Jesteś tutaj
Główna > O herbacie > O herbacie po angielsku – słowniczek

O herbacie po angielsku – słowniczek

Zrozum herbatę po angielsku

Jeśli zaglądacie do anglojęzycznych artykułów lub sami wypowiadacie się o herbacie w języku angielskim to pewnie tak jak i ja wpierw natknęliście się na problem z nie znajomością podstawowego słownictwa branżowego dotyczącego herbaty. Dziś krótko na ten temat, czyli herbaciany słowniczek polsko–angielski!

EDIT: wpis rozszerzony o liczne hasła od Agnieszki z My Cup of Green Tea i przebudowany (hasła pogrupowane)

Ogólny słowniczek herbaciany

  • herbata – tea
  • liście – leaves
  • herbata liściasta – loose leaf tea
  • herbatka ziołowa – herbal tea
  • mieszanka – blend
  • herbata sprasowana – compressed tea
  • herbata aromatyzowana – flavo(u)red tea (sztucznie), scented tea (naturalnie)
  • herbata sproszkowana – powdered tea
  • odmiana herbaty – tea variety
  • torebka/saszetka herbaty – tea bag
  • pić/siorbać herbatę – drink/sip tea
  • zaparzyć herbatę – brew/infuse tea
  • napar – infusion/brew
  • napar ziołowy – tisane
  • napój – beverage
  • herbaciarnia – tea room/tea house
  • sklep z herbatą – tea shop
  • przelać wrzątkiem – blanch

Akcesoria/accessories/teaware

  • dzbanek – tea pot
  • czarka – cup
  • kubek – mug/cup
  • czajnik – kettle
  • filiżanka – tea cup
  • zaparzacz – infuser/tea maker
  • sitko – strainer
  • chapan – tea tray
  • chasen – (bamboo) tea whisk
  • chawan – tea bowl
  • chashaku – tea scoop
  • puszka na herbatę – tea caddy
  • naczynia i akcesoria do parzenia herbaty – teaware

Opisywanie herbaty

  • smak – flavo(u)r/taste
  • zapach – fragrance/aroma
  • gorzki – bitter
  • słodki – sweet
  • cierpki – sour
  • kwiatowy – flowery
  • maślany – buttery
  • kremowy – creamy
  • owocowy – fruity
  • ziemisty – earthy
  • trawiasty – grassy
  • orzechowy – nutty
  • wędzony – smoky
  • posmak – aftertaste/finish
  • ściągający (o smaku) – astringent
  • mocny (o smaku) – robust

Na plantacji

  • zbiór herbaty – tea harvest/flush/tea plucking
  • plantacja – plantation
  • zbierać herbatę – pick (up) tea/pluck tea
  • krzew herbaciany – tea bush
  • uprawa herbaty – tea growing
  • kultywar – cultivar
  • pączek herbaciany – tea bud
  • łodyżka – stem
  • gałązka – twig
  • pęd herbaciany – tea shoot

Proces przygotowania herbaty

  • obróbka/przetwarzanie herbaty – tea processing
  • ręczna obróbka herbaty – hand tea processing
  • więdnięcie – withering/wilting
  • zwijanie – rolling
  • suszenie – drying
  • zgniatanie – crushing
  • poddanie działaniu pary wodnej – steaming
  • prażenie – roasting
  • metoda CTC, czyli metoda produkcji herbaty polegająca na rozdrobnieniu liści przez zgniatanie (C od crush), rozrywanie (T od tear) i zwijanie (C od curl) – CTC method
  • prażenie na patelni – pan–frying
  • usypywanie w stertę – heaping
  • ucieranie – rubbing
  • poddanie działaniu wysokiej temperatury (w celu zatrzymania oksydacji) – heating/fixing/kill–green
  • podpiekanie – baking
  • suszenie na słońcu – sun–drying
  • formowanie – shaping
  • dojrzewanie – maturing/ripening/aging
  • leżakowanie (w kontekście herbaty puerh)/przechowywanie – storing
  • fermentacja – fermentation
  • oksydacja – oxidation
  • enzymatyczny/nieenzymatyczny – enzymatic/non–enzymatic

Zawartość chemiczna herbaty

  • antyoksydanty/przeciwutleniacze – antioxidants
  • kofeina – caffeine
  • teina – theine
  • katechiny – catechins
  • polifenole – polyphenols
  • teaflawiny – theaflavins
  • tearubiginy – thearubigins
  • chlorofil – chlorophyl
  • taniny – tannins
O czymś zapomniałam?

Znasz jeszcze jakieś słówka w tematyce, które powinny znaleźć się w zestawieniu? 

Napisz w komentarzu! Będę je monitorowała i odświeżała artykuł cały czas!
Anna Brożyna on EmailAnna Brożyna on FacebookAnna Brożyna on GoogleAnna Brożyna on InstagramAnna Brożyna on Twitter
Anna Brożyna
Naczelna Piewczyni - Piewcy Teiny
Ania gromadzi wiedzę o czaju w swoim wolnym czasie w ramach projektu Piewcy Teiny. Prowadzi prelekcje i warsztaty herbaciane, zwykłe i wirtualne spotkania z herbatą, organizuje Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! i wspiera inne inicjatywy branżowe. Mimo wielu lat na ścieżce herbaty zawsze stara się pamiętać o początkach, o osobach zaczynających swoją przygodę z tym napojem.

Zawodowo tworzy strony i aplikacje internetowe. Pasjonuje się fantastyką, a wszędzie jeździłaby rowerem.
Top

Kontynuując przeglądanie Piewców Teiny zgadzasz się na używanie ciasteczek. Bo kto nie lubi ciasteczek do herbaty? Więcej informacji

Ciasteczką są włączone by umożliwić Ci najlepsze doświadczenie podczas przeglądania strony. Jeśli nie zmienisz swoich ustawień lub klikniesz akceptację poniżej to zgadzasz się na ciasteczka.

Zamknij