Jesień za oknem zagościła na dobre. W sercu pojawia się potrzeba by robić jesienne rzeczy: grać na gitarze, czytać książkę, pić herbatę i zjeść coś z cynamonem. W niedziele właśnie ten cynamon postanowił chodzić za mną i mnie pomęczyć. Co by tu zrobić z cynamonem? Gdzie mogę pójść na coś dobrego cynamonowego z herbatą, dużą witryną, miękkim fotelem i widokiem na obleczone jesienią miasto?
Zwiedzanie miasta w poszukiwaniu herbaty zostawiłam sobie na następny tydzień, kupiłam pomarańcze i wróciła do domu z pomysłem na własną herbatę!
Zamiast przepisu był eksperyment. Ale efekt, który osiągnęłam okazał się być dokładnie tym czego było mi potrzeba w tę niedzielę. Ty też możesz doprawić cynamonem swoje jesienne wieczory, przepis jest naprawdę prosty!
Spis treści
ToggleSkładniki (dwa kubki)
- 6 gram herbaty czarnej (dwie łyżki)
- pomarańcza
- łyżeczka cynamonu
- 6 goździków całych
- łyżka miodu (najlepiej cynamonowego)
- wrzątek
Dodatkowo:
- dzbanek
- sitko
Przepis
Gotujemy wodę na wrzątek. Herbatę, cynamon i goździki wsypujemy do dzbanka. Pomarańczę w plastrach i miód umieszczamy w kubkach (lub w drugim dzbanku). Wodą zalewamy herbatę z przyprawami, czekamy 3 minuty i przelewamy przez sitko do kubków lub dzbanka z pomarańczą i miodem. Mieszamy, odczekujemy chwilę i podajemy do spożycia. Po wypiciu herbaty zjadamy pomarańczę:).
Ważne
Nie dodajemy miodu i pomarańczy od razu do zalewanej wrzątkiem herbaty! Wrzątek zabija wiele dobrych witamin jakie możecie znaleźć w obu tych składnikach. Dodatkowo obecność cytrusów w naparze z nieodseparowanymi liśćmi herbaty może z tych liści wytrącać cząsteczki glinu bardzo niezdrowe dla naszego organizmu.
Uwielbiam taką herbatkę! 😀
Sama robię podobną, tyle że nie dodaję miód i pijam na ogół zimą
Próbowałam też bez miodu, też dobra:)
Uwielbiam!
Pierwszy artykuł i już jestem mądrzejsza. Kurde zawsze dodawałam miód i cytrynę/pomarańczę do wrzątku.
Za jakiś czas trochę więcej napiszę o miodku w herbacie:)
Nie wiedziałam że taka role odgrywa wrzątek w herbacie, raczej w jego wartościach. Bardzo przydatny wpis 🙂
zapisane do spróbowania. Super
Też bardzo lubię herbatę, szczególnie zieloną. Jednak na te chłodne, ciemne dni twój przepis brzmi fantastycznie. Na pewno spróbuję, dzięki 🙂
Też przepadam za zielona, ale ostatnio przez ziąb na dworze chętniej sięgam po te parzone powyżej 90 stopni:).
Ja też. Często też piję sok malinowy z gorącą wodą
Mnie babcia raczej nauczyła sok z cytryny z ciepłą wodą pić. Przydaje się na taką pogodę i panoszące się wirusy:).
Aż poczułam obłędny zapach tej herbaty! Uwielbiam wszystko, co z cynamonem:)
Ja też, jesień powinna pachnieć cynamonem:)
Przyda się! Jesienią zawsze jest mi zimno. A coś czuję, że Twoja propozycja nie tylko rozgrzewa, ale również pięknie pachnie 🙂
Oj taaak. Aromatyczne wrażenia gwarantowane:D.
Hm… nigdy nie dodawałam tyle cynamonu na raz. Będę musiała spróbować:)
Ja nie przepadam ogólnie za smakiem cynamonu. Za to bardzo lubię karmel, ktory super pasuje do herbaty! Teekanne ma taką pyszną karmelową,nazywa się Rooibos Carmel, mniam.