
Jakiś czas temu na Facebooku przedstawiłam Wam przepis na tiramisu z zieloną herbatą z Kwestii Smaku. Pod wpisem rozpoczęliśmy dyskusję na temat zastąpienia kawy herbatą – do nasączenia biszkoptów. Bo po co nuta kawowa, skoro deser ma być herbaciany?
Postanowiłam sprawdzić przepis i przygotować swoją wersję zielonej słodkości w edycji czysto herbacianej.

Składniki na 4-5 porcji
- 400 g serka mascarpone
- 200-300 g śmietanki 30% (odpowiednio cięższa lub lżejsza wersja)
- 5 łyżek cukru pudru
- 4 łyżki herbaty matcha + 1 łyżka do posypania po wierzchu deseru
- 3 g herbaty gyokuro
- opakowanie biszkoptów
- pół czekolady gorzkiej, posiekanej
- pokruszone Oreo lub więcej posiekanej czekolady do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie
Przygotuj wodę o temperaturze od 60 do 70 stopni Celsjusza (aby otrzymać taką temperaturę wody możesz zostawić wrzątek w kubku w temperaturze pokojowej na 10-13 minut). Następnie zalej 3 gramy herbaty gyokuro połową wody z kubka (150 ml). Możesz też użyć 5 gram herbaty i zalać cały kubek, a potem raczyć się połową zaparzonego kubka niepotrzebnego do przygotowania tiramisu;). Herbatę parz przez 1-1,5 minuty, a następnie pozbądź się fusów z naparu (pamiętaj, że nie musisz ich od razu wyrzucać – możesz z nich skorzystać jeszcze do dwóch zaparzeń). Pół kubka otrzymanej herbaty odstaw na bok, do ostygnięcia.
Dodaj 4 łyżki cukru pudru do śmietanki (pozostałą część dodasz po ukończeniu kremu, do smaku, zależnie od tego, jak słodki krem chcesz otrzymać). Ubij śmietankę z cukrem, dodaj do nich serek mascarpone – wszystko razem miksując. Do otrzymanego kremu dodaj zieloną herbatę matcha oraz posiekaną gorzką czekoladę, nadal miksuj. Sprawdź słodkość kremu, ewentualnie dosłodź cukrem pudrem do smaku i zmiksuj.
Przygotuj pucharki lub szerokie szklanki. Rozpocznij od układania warstwy biszkoptów: skrop je gyokuro za pomocą łyżeczki, po czym wyłóż warstwę kremu. Powtórz raz jeszcze, otrzymując dwie warstwy biszkoptów i dwie warstwy kremu. Warstwy kremu nie powinny mieć więcej niż dwa palce wysokości. Wierzch udekoruj pokruszonym Oreo lub posiekaną czekoladą, biszkoptami i przesianą przez sitko matchą.
Schowaj do lodówki na przynajmniej 3 godziny. Smacznego!
Przygotowałeś herbaciane tiramisu według przepisu? Daj znać jak wyszło!

