Jesteś tutaj
Główna > Co ja parzę? > Co ja parzę? – 5 maja 2016 roku

Co ja parzę? – 5 maja 2016 roku

Mimo, iż rynkowo herbata jest raczej kojarzona z miesiącami zimnymi, wtedy też jest na nią największy popyt, to właśnie teraz gdy robi się ciepło jest o niej najgłośniej w branży.

Już w najbliższym tygodniu w Krakowie odbywają się Targi Kawy i Herbaty oraz Tea Masters Cup Poland. Maciej wrócił ze Sri Lanki i powoli dociera tematami na blogu do relacji z podróży, już myśląc o kolejnej. Piotr i Monika z Czajowni opowiadają w różnych miejscach o swojej wizycie w Gruzji. Wypalana jest ceramika. Trwają przygotowania Święta Herbaty i Zaparzaj!, a my raczymy się coraz to „chłodniejszymi” herbatami. Czarki zostają zawojowane przez herbaty zielone, ale też i młode twory z tego roku, z pierwszych zbiorów.

Cały świat herbaty w nosie ma, że najwięcej herbaty kupuje się w grudniu, skoro to właśnie teraz rusza produkcja świeżynek, robi się ciepło, można zaparzyć herbatę w plenerze, spotkać się i do późnych godzin nocnych rozmawiać! Bo chyba nie ma większych gaduł niż poczciwi pijacy herbaty!

Przemyślenia herbaciane w podróży

tory

Dzisiejszy wpis inspirowany jest przemyśleniami z wczorajszej podróży pociągiem, więc będzie trochę inny niż wcześniejsze. Wsiedliśmy do niego o 12 w Lublinie, wysiedliśmy przed 22 w Szczecinie. Przemyśleń był ogrom, tu parę, które były na tematy około herbaciane, podróżnicze i które cisnęły się na elektroniczny papier:)

Link: Piewcy Teiny

Kurs Na Sri Lankę #3 – Praskie czajownie

Maciej opowiada o swoim dniu w Pradze, w oczekiwaniu na samolot na wschód. Poczytacie o herbaciarniach, do których zanurkował na caaały dzień

Link: Kurs na Herbatę

Herbata Porannego Spokoju *Tea of the Morning Calm

Wszystkim herbaciarzom polecam zajrzenie do Łukasza. Napisał on równolegle do mnie, tego samego dnia coś podobnego co czeka u mnie teraz w poczekalni na publikację. Wpis pełen spokoju, czyli powrót do korzeni tego czym powinna być herbata, chwilą skupienia i radości. Oby każdy z nas, mimo wielu fajnych akcesoriów, dzbanków, stoperów i termometrów, potrafił raz na jakiś czas wrócić do takiego robienia herbaty. 

Link: Dado

Zasady parzenia herbaty, 10 porad jak parzyć herbatę?

Zebrane w jedno miejsce dobre rady dotyczące parzenia herbaty, które słyszy się gdzieś na swojej drodze herbaty Czajnikowy zebrał w jedno miejsce. 

Link: Czajnikowy

Darjeeling Gopaldhara „China Special” FF 2016

O tegorocznym darjeelingu, kolejnym z The Tea, opowiada Łukasz. Przypomniało mi się po opisie, że czekam na fasolkę szparagową z warzyw;).  O wyjątkowo aromatycznej herbacie, barwnie.

Link: Herbaciane Szlaki

Honeybush Earl Grey

Tak, w dzisiejszych czasach robią earl greya z wszystkiego. Wykorzystanie do tego miodokrzewu może być ciekawym pomysłem. Czy sprawdzi się? Łukasz odpowiada na to pytanie u siebie.

Link: Herbaciane Szlaki

Żółta herbata: właściwości i parzenie

O żółtej herbacie, metoda parzenia, legenda powstania, właściwości zdrowotne, a także produkcja jej.

Link: Czajnikowy

Twinings Two Seasons Darjeeling

O herbacie darjeeling z Twinnings, kupionej w UK, a spakowanej… w Polsce. Fabryka Twinnings znajduje się pod Poznaniem. Ciekawe ile herbacianych perełek jest to przygotowywanych i w ogóle niedostępnych na naszym rynku?

Link: Ślubna Herbata

Słodka klasyka – Earl Grey jaśminowy

Krótko o legendzie powstania Earl Greya i reklama herbaty.

Link: Czas na Herbatę

Przewodnik po herbatach cz. 2 – Wietnam

Agnieszka przygotowała rewelacyjne zestawienie informacji o herbatach w Wietnamie. Jeśli interesuje Cię światek herbat poza standardową znaną nam klasyfikacją to nurkuj, dużo nowych i wiarygodnych informacji czeka na Ciebie za linkiem!

Link: My Cup of Green Tea

蒙頂甘露 Méng dǐng gānlù -Slodka rosa z gor Mending . Reczny zbior 2016 marzec 四川省

O oryginalnej herbacie z prowincji Syczuan z małego ogrodu herbacianego głęboko w górach, która odwróciła uwagę od warsztatów herbat japońskich. 

Link: Herbata Blog

Anna Brożyna on EmailAnna Brożyna on FacebookAnna Brożyna on GoogleAnna Brożyna on InstagramAnna Brożyna on Twitter
Anna Brożyna
Naczelna Piewczyni - Piewcy Teiny
Ania gromadzi wiedzę o czaju w swoim wolnym czasie w ramach projektu Piewcy Teiny. Prowadzi prelekcje i warsztaty herbaciane, zwykłe i wirtualne spotkania z herbatą, organizuje Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! i wspiera inne inicjatywy branżowe. Mimo wielu lat na ścieżce herbaty zawsze stara się pamiętać o początkach, o osobach zaczynających swoją przygodę z tym napojem.

Zawodowo tworzy strony i aplikacje internetowe. Pasjonuje się fantastyką, a wszędzie jeździłaby rowerem.
Top