Kategoria: O herbacie

Kompendium wiedzy herbacianej, ciągle aktualizowane.

Jak wybrać gaiwan?

Gaiwan to bardzo wdzięczne narzędzie do parzenia herbaty. Chociaż wiele osób ma z nim na początku trochę problemów. Ale błędów można uniknąć jeśli wiesz na co spojrzeć wybierając swój pierwszy gaiwan do nauki! Wielkość i pojemność gaiwana Gaiwana używać będziesz…

Czytaj dalej
Transparentność na rynku herbaty

Transparentność – trend popularny na zachodzie, i do nas wkradający się w pewnym aspektach. Bardzo modny w kawie speciality. A w herbacie? Jeszcze nie ta dawno z okazji Dnia Herbaty wspominałam parę razy by o herbatę pytać, interesować się nią, skąd pochodzi….

Czytaj dalej
Kupuj i pij świeżą herbatę

Dzisiejszy wpis będzie trochę przewrotny, będę robić za adwokata diabła. W poprzedniej notce zachęcałam Was do zakupów świeżych herbat i próbowania póki są świeże. Te herbaty są niepowtarzalne, właśnie ze względu na to jak niewiele czasu minęło od ich wyprodukowania. Ale…….

Czytaj dalej
Nauka herbaty poprzez porównywanie

W Polsce popularne są tastingi wina, whisky czy kawy. Nadal mało popularne są otwarte tastingi herbaty. W ramach relacji z backstage’u sklepów i hurtowni (np. Oxalis Polska, Five o’Clock) możemy zobaczyć tastingi wykonywane dla pracowników. Zazdrośnie oglądamy te zdjęcia…

Czytaj dalej
Powrót do góry