Znajdziecie tutaj wydarzenia herbaciane z całej Polski, nie tylko organizowane przez Piewców Teiny. By skontaktować się z organizatorem w razie potrzeby proszę sprawdzić kto przy danym wydarzeniu podany jest w tym polu. Dobrej zabawy!

- To wydarzenie minęło.
Pokaz sztuki Chado – Drogi Herbaty / Chakai – spotkanie herbaciane
21 września 2024 | 15:00 - 17:00
Free


Przybyła do Japonii razem z buddyzmem jako procedura przygotowania herbaty dla mnichów, a następnie rozprzestrzeniła się także poza klasztorami, stopniowo zyskując swoją dzisiejszą formę.
Nazywana bywa kwintesencją japońskiej kultury, gdyż łączy w sobie elementy japońskiej architektury, ceramiki, kaligrafii, kuchni, układania kwiatów, a także sztuki podejmowania gości (omotenashi). Spotkania herbaciane, czyli chakai, odbywają się w myśl zasady ichigo ichie, czyli jedno takie spotkanie jeden raz w życiu, w atmosferze harmonii, wzajemnego szacunku, spokoju i czystości. Aby osiągnąć tę atmosferę konieczna jest odpowiednia etykieta, której latami uczą się zarówno gospodarze, jak i goście.Herbata i sztuka herbacianych spotkań zajmują ważne miejsce w japońskiej kulturze.
Nazywana bywa kwintesencją japońskiej kultury, gdyż łączy w sobie elementy japońskiej architektury, ceramiki, kaligrafii, kuchni, układania kwiatów, a także sztuki podejmowania gości (omotenashi). Spotkania herbaciane, czyli chakai, odbywają się w myśl zasady ichigo ichie, czyli jedno takie spotkanie jeden raz w życiu, w atmosferze harmonii, wzajemnego szacunku, spokoju i czystości. Aby osiągnąć tę atmosferę konieczna jest odpowiednia etykieta, której latami uczą się zarówno gospodarze, jak i goście.Herbata i sztuka herbacianych spotkań zajmują ważne miejsce w japońskiej kulturze.


Urszula Sou Mach-Bryson – jako pierwszej Polce nadano jej herbaciane imię i została obdarzona certyfikatem potwierdzającym jej status nauczyciela szkoły Urasenke. Jest wykładowcą w Katedrze Japonistyki UW. Uczennica sensei Michiru Sugimoto, nauczycielki herbaty w tradycji Urasenke.
