Jesteś tutaj
Główna > Dookoła herbaty > Tiramisu herbaciane

Tiramisu herbaciane

Jakiś czas temu na Facebooku przedstawiłam Wam przepis na tiramisu z zieloną herbatą z Kwestii Smaku. Pod wpisem rozpoczęliśmy dyskusję na temat zastąpienia kawy herbatą – do nasączenia biszkoptów. Bo po co nuta kawowa, skoro deser ma być herbaciany?

Postanowiłam sprawdzić przepis i przygotować swoją wersję zielonej słodkości w edycji czysto herbacianej.

IMG_5038

Składniki na 4-5 porcji

  • 400 g serka mascarpone
  • 200-300 g śmietanki 30% (odpowiednio cięższa lub lżejsza wersja)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki herbaty matcha + 1 łyżka do posypania po wierzchu deseru
  • 3 g herbaty gyokuro
  • opakowanie biszkoptów
  • pół czekolady gorzkiej, posiekanej
  • pokruszone  Oreo lub więcej posiekanej czekolady do posypania (opcjonalnie)
Proponuję podać posypane oreo lub czekoladą i matchą
Proponuję podać posypane Oreo lub czekoladą i matchą

Przygotowanie

Przygotuj wodę o temperaturze od 60 do 70 stopni Celsjusza (aby otrzymać taką temperaturę wody możesz zostawić wrzątek w kubku w temperaturze pokojowej na 10-13 minut). Następnie zalej 3 gramy herbaty gyokuro połową wody z kubka (150 ml). Możesz też użyć 5 gram herbaty i zalać cały kubek, a potem raczyć się połową zaparzonego kubka niepotrzebnego do przygotowania tiramisu;). Herbatę parz przez 1-1,5 minuty, a następnie pozbądź się fusów z naparu (pamiętaj, że nie musisz ich od razu wyrzucać – możesz z nich skorzystać jeszcze do dwóch zaparzeń). Pół kubka otrzymanej herbaty odstaw na bok, do ostygnięcia.

Dodaj 4 łyżki cukru pudru do śmietanki (pozostałą część dodasz po ukończeniu kremu, do smaku, zależnie od tego, jak słodki krem chcesz otrzymać). Ubij śmietankę z cukrem, dodaj do nich serek mascarpone – wszystko razem miksując. Do otrzymanego kremu dodaj zieloną herbatę matcha oraz posiekaną gorzką czekoladę, nadal miksuj. Sprawdź słodkość kremu, ewentualnie dosłodź cukrem pudrem do smaku i zmiksuj.

Przygotuj pucharki lub szerokie szklanki. Rozpocznij od układania warstwy biszkoptów: skrop je gyokuro za pomocą łyżeczki, po czym wyłóż warstwę kremu. Powtórz raz jeszcze, otrzymując dwie warstwy biszkoptów i dwie warstwy kremu. Warstwy kremu nie powinny mieć więcej niż dwa palce wysokości. Wierzch udekoruj pokruszonym Oreo lub posiekaną czekoladą, biszkoptami i przesianą przez sitko matchą.

Schowaj do lodówki na przynajmniej 3 godziny. Smacznego!

Przygotowałeś herbaciane tiramisu według przepisu? Daj znać jak wyszło!

IMG_5080

IMG_5033

Anna Brożyna on EmailAnna Brożyna on FacebookAnna Brożyna on GoogleAnna Brożyna on InstagramAnna Brożyna on Twitter
Anna Brożyna
Naczelna Piewczyni - Piewcy Teiny
Ania gromadzi wiedzę o czaju w swoim wolnym czasie w ramach projektu Piewcy Teiny. Prowadzi prelekcje i warsztaty herbaciane, zwykłe i wirtualne spotkania z herbatą, organizuje Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! i wspiera inne inicjatywy branżowe. Mimo wielu lat na ścieżce herbaty zawsze stara się pamiętać o początkach, o osobach zaczynających swoją przygodę z tym napojem.

Zawodowo tworzy strony i aplikacje internetowe. Pasjonuje się fantastyką, a wszędzie jeździłaby rowerem.
Top

Kontynuując przeglądanie Piewców Teiny zgadzasz się na używanie ciasteczek. Bo kto nie lubi ciasteczek do herbaty? Więcej informacji

Ciasteczką są włączone by umożliwić Ci najlepsze doświadczenie podczas przeglądania strony. Jeśli nie zmienisz swoich ustawień lub klikniesz akceptację poniżej to zgadzasz się na ciasteczka.

Zamknij