Jesteś tutaj
Główna > Zaparz dobrą herbatę > Metoda zachodnia

Herbata czarna

Temperatura: 95 stopni Celsjusza

Czas:  do 3 minut

Ilość parzeń: 1

Herbata zielona

Temperatura: 70-80 stopni Celsjusza (zależnie od rodzaju)

Czas: 1-3 minut

Ilość parzeń: 3

Więcej: Czego Matka Polka nie powie Ci o zielonej herbacie

Herbata biała

Temperatura: 75-85 stopni Celsjusza

Czas: 2-5 minut

Ilość parzeń: 3 razy, każde kolejne parzenie po pierwszym powinno być o 30 sekund dłuższe

Herbata czerwona

Temperatura: 95 stopni Celsjusza

Czas: do 2-3 minut

Ilość parzeń: 2, niektóre nawet więcej (przy kolejnych parzeniach po drugim zwiększamy czas parzenia)

Herbata turkusowa (oolong)

Muszę powiedzieć, że mam problem z tym jak zaparzyć oolong metodą zachodnią. Herbatę turkusową poznawałam równolegle z poznawaniem metody Gong Fu, więc do turkusowej używałam raczej czegoś zbliżonego bardziej do  tej metody (opis wkrótce).

Temperatura: 90-95 stopni Celsjusza

Czas: 2-3 minuty (dłużej przy mocniej sfermentowanych, "skręconych" liściach)

Ilość parzeń: 2-4 (wydłużamy czas parzenia przy parzeniach po drugim)

Top

Kontynuując przeglądanie Piewców Teiny zgadzasz się na używanie ciasteczek. Bo kto nie lubi ciasteczek do herbaty? Więcej informacji

Ciasteczką są włączone by umożliwić Ci najlepsze doświadczenie podczas przeglądania strony. Jeśli nie zmienisz swoich ustawień lub klikniesz akceptację poniżej to zgadzasz się na ciasteczka.

Zamknij