaloryczności i tego jak daleko lub blisko jest herbaty.

Link: Herbaciara

Tea & Coffee World Cup w Krakowie

TCWC-logo

 

Tym razem na Piewcach pojawiła się zapowiedź wydarzenia majowego w Krakowie! Od czasu artykułu pojawiły się na stronie też już informacje o konkretnych punktach programu, takich jak herbaciany cupping czy herbata i mindfullness. Trafili w dziesiątkę, te tematy w ostatnich tygodniach są moimi konikami. Nie ma zapisów na zajęcia, na stronie napisane jest, iż "kto pierwszy ten lepszy do limitu miejsc", więc coś mam wrażenie, że jak usiądę na prelekcjach rano tak będę siedziała cały dzień:). 

Link: Piewcy Teiny

Azercay Extra - herbata z Azerbejdżanu

 Podejście do herbatki wpierw według zaleceń daje mocny napar, który zapewne w miejscu pochodzenia się mocno słodzi i może rozcieńcza mlekiem. O herbacie dostępnej u nas, choć nie łatwo.

Link: Kolory Herbaty

Herbata czarna Sweet Black organiczna, parzenie, opinie

Mimo iż w tytule mamy informację, że będzie to wpis o konkretnej herbacie to artykuł zaczyna się krótkim wstępem do herbat czarnych, ich wytwarzania i klasyfikacji. Nie bez przyczyny - chodzi o to by wyjaśnić znaczenie "organic" przy nazwie tej herbaty. W drugiej części przeczytacie o smakach tej herbaty. Czytając pomyślałam "no właśnie dla takich herbat wróciłam do picia naparów z herbat w pełni fermentowanych" (nazewnictwo - Europa: czarnych, Chiny: czerwonych). Może być idealnym prezentem dla znajomych, których chcecie namówić na herbaty i odstawienie słodzików;).

Link: Czajnikowy

Tribute Tea Cake Xiaguan 2012 Raw

Kacper krótko o kolejnym pu-erhu, którego degustuje, a który podczas parzeń delikatnie zmienia smak. 

Link: Kapibara

老 白毫銀針 Lao Baihao Yinzhen ; Biała herbata z 2006r.; specjalne przygotowanie.

Specyficzny sposób "namaczania" rzadkiej herbaty Lao Baihao Yinzhen, czyli traktowanie herbaty białej temperaturą pokojową i jego wyniki.

Link: Herbata Blog

Książki z herbatą i Książki w azjatyckich klimatach

W zeszłym tygodniu opublikowała wpis z książkami o herbacie, a tym razem książki, w których herbata się pojawia, głównie w tytule:). A w drugim linku książki traktujące o kulturze wchodu.

Link: DeniMix i DeniMix

Jak rośnie herbaciany krzew?

A tu już zauważyłam, że wpisy z tego bloga się "odświeżyły" i pokazują się nie z datą ukazania w moim spisie:(. Ale jeszcze ten jeden przepuszczę, bo ostatnio na Facebooku właśnie o uprawach krzewu herbacianego mówiliśmy.

Link: Herbaciara

Herbata z Indonezji Sumatra Oolong

O historii plantacji w Indonezji, raczej niedostępności liście stamtąd w Europie, a także perypetiach z odmianami herbaty na wyspach (assamica i sinensis).

Link do artykułu: Czajnikowy

Poza Camellia Sinensis na blogach

...czyli pozostałe herbaciane wiadomości

Pajarito Seleccion Especial - yerba mate z Paragwaju

O pieniącej się paragwajskiej Pajarito - jednej z klasyków yerba mate. 

Link: Kolory Herbaty

Anna Brożyna on EmailAnna Brożyna on FacebookAnna Brożyna on GoogleAnna Brożyna on InstagramAnna Brożyna on Twitter
Anna Brożyna
Naczelna Piewczyni - Piewcy Teiny

Ania gromadzi wiedzę o czaju w swoim wolnym czasie w ramach projektu Piewcy Teiny. Prowadzi prelekcje i warsztaty herbaciane, zwykłe i wirtualne spotkania z herbatą, organizuje Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! i wspiera inne inicjatywy branżowe. Mimo wielu lat na ścieżce herbaty zawsze stara się pamiętać o początkach, o osobach zaczynających swoją przygodę z tym napojem.


Zawodowo tworzy strony i aplikacje internetowe. Pasjonuje się fantastyką, a wszędzie jeździłaby rowerem.


Top

Kontynuując przeglądanie Piewców Teiny zgadzasz się na używanie ciasteczek. Bo kto nie lubi ciasteczek do herbaty? Więcej informacji

Ciasteczką są włączone by umożliwić Ci najlepsze doświadczenie podczas przeglądania strony. Jeśli nie zmienisz swoich ustawień lub klikniesz akceptację poniżej to zgadzasz się na ciasteczka.

Zamknij