Jesteś tutaj
Główna > Dookoła herbaty > Akcesoria > Matcha – jakie akcesoria potrzebuję? Czym je zastąpić?

Matcha – jakie akcesoria potrzebuję? Czym je zastąpić?

Poniżej znajdziecie podstawowe akcesoria herbaciane potrzebne do przygotowania tradycyjnej matchy w wersji ususcha, czyli rzadkiej i spienionej. Czy to wszystko? Nie:), ale od tego zaczniemy. Poza tym przyda Wam się także ściereczka (chakin), sitko (furui) i opcjonalnie stojaczek na chasen (chasen kusenaoshi).

Chasen

Chasen do ubijania herbaty matcha

Bambusowy pędzel służący do mieszania i ubijania matchy w wodzie. Powstaje przez wielokrotne nacięcie kawałka bambusa i ukształtowanie go. Kształtem przypomina pędzle do pianki do golenia, jakie jeszcze 20 lat temu miało wielu mężczyzn. Jest giętki, ale może być podatny na odkształcenia, dlatego istnieją specjalne stojaczki (chasen kusenaoshi), na które odkłada się chasen by wysechł. Wymuszają one poprawny kształt tego narzędzia.

Cena: od około 50 złotych.

Czym zastąpić chasen: spieniaczem do mleka.

Matchawan/chawan

Matchawany w Mamecha Cafe w Berlinie

Czarka dedykowana do przygotowania japońskiej zielonej herbaty matcha. Najczęściej ma kształt dużej i szerokiej u spodu miski o nawet pionowych lub lekko zwężających się ściankach.

Matchawany często mają nieregularne kształty, wykonywane są artystycznie. W Japonii i Korei przykłada się uwagę do tego, by były unikalnymi egzemplarzami (nie seryjnymi:)). Nie są przeznaczone do picia cieplejszych napojów niż herbata japońska (70 stopni Celsjusza) ani do używania w mikrofali czy mycia w zmywarce.

Cena:  w Polsce, średnio, od około 80 zł (acz znalazłam wyjątki), średnio 100-120 złotych, acz przy wyrobach ręcznych i artystycznych nawet 250-400 zł.

Czym zastąpić matchawan: przede wszystkim naczynie, które wybierzemy, musi być odporne na temperatury do 80 stopni Celsjusza. W drugiej kolejności należy zwrócić uwagę na to, by było w nim miejsce na operowanie chasenem i brzeg wystarczająco wysoki by napar się nie wylał. Może to być obszerna czarka do herbaty o wysokich brzegach lub miska. A jeśli korzystamy ze spieniacza do mleka, to może to być wysoka odporna na temperatury szklanka lub kubek.

Chashaku

Bambusowa łyżeczka, która mieści między 1,5 a 1,75 grama herbaty matcha. Nie powinna być myta, po użyciu należy ją przetrzeć szmatką i odłożyć.

Cena: od 15 złotych.

Czym zastąpić chashaku: łyżeczką.

Krok po kroku

Aby przygotować codzienną herbatę matcha (ususcha) należy wykonać następujące kroki:

  1. Gotujemy świeżą wodę i schładzamy ją do temperatury 70 stopni.
  2. (opcjonalnie) Ogrzewamy matchawan poprzez przelanie przez niego gorącej wody. Namaczamy w ciepłej wodzie chasen. Wylewamy wodę i wycieramy matchawan.
  3. Nabieramy jedno chashaku matchy i przesiewamy ją przez sitko do matchawana.
  4. Odmierzamy 75 ml wody o temperaturze 70 stopni Celsjusza i wlewamy ją do matchawana.
  5. Chasenem wykonujemy szybkie ruchy nadgarstkiem w kształcie litery W tam i z powrotem, starając się nie dotykać brzegów i dna naczynia.
  6. Ruchy powtarzamy, aż na wierzchu zawiesiny utworzy się gęsta pianka.
  7. Chasen wyjmujemy pionowo do góry starając się jednocześnie rozbić większe bąbelki powietrza.
  8. Rozkoszujemy się naparem.
  9. Żeby wyczyścić utensylia do matchawana nalewamy wody i ponownie wykonujemy ruchy chasenem. Chashaku przecieramy ściereczką.

A co zrobić gdy nie mamy tych specjalistycznych akcesoriów? Proces się nieco upraszcza:

  1. Gotujemy świeżą wodę i schładzamy ją do temperatury 70 stopni.
  2. (opcjonalnie) Ogrzewamy naczynie, poprzez przelanie przez nie gorącej wody.
  3. Nabieramy jedną łyżeczkę matchy i wsypujemy ją do naczynia.
  4. Odmierzamy 75 ml wody o temperaturze 70 stopni Celsjusza i wlewamy ją do naczynia.
  5. Używając spieniacza do mleka mieszamy matchę z wodą aż na wierzchu zawiesiny utworzy się gęsta pianka.
  6. Wypijamy napar.

Spieniaczem łatwiej i szybciej zrobimy naszą matchową zawiesinę, ale przecież w herbacie nie zawsze chodzi o to, by było szybko! Czasem warto skupić się na całym rytuale jakim jest tradycyjne przygotowywanie matchy. Może to być nasza codzienna poranna medytacja!

Anna Brożyna on EmailAnna Brożyna on FacebookAnna Brożyna on GoogleAnna Brożyna on InstagramAnna Brożyna on Twitter
Anna Brożyna
Naczelna Piewczyni - Piewcy Teiny
Ania gromadzi wiedzę o czaju w swoim wolnym czasie w ramach projektu Piewcy Teiny. Prowadzi prelekcje i warsztaty herbaciane, zwykłe i wirtualne spotkania z herbatą, organizuje Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! i wspiera inne inicjatywy branżowe. Mimo wielu lat na ścieżce herbaty zawsze stara się pamiętać o początkach, o osobach zaczynających swoją przygodę z tym napojem.

Zawodowo tworzy strony i aplikacje internetowe. Pasjonuje się fantastyką, a wszędzie jeździłaby rowerem.
Top

Kontynuując przeglądanie Piewców Teiny zgadzasz się na używanie ciasteczek. Bo kto nie lubi ciasteczek do herbaty? Więcej informacji

Ciasteczką są włączone by umożliwić Ci najlepsze doświadczenie podczas przeglądania strony. Jeśli nie zmienisz swoich ustawień lub klikniesz akceptację poniżej to zgadzasz się na ciasteczka.

Zamknij