W tym tygodniu tak jak w moim kubku, zaroiło się od herbaty gruzińskiej. Dodałam też do obserwowanych jeden z blogów, w którym ostatnio pojawiło się parę wpisów herbacianych – blog Ani Płonki. Wpisów herbacianych generalnie mniej, acz po 3 aż w ciągu 7 dni od Herbacianych Szlaków i Kolorów Herbaty!
Jeśli macie pomysły na to jak jeszcze usprawnić “Co ja parzę?” piszcie w komentarzach! Jeśli macie przemyślenia dotyczące moich opisów także zapraszam do komentowania!
„Przewodnik herbacianego kipra” Manual del Sommelier de Té- recenzja
Możemy poczytać o tej niedostępnej niestety po polsku herbacianej pozycji książkowej, która mimo swoich minusów, opisuje herbat w sposób w Polsce niedostępny, zahaczając też o kwestie analizy smaku. Sformułowanie “analizy sensorycznej herbaty” mnie zaintrygowało – będę szukać o tym więcej!
Link: Herbatniczek
Ramiz Black Tea – zbiory z czerwca 2015 roku…
Wiśniowo przyjazna herbata gruzińska wraz z typowym tamtejszym toastem. Do Joli idziecie czytać na własną odpowiedzialność. Ja po przeczytaniu mam ochotę bookować bilet lotniczy do Gruzji. Jak zwykle porywająca herbaciana opowieść!
Link: Herbaciany Notes
Genmaicha – klasyczna zielona herbata z ciekawym dodatkiem od herbit.pl
O herbacie innej niż wszystkie, herbacie biedoty, z dodatkiem prażonego ryżu, która swoim specyficznym smakiem zyskała sobie sympatię herbaciarzy z całego świata.
Link: Kolory Herbaty
[Z marketu]: Zielona i biała z płatkami bławatka o smaku Aloe Vera od Loyd
Przy tej herbacie wychodzi, że producent nie zawsze ma rację co do zaleceń przy parzeniu herbaty. Jak co nieco uratować herbatę o samozapachu płynu do naczyń opowiada Maria.
Link: Kolory Herbaty
[Z marketu]: Kenia o świcie – czarna herbata od La Speciale
Herbaty z Kenii kojarzą mi się zawsze z drobnymi lub rozdrobnionymi liśćmi. A także z delikatniejszym smakiem. W tym wypadku herbata pozytywnie zaskakuje – wiśnią i czekoladą. Jakie jeszcze niespodzianki niosła za sobą kenijska herbata z marketu dowiecie się we wpisie.
Link: Kolory Herbaty
Rozgrzewająca herbata dla dwojga
Deni na walentynki i szarawą aurę za oknem proponuje rozgrzewający przepis na czarną herbatę zimową, z przyprawami i cytrynową nutą.
Link: DeniMix
Technologia i herbata – Teforia
Na Piewcach w tym tygodniu zanurkowaliśmy w nowe herbaciane technologie i przedstawiliśmy planowaną na wiosnę tego roku maszynę do przygotowywania herbaty – domowego herbacianego mistrza.
Link: Piewcy Teiny
Post №100: Premium Dragon Well Long Jing Green Tea
Long Jing lub Lung Ching, wariacji nazw tej herbaty widziałam już wiele. Na tyle bym zdążyła zapomnieć o tłumaczeniu. Więc gdy wczoraj przyjechała do mnie przyjaciółka z zieloną herbatą z czymś smoczym w nazwie… to musiałam sprawdzić sobie w sieci by zorientować się co to może być. Szczególnie, że Smoczą Studnię poznawałam w wersji bardzo premium, kupionej dwa lata temu w Czarce/eHerbacie. Tak jak i Łukasz w tym wpisie, miałam okazję pić zdobytą dzięki Deni próbkę tej herbaty z TeaVivre. Herbaty od nich były zjawiskowe i naprawdę chciałam je oszczędzać, chomikować i opisać… ale jednak trafiły do dzbanuszka.
Link: Herbaciane Szlaki
Herbaciana pocztówka
Bo czasem herbaciarzowi chcesz wysłać coś przyjemnego. Czemu nie herbacianą pocztówkę?:) Ta akurat pochodzi z Niemiec. Ale w Polsce też możecie znaleźć kartki z herbatą. Dostałam taką na święta jakiś czas temu, może też pokażę w jakimś wpisie;)?
Link: Herbaciane Szlaki
Herbata z Gruzji: 2015 Summer Ramiz Black Tea
Tutaj także tematem zostaje herbata pana Ramiza z Gruzji. Łukasz z kolei opowiada nam wpierw o historii tego państwa. To już trzeci wpis na temat tej herbaty ostatnio w blogosferze.
Link: Herbaciane Szlaki
Menghai Dayi Pu-Erh 2012 0532
Kapibara kontynuuje swoją podróż przez pu-erhy. Sama ostatnio zaopatrzyłam się w małe ilości różnych herbat z tego rodzaju i po przeczytaniu zachwytów nad Menghai Dayi poleciałam do szuflady herbacianej sprawdzić czy przypadkiem jej nie mam u siebie. Niestety nie…
Link: Kapibara
Co mi dają herbaciane spotkania
O tym jak pozytywnie na wiedzę o herbacie i tempo nauki o niej wpływają spotkania z innymi herbaciarzami. Czyli to co wielu z piszących ostatnio mam wrażenie odczuło. Nie byliście jeszcze na herbacianych spotkaniach gdzie to właśnie camellia sinensis jest w centrum uwagi? Poczytajcie! Na pewno wpis Was zachęci!
Link: Dado
Herbata Piernikowa – najlepszy przepis!
O piernikowym naparze na dość mocno zaparzonym Liptonie.
Link: Ploncitka
Herbata zielona z jaśminem Dilmah – recenzja
Ania odkrywa herbaty zielone w saszetkach, nieco lepszej jakości, bo od Dilmah. Ciekawa jestem o jakich to warsztatach od Dilmah mówi…
Link: Ploncitka
Cejlońska herbata z granatem, acai i wanilią (Dilmah) – recenzja
O odpornych na przeparzenia czarnych herbatkach z serii Exceptional z Dilmah.
Link: Ploncitka
Poza Camellia Sinensis na blogach
…czyli pozostałe herbaciane wiadomości
Wanilia: właściwości. Wanilia przyprawa do herbaty
We wpisie znajdziemy informację o pochodzeniu wanilii, jej uprawach, legendzie, właściwościach i sposobach używania. W ostatnim akapicie znajdziecie też wymienione sposoby na dodanie wanilii do herbaty, zarówno do parzenia jak i do przygotowania suszu.
Link: Czajnikowy
Jak zrobić puszkę na herbatę w stylu zendoodle?
Dla tych, którzy chcą sobie spersonalizować herbaciane puszki.
Link: DeniMix