Jesteś tutaj
Główna > Co ja parzę? > Co ja parzę? – 5 maja 2016 roku

Co ja parzę? – 5 maja 2016 roku

Mimo, iż rynkowo herbata jest raczej kojarzona z miesiącami zimnymi, wtedy też jest na nią największy popyt, to właśnie teraz gdy robi się ciepło jest o niej najgłośniej w branży.

Już w najbliższym tygodniu w Krakowie odbywają się Targi Kawy i Herbaty oraz Tea Masters Cup Poland. Maciej wrócił ze Sri Lanki i powoli dociera tematami na blogu do relacji z podróży, już myśląc o kolejnej. Piotr i Monika z Czajowni opowiadają w różnych miejscach o swojej wizycie w Gruzji. Wypalana jest ceramika. Trwają przygotowania Święta Herbaty i Zaparzaj!, a my raczymy się coraz to "chłodniejszymi" herbatami. Czarki zostają zawojowane przez herbaty zielone, ale też i młode twory z tego roku, z pierwszych zbiorów.

Cały świat herbaty w nosie ma, że najwięcej herbaty kupuje się w grudniu, skoro to właśnie teraz rusza produkcja świeżynek, robi się ciepło, można zaparzyć herbatę w plenerze, spotkać się i do późnych godzin nocnych rozmawiać! Bo chyba nie ma większych gaduł niż poczciwi pijacy herbaty!

Przemyślenia herbaciane w podróży

tory

Dzisiejszy wpis inspirowany jest przemyśleniami z wczorajszej podróży pociągiem, więc będzie trochę inny niż wcześniejsze. Wsiedliśmy do niego o 12 w Lublinie, wysiedliśmy przed 22 w Szczecinie. Przemyśleń był ogrom, tu parę, które były na tematy około herbaciane, podróżnicze i które cisnęły się na elektroniczny papier:)

Link: Piewcy Teiny

Kurs Na Sri Lankę #3 – Praskie czajownie

Maciej opowiada o swoim dniu w Pradze, w oczekiwaniu na samolot na wschód. Poczytacie o herbaciarniach, do których zanurkował na caaały dzień

Link: Kurs na Herbatę

Herbata Porannego Spokoju *Tea of the Morning Calm

Wszystkim herbaciarzom polecam zajrzenie do Łukasza. Napisał on równolegle do mnie, tego samego dnia coś podobnego co czeka u mnie teraz w poczekalni na publikację. Wpis pełen spokoju, czyli powrót do korzeni tego czym powinna być herbata, chwilą skupienia i radości. Oby każdy z nas, mimo wielu fajnych akcesoriów, dzbanków, stoperów i termometrów, potrafił raz na jakiś czas wrócić do takiego robienia herbaty. 

Link: Dado

Zasady parzenia herbaty, 10 porad jak parzyć herbatę?

Zebrane w jedno miejsce dobre rady dotyczące parzenia herbaty, które słyszy się gdzieś na swojej drodze herbaty Czajnikowy zebrał w jedno miejsce. 

Link: Czajnikowy

Darjeeling Gopaldhara "China Special" FF 2016

O tegorocznym darjeelingu, kolejnym z The Tea, opowiada Łukasz. Przypomniało mi się po opisie, że czekam na fasolkę szparagową z warzyw;).  O wyjątkowo aromatycznej herbacie, barwnie.

Link: Herbaciane Szlaki

Honeybush Earl Grey

Tak, w dzisiejszych czasach robią earl greya z wszystkiego. Wykorzystanie do tego miodokrzewu może być ciekawym pomysłem. Czy sprawdzi się? Łukasz odpowiada na to pytanie u siebie.

Link: Herbaciane Szlaki

Żółta herbata: właściwości i parzenie

O żółtej herbacie, metoda parzenia, legenda powstania, właściwości zdrowotne, a także produkcja jej.

Link: Czajnikowy

Twinings Two Seasons Darjeeling

O herbacie darjeeling z Twinnings, kupionej w UK, a spakowanej... w Polsce. Fabryka Twinnings znajduje się pod Poznaniem. Ciekawe ile herbacianych perełek jest to przygotowywanych i w ogóle niedostępnych na naszym rynku?

Link: Ślubna Herbata

Słodka klasyka - Earl Grey jaśminowy

Krótko o legendzie powstania Earl Greya i reklama herbaty.

Link: Czas na Herbatę

Przewodnik po herbatach cz. 2 – Wietnam

Agnieszka przygotowała rewelacyjne zestawienie informacji o herbatach w Wietnamie. Jeśli interesuje Cię światek herbat poza standardową znaną nam klasyfikacją to nurkuj, dużo nowych i wiarygodnych informacji czeka na Ciebie za linkiem!

Link: My Cup of Green Tea

蒙頂甘露 Méng dǐng gānlù -Slodka rosa z gor Mending . Reczny zbior 2016 marzec 四川省

O oryginalnej herbacie z prowincji Syczuan z małego ogrodu herbacianego głęboko w górach, która odwróciła uwagę od warsztatów herbat japońskich. 

Link: Herbata Blog

Anna Brożyna on EmailAnna Brożyna on FacebookAnna Brożyna on GoogleAnna Brożyna on InstagramAnna Brożyna on Twitter
Anna Brożyna
Naczelna Piewczyni - Piewcy Teiny

Ania gromadzi wiedzę o czaju w swoim wolnym czasie w ramach projektu Piewcy Teiny. Prowadzi prelekcje i warsztaty herbaciane, zwykłe i wirtualne spotkania z herbatą, organizuje Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! i wspiera inne inicjatywy branżowe. Mimo wielu lat na ścieżce herbaty zawsze stara się pamiętać o początkach, o osobach zaczynających swoją przygodę z tym napojem.


Zawodowo tworzy strony i aplikacje internetowe. Pasjonuje się fantastyką, a wszędzie jeździłaby rowerem.


  • Jest dobrze! Oby o herbacie było głośno przez cały rok 😉

Top

Kontynuując przeglądanie Piewców Teiny zgadzasz się na używanie ciasteczek. Bo kto nie lubi ciasteczek do herbaty? Więcej informacji

Ciasteczką są włączone by umożliwić Ci najlepsze doświadczenie podczas przeglądania strony. Jeśli nie zmienisz swoich ustawień lub klikniesz akceptację poniżej to zgadzasz się na ciasteczka.

Zamknij