Jesteś tutaj
Główna > Co ja parzę? > Co ja parzę? – 5 sierpnia 2016 roku

Co ja parzę? – 5 sierpnia 2016 roku

Wstępniak

Dużymi krokami zbliża się Zaparzaj! Możecie na niego zgłaszać swoje punkty programu za pomocą opublikowanego wczoraj formularza! Ale widać, że nie tylko na tym festiwalu w Poznaniu będzie herbacianie. Spójrzcie na listę po prawej! Ile wydarzeń! Wow! Jeśli jeszcze wspominacie przeszłe wydarzenia to możecie zanurkować do radiowego wywiadu z mistrzami Tea Masters Cup. Poruszył nas mocno też ostatnio artykuł o sytuacji kobiet (i nie tylko) w Indiach na plantacjach

A co ja parzę? Miałam intensywnie herbaciany weekend! Tak intensywny niestety, że nie udało się zrobić żadnych zdjęć! W Poznaniu odwiedziliśmy zarówno Pod Lampionami jak i zamkniętą Kwietną, knując Zaparzaj!. Korzystając z pogody jesiennej wypijam głównie oolongi, puerhy i czarne herbaty. Ale słońce jednego wieczoru, które na chwilkę wyjrzało wieczorem dało mi opcję napicia się niżej fermentowanego oolonga zielonego z Fujian. Melancholijny nastrój się mnie trzymał, więc postanowiłam się pożegnać z herbatą białą Anji, jedną z pierwszych premium jakie dostałam w życiu. Trochę była zwietrzała już i stara:). Więc możecie zobaczyć jak zalałam ją, a następnie przelałam z shibo i  wypiłam, aby pożegnać się potem z pięknymi i drobnymi liśćmi już zaparzonej herbaty. Śliczna była. Teraz spijam nepalskie z zeszłego roku. Sierpień miesiącem wykańczania herbat!:D

Herbacianie w Polsce

Aby Wasz czas był mocno herbaciany pamiętajcie o tych wydarzeniach:

Szukaj herbaty koło siebie: Herbaciana Mapa Polski

Wirtualna herbaciarnia dla pasjonatów: Zaparzaj! z nami w sieci

Herbaciany rynek pracy: Five o'Clock

Sprzedaż herbaciarni: sklep z kawą i herbatą na OLX (FB sklepu w Niepołomicach)

Fakty i mity o herbacie, cz. II

Jakkolwiek mam wątpliwości co do pierwszego mitu (odpowiedź jest nieco nieprecyzyjna, bo to fakt, a nie mit), to pozostałe są sensownie opisane. A nie wiem czy zauważyliście, ale są dwie wersje tego co jest napisane na opakowaniach "spożyć do" i "najlepiej spożyć przed". Herbata jest opisana "najlepiej spożyć przed", czyli po dacie na opakowaniu nadal jest dobra, ale nie ma już pełni swojego smaku. Pół roku podane przez autorkę to bardzo krótki czas. Gdyby tak było to wszyscy przed wiosennym zbiorem żylibyśmy na bezherbaciu. Hmm... ciekawe, widział ktoś jakieś badania na temat tego jak czas wpływa na herbaty i napar z nich? Może rzeczywiście tak jest? I czy dla wszystkich czy tylko dla niektórych?

Link: Herbaciara

Mini fenix i lipcowy wypał

Grzegorz zastanawia się nad miniwypałami, małym piecem, a także pokazuje nam zdjęcia swoich wyrobów z lipcowego wypału.

Link: Ogama Blog

Czy można wypić za dużo herbaty?

W jakich aspektach można przedawkować herbatę? Kiedy lepiej napić się czegoś innego? Szkoda, że przy ilości teiny nie podała Olga badań. No i warto też zauważyć, że nie trzeba rezygnować zupełnie z herbaty, jeśli chce się pić napoje nisko teinowe. Niektóre herbaty (zwłaszcza te zawierające oryginalnie gałązki) mają niski poziom teiny w naparze.

Link: Gray Moka

Bai Ji Guan

Możecie poczytać o dwóch sposobach parzenia tego specyficznego skalnego oolonga, które przetestowała autorka. 

Link: Mad Tea Library

Liu Bao Cha

Tym razem Ślubna zaparza pu-erh z Czajowni. Możemy zobaczyć trzy parzenia tej herbatki ślicznie przedstawione obok siebie w filiżankach.

Link: Ślubna Herbata

Różne odsłony herbaty cz. 30 – Formosa Yuan Shen, czyli tajwański miodowy oolong

Agnieszka opisuje następną herbatę z Taiwanu. Tym razem oolong i do tego miodowy. Mnie zaintrygował, muszę zapamiętać by spróbować go!

Link: My cup of Green Tea

Herbaciany przewodnik #4: Oolong

O pitych przeze mnie właśnie dziś oolongach słów wiele. Zaciekawiło mnie sporo informacji jakie Olga podała w tym dokumencie. Ale bym chciała tu poznać źródła!

Link: Gray Moka

Mrożona herbata

Przepis na przygotowanie truskawkowo-bazyliowego ice tea. Znajdziecie jeszcze truskawki:)?

Link: Herbaciara

Moc herbaty

Temat mocy herbaty mnie zaintrygował. Jest to dla mnie ciekawostka, bo wyrażenie to ładnie pokazuje jeden z herbacianych błędów Polaków. Herbata mocna. Najczęściej czarna. Co to znacz? Gorzka:). Tak to jest rozumiane, tak ja to pamiętam z dzieciństwa. Szkoda, że nie ma o tym trochę więcej w artykule, z chęcią bym przeczytała! Autor przechodzi to rozpisywania poprawnych temperatur i czasów parzeń dla poszczególnych herbat.

Link: Herbata nasza pasja

Rodzaje herbaty

Rozpisane krótko rodzaje herbat z ogólnie opisanym ich sposobem wytwarzania.

Link: Herbata nasza pasja

Idea

Tak... myślą wracam do podstawówki, lekcja polskiego: "Aniu, powiedz nam proszę teraz co autor miał na myśli". Ktoś podsunie ściągę:)? Wpis zaciekawił, z potencjałem, ale zabrakło trochę by precyzyjnie wyrazić tę ideę.

Link: Herbata nasza pasja

Pu-erh

Podstawowe informacje na temat herbaty pu-erh.

Link: Herbata nasza pasja

Herbaty LOYD – nowe, zielone

Przedstawienie nowej linii herbat zielonych od Loyd, ale niestety tylko opisy z opakowań, nie dowiemy się jak smakują.

Link: Herbata nasza pasja

LOYD w czerwonej odsłonie

Pójście na łatwiznę w tworzeniu treści na stronę? Hm... znów przeczytamy raczej reklamowe hasła z opakowania od producenta zamiast dowiedzieć się czy warto to wypić. No cóż, tekst ma podbić tylko SEO tych produktów, autorem jest firma marketingowa... Czy jest sens w ogóle umieszczać ich w naszym zestawieniu? Jak sądzicie?

Link: Herbata nasza pasja

Wojny herbaciane

O artykule z Newsweeka z zeszłego tygodnia na temat lingwistyki słowa herbata w rożnych krajach. W sumie same cytaty z artykułu.

Link: Herbata nasza pasja

Jak prawidłowo przechowywać herbatę?

W czym przechowywać herbatę? Na co uważać? Krótko na ten temat wraz z linkiem do sklepu :).

Link: Czas na herbatę

Przepis na mrożoną tajską herbatę. Tajska herbata na lodzie.

Artykuł: Czajnikowy

Poza Camellia Sinensis na blogach

...czyli pozostałe herbaciane wiadomości

Kawowe babeczki do kawy

Za mało Ci kawy? Możesz też ją zjeść w  formie babeczek!:)

Link: Herbaciara

Napar z jałowca

Z jakiej części jałowca przygotować napar? Na co pomoże? Ile możesz go stosować?

Link: Herbaciara

Kubki i filiżanki z motywem kawy

Macie dość czytania i lubicie kawę? Rozsiądźcie się wygodnie i rzućcie okiem na tę galerię.

Link: Herbaciara

Poranek o smaku podróży

O czterech kawach dostępnych w Czas na herbatę.

Link: Czas na herbatę

Czystek dobry na wszystko!

Na co dobry jest czystek? Czemu powinniście go pić:)?

Link: Czas na herbatę

Anna Brożyna on EmailAnna Brożyna on FacebookAnna Brożyna on GoogleAnna Brożyna on InstagramAnna Brożyna on Twitter
Anna Brożyna
Naczelna Piewczyni - Piewcy Teiny

Ania gromadzi wiedzę o czaju w swoim wolnym czasie w ramach projektu Piewcy Teiny. Prowadzi prelekcje i warsztaty herbaciane, zwykłe i wirtualne spotkania z herbatą, organizuje Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! i wspiera inne inicjatywy branżowe. Mimo wielu lat na ścieżce herbaty zawsze stara się pamiętać o początkach, o osobach zaczynających swoją przygodę z tym napojem.


Zawodowo tworzy strony i aplikacje internetowe. Pasjonuje się fantastyką, a wszędzie jeździłaby rowerem.


  • O, z tym rozróżnieniem terminów przydatności do spożycia, to nigdy nie wiedziałam, czym one się różnią. Dzięki za link i rozwianie moich wątpliwości! Dla mnie oba znaczyły to samo, przy czym, jeśli chodzi o suche produkty sypkie, jakoś niespecjalnie trzymałam się kiedykolwiek dat z opakowania.

    W ogóle to przez Piewców Teiny zaczęłam się przymierzać do kupienia osprzętu do prawidłowego parzenia herbaty. Bo, przyznam, herbatę lubię, ale ja raczej ignorantką jestem – każdą zalewam tak samo. I przez to często takie marketowe, torebkowe mieszanki, smakują mi bardziej niż te na wagę z herbaciarni. Tak… Planuję sobie kupić termometr spożywczy – tak jakoś od grudnia. 🙂

    • Jak się sprężę to może zdążę nawet tutaj dorobić sklep nim zdecydujesz się na zakupy. Będę miała trochę takich fajnych rzeczy do parzenia herbat;). Nowoczesnych i klasycznych.

Top

Kontynuując przeglądanie Piewców Teiny zgadzasz się na używanie ciasteczek. Bo kto nie lubi ciasteczek do herbaty? Więcej informacji

Ciasteczką są włączone by umożliwić Ci najlepsze doświadczenie podczas przeglądania strony. Jeśli nie zmienisz swoich ustawień lub klikniesz akceptację poniżej to zgadzasz się na ciasteczka.

Zamknij