Jesteś tutaj
Główna > O herbacie > Odkryto najstarszą herbatę – ma 2150 lat!

Odkryto najstarszą herbatę – ma 2150 lat!

Zbadano grób cesarza Jing Di z dynastii Han, amatora herbaty, który zmarł w 141 roku p.n.e. 11 stycznia 2016 roku świat obeszła informacja, opublikowana w magazynie „Nature” cztery dni wcześniej, iż znaleziono w nim najstarszą dotychczas znaną herbatę. Jej liście na tę chwilę mają 2150 lat. To najstarsze dowody na istnienie Jedwabnego Szlaku i handel herbatą. Dotychczas o popularności tego napoju w tamtych czasach informował nas jedynie zapisek po chińsku, w którym twierdzono, że Chiny eksportowały herbatę do Tybetu. Jest on młodszy od nowego znaleziska o 100 lat i nie był dowodem niekwestionowanym. Z kolei najstarsza fizycznie znaleziona herbata do tej pory pochodziła z lat 960-1127.

"Han Jingdi" Brücke-Osteuropa
„Han Jingdi” Brücke-Osteuropa

Wygląda na to, iż  cesarz  Jing Di lubił herbatę tak bardzo, że chciał być z nią pochowany. W grobowcu znaleziono szeroką na 2 metry, długą na 13 metrów i grubą na 2-8 centymetrów warstwę organiczną, składającą się między innymi z herbaty (ale znaleziono tam także ryż i proso). Dwa tysiące lat przeleżało to wszystko w drewnianej skrzynce. Jedną z metod identyfikacji herbaty była jej zawartości kofeiny i aminokwasu teaniny.

3006CD7700000578-0-image-a-10_1452509699368

Grób znajduje się niedaleko stolicy Chang’an (aktualnie Xian) i można go teraz odwiedzać. Odkryto go w latach 90. XX wieku, lecz dopiero teraz badania organiczne wykazały obecność herbaty wśród ostatnich darów dla cesarza. Herbata ta wydaje się być najwyższej jakości, gdyż składa się niemal wyłącznie z tipsów (buds) – te zalążki liści uznawane są za herbatę lepszej jakości niż zwykłe większe liście.

3006CD7700000578-0-image-a-3_1452509174363
D – Rozkładająca się herbata z grobu Jing Di z dynastii Han; E – zbliżenie na pojedyncze listki herbaty z wykopalisk (1-3) w porównaniu do współczesnych liści zielonej herbaty (4-5); F – podobna herbata znaleziona wcześniej w grobie w Tybecie

Na podstawie znalezionych elementów organicznych podejrzewa się, że w tamtych czasach herbatę pito na dzisiejszą modłę tybetańską, czyli ubijaną z solą, pieczoną mąką jęczmienną i imbirem.

Zastanawiacie się czy ta herbata nadaje się jeszcze do zaparzenia? Jak by smakowała? Niestety z artykułu można wnioskować, że wszelkie właściwości herbaciane straciła już dawno i bliżej jej do skamieniałości, niż do tego co możemy wrzucić do gaiwana.

Źródła

  • Lu, H. et al. Earliest tea as evidence for one branch of the Silk Road across the Tibetan Plateau. Sci. Rep. 6, 18955; doi: 10.1038/srep18955 (2016). Nature
Anna Brożyna on EmailAnna Brożyna on FacebookAnna Brożyna on GoogleAnna Brożyna on InstagramAnna Brożyna on Twitter
Anna Brożyna
Naczelna Piewczyni - Piewcy Teiny

Ania gromadzi wiedzę o czaju w swoim wolnym czasie w ramach projektu Piewcy Teiny. Prowadzi prelekcje i warsztaty herbaciane, zwykłe i wirtualne spotkania z herbatą, organizuje Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! i wspiera inne inicjatywy branżowe. Mimo wielu lat na ścieżce herbaty zawsze stara się pamiętać o początkach, o osobach zaczynających swoją przygodę z tym napojem.


Zawodowo tworzy strony i aplikacje internetowe. Pasjonuje się fantastyką, a wszędzie jeździłaby rowerem.


Top

Kontynuując przeglądanie Piewców Teiny zgadzasz się na używanie ciasteczek. Bo kto nie lubi ciasteczek do herbaty? Więcej informacji

Ciasteczką są włączone by umożliwić Ci najlepsze doświadczenie podczas przeglądania strony. Jeśli nie zmienisz swoich ustawień lub klikniesz akceptację poniżej to zgadzasz się na ciasteczka.

Zamknij