Ładowanie Wydarzenia

« Wszystkie Wydarzenia

  • To wydarzenie minęło.

Kurs – warsztaty herbaciane

23 kwietnia

1100zł

Warsztaty herbaciane / zajęcia z zasad i ceremoniałów parzenia herbat : skierowane są do osób pracujących w herbaciarni, kawiarni, restauracji ale również osób chcących w zaciszu domowym poprawnie parzyć ulubioną herbatę oraz cieszyć podniebienie jej unikatowym smakiem.
Celem szkolenia jest poznanie oraz degustacja różnych rodzajów herbaty oraz nauka poprawnego parzenia przy zastosowaniu kluczowych parametrów mających wpływ na jakość finalnego naparu.
Podczas szkolenia skupimy się na przybliżeniu podstawowej wiedzy na temat herbaty, m. in. jej pochodzeniu, warunkach uprawy, gatunkach, odmianach oraz jej rodzajach.
Zagłębimy się w wartości prozdrowotne oraz aromatyczno-smakowe poszczególnych rodzajów herbat. Przybliżymy kluczowe czynniki, które mają wpływ na poprawność zaparzonego naparu oraz poznamy niezbędne akcesoria do parzenia herbaty.

Program szkolenia:

Wprowadzenie:

– Krótka historia pochodzenia herbaty.
– Warunki uprawy krzewu herbacianego.
– Omówienie gatunków herbat.
– Klasyfikacja herbat, odmiany i rodzaje ( zielone, białe, żółte, turkusowe, czerwone, czarne ).
– Skład chemiczny liści herbacianych.
– Proces technologiczny : w zależności od rodzaju herbaty ( uprawa oraz zbiór liści, więdnięcie i skręcanie, fermantacja liści, suszenie i sortowanie ).
– Przechowywanie oraz opakowanie herbaty. Wpływ opakowania na jakość suszu.
– Prozdrowotne właściwości naparu herbacianego w zależności od rodzaju herbaty.
– Gong Fu Cha – jak poprawnie parzyć herbaty wg stylu wschodniego.
– Omówienie i porównanie ceremonii parzenia herbaty w Wielkiej Brytanii, Chinach, Japonii, Tybecie, Rosji.
– Podstawowe parametry wpływające na jakość i smak finalnego naparu.
– Wpływ temperatury wody, czasu parzenia oraz ilości suszu użytego do parzenia.
– Dodatki, które wzbogacają napar herbaciany.

Część praktyczna.

  • Prezentacja różnych rozwiązań i metod stosowanych do parzenia herbat liściastych, herbat kwitnących oraz yerba mate.
  • Pokazowe parzenie różnych rodzajów herbat oraz yerba mate.
  • Degustacja naparów.
  • Parzenie przez kursantów różnych rodzajów herbat liściastych, yerba mate, herbat kwitnących.
  • Degustacja z naciskiem na opis profilu sensorycznego. Porównanie naparów różnych herbat w zależności od jej rodzaju.
  • Parzenie herbat z różnymi dodatkami oraz omówienie ich wpływu na właściwości i smak naparu ( masło, mleko, sól, przyprawy korzenne, tj, kardamon, goździki, cynamon ). Dyskusja.
  • Wykorzystanie herbat w napojach na zimno.
    – Drinki alkoholowe i bezalkoholowe tworzone na bazie herbaty.Trener : Monika Gorzka

    Cena kursu = 950 zł Cena promocyjna = 750 *

    * Dotyczy osób indywidualnych przy pełnej opłacie za kurs nie później niż 30 dni przed jego rozpoczęciem.

    Od 01.04.2023 będą obowiązywały nowe ceny :

    Cena regularna = 1100 zł Cena promocyjna = 800 zł

Szczegóły

Data:
23 kwietnia
Koszt:
1100zł
Kategoria Wydarzenie:
Witryna internetowa:
https://www.szkolasmaku.edu.pl/Warsztaty_parzenia_herbat

Organizator

Galicyjska Szkoła Smaku
Zobacz witrynę: Organizator

Miejsce wydarzenia

Galicyjska Szkoła Smaku
Kurzei 17/9
Kraków,
+ Google Map
Powrót na górę