Herbata czarna
Temperatura: 95 stopni Celsjusza
Czas: do 3 minut
Ilość parzeń: 1
Herbata zielona
Temperatura: 70-80 stopni Celsjusza (zależnie od rodzaju) Czas: 1-3 minut Ilość parzeń: 3 Więcej: Czego Matka Polka nie powie Ci o zielonej herbacie
Herbata biała
Temperatura: 75-85 stopni Celsjusza Czas: 2-5 minut Ilość parzeń: 3 razy, każde kolejne parzenie po pierwszym powinno być o 30 sekund dłuższe
Herbata czerwona
Temperatura: 95 stopni Celsjusza
Czas: do 2-3 minut
Ilość parzeń: 2, niektóre nawet więcej (przy kolejnych parzeniach po drugim zwiększamy czas parzenia)
Herbata turkusowa (oolong)
Muszę powiedzieć, że mam problem z tym jak zaparzyć oolong metodą zachodnią. Herbatę turkusową poznawałam równolegle z poznawaniem metody Gong Fu, więc do turkusowej używałam raczej czegoś zbliżonego bardziej do tej metody (opis wkrótce). Temperatura: 90-95 stopni Celsjusza Czas: 2-3 minuty (dłużej przy mocniej sfermentowanych, „skręconych” liściach) Ilość parzeń: 2-4 (wydłużamy czas parzenia przy parzeniach po drugim)