
Latem szukamy ochłody, staramy się uzupełniać płyny. Pilnujmy aby się nie odwodnić, wychodząc na spacery w gorące dni zawsze zabierajmy ze sobą butelkę z wodą. Albo ice tea!
Ice tea to herbata mrożona. Tego typu napoje znajdziesz w sklepach pod różnymi markami, w butelkach. Ale są to bardzo słodkie wersje ice tea. I dużo droższe niż taka samodzielnie przygotowana.
Skoro już wiemy, że herbata nie odwadnia, to warto urozmaicić wakacyjne menu napojów o wariacje tego napoju. Na ciepło albo na zimno!
Ice tea – jak przygotować?
Jest to najszybsza z herbat na zimno do przygotowania. Chyba, że liczymy czas zamrażania wody na kostki lodu. Długo nawet nie wpadło mi do głowy zastanawiać się jak można przygotować ją w domu, a jest to bardzo proste. I wymaga niewielu składników. Więc zrobisz ją spokojnie z tym co masz w domu.
Składniki:
- 5 g. czarnej lub zielonej sypanej herbaty,
- 2 l. kostek lodu,
- litrowy dzbanek,
- dwulitrowy dzbanek,
- sitko.
Przepis:
- Wpierw wsyp liście herbaty sypanej do litrowego dzbanka i zalej wodą o temperaturze odpowiedniej dla wybranych liści.
- Parz herbatę 5-10 minut, powinna być mocniejsza, esencjonalna.
- Równocześnie pod koniec parzenia do dwulitrowego dzbanka wsyp kostki lodu, tak by zajmowały ponad połowę jego objętości.
- Następnie przelej zaparzoną herbatę z litrowego dzbanka przez sitko do dwulitrowego dzbanka na kostki lodu. Wymieszaj.
- Na koniec podawaj w szklankach z kostkami lodu.
Jeśli nie chcesz rozwadniać herbaty możesz parzyć ją krócej, a zamiast kostek lodu dodać mrożone owoce.

Mrożona herbata z dodatkami
Powyższy przepis do klasyczna wersja herbaty mrożonej, ale jeśli chcesz osiągnąć wynik podobny do sklepowej wersji butelkowej możesz albo do parzonej herbaty albo do dzbanka z lodem dodać przeróżne dodatki. Poniżej znajdziesz listę inspiracji:
Do parzonej herbaty można dodać:
- miętę,
- melisę,
- hibiskus,
- cynamon.
Do dzbanka z lodem można dodać:
- cukier lub miód,
- sok z jabłka, cytryny lub pomarańczy itp.,
- plastry cytryny lub pomarańczy,
- owoce (maliny, truskawki itp.),
- liście mięty,
- osobno zaparzone zioła (osobny napar będzie intensywniejszy niż wspólne parzenie z herbatą).
Więc eksperymentuj! Bo całe lato przed Tobą, nie ma co odkładać herbaty na te długie miesiące!
Fot. Unsplash.com