Herbata czarna

Temperatura: 95 stopni Celsjusza

Czas:  do 3 minut

Ilość parzeń: 1

Herbata zielona

Temperatura: 70-80 stopni Celsjusza (zależnie od rodzaju) Czas: 1-3 minut Ilość parzeń: 3 Więcej: Czego Matka Polka nie powie Ci o zielonej herbacie

Herbata biała

Temperatura: 75-85 stopni Celsjusza Czas: 2-5 minut Ilość parzeń: 3 razy, każde kolejne parzenie po pierwszym powinno być o 30 sekund dłuższe

Herbata czerwona

Temperatura: 95 stopni Celsjusza

Czas: do 2-3 minut

Ilość parzeń: 2, niektóre nawet więcej (przy kolejnych parzeniach po drugim zwiększamy czas parzenia)

Herbata turkusowa (oolong)

Muszę powiedzieć, że mam problem z tym jak zaparzyć oolong metodą zachodnią. Herbatę turkusową poznawałam równolegle z poznawaniem metody Gong Fu, więc do turkusowej używałam raczej czegoś zbliżonego bardziej do  tej metody (opis wkrótce). Temperatura: 90-95 stopni Celsjusza Czas: 2-3 minuty (dłużej przy mocniej sfermentowanych, „skręconych” liściach) Ilość parzeń: 2-4 (wydłużamy czas parzenia przy parzeniach po drugim)

Powrót na górę