
Jesień za oknem zagościła na dobre. W sercu pojawia się potrzeba by robić jesienne rzeczy: grać na gitarze, czytać książkę, pić herbatę i zjeść coś z cynamonem. W niedziele właśnie ten cynamon postanowił chodzić za mną i mnie pomęczyć. Co by tu zrobić z cynamonem? Gdzie mogę pójść na coś dobrego cynamonowego z herbatą, dużą witryną, miękkim fotelem i widokiem na obleczone jesienią miasto?
Zwiedzanie miasta w poszukiwaniu herbaty zostawiłam sobie na następny tydzień, kupiłam pomarańcze i wróciła do domu z pomysłem na własną herbatę!
Zamiast przepisu był eksperyment. Ale efekt, który osiągnęłam okazał się być dokładnie tym czego było mi potrzeba w tę niedzielę. Ty też możesz doprawić cynamonem swoje jesienne wieczory, przepis jest naprawdę prosty!

Składniki (dwa kubki)
- 6 gram herbaty czarnej (dwie łyżki)
- pomarańcza
- łyżeczka cynamonu
- 6 goździków całych
- łyżka miodu (najlepiej cynamonowego)
- wrzątek
Dodatkowo:
- dzbanek
- sitko
Przepis
Gotujemy wodę na wrzątek. Herbatę, cynamon i goździki wsypujemy do dzbanka. Pomarańczę w plastrach i miód umieszczamy w kubkach (lub w drugim dzbanku). Wodą zalewamy herbatę z przyprawami, czekamy 3 minuty i przelewamy przez sitko do kubków lub dzbanka z pomarańczą i miodem. Mieszamy, odczekujemy chwilę i podajemy do spożycia. Po wypiciu herbaty zjadamy pomarańczę:).
Ważne
Nie dodajemy miodu i pomarańczy od razu do zalewanej wrzątkiem herbaty! Wrzątek zabija wiele dobrych witamin jakie możecie znaleźć w obu tych składnikach. Dodatkowo obecność cytrusów w naparze z nieodseparowanymi liśćmi herbaty może z tych liści wytrącać cząsteczki glinu bardzo niezdrowe dla naszego organizmu.



Uwielbiam taką herbatkę!
Sama robię podobną, tyle że nie dodaję miód i pijam na ogół zimą
Próbowałam też bez miodu, też dobra:)
Uwielbiam!
Pierwszy artykuł i już jestem mądrzejsza. Kurde zawsze dodawałam miód i cytrynę/pomarańczę do wrzątku.
Za jakiś czas trochę więcej napiszę o miodku w herbacie:)
Nie wiedziałam że taka role odgrywa wrzątek w herbacie, raczej w jego wartościach. Bardzo przydatny wpis
zapisane do spróbowania. Super
Też bardzo lubię herbatę, szczególnie zieloną. Jednak na te chłodne, ciemne dni twój przepis brzmi fantastycznie. Na pewno spróbuję, dzięki
Też przepadam za zielona, ale ostatnio przez ziąb na dworze chętniej sięgam po te parzone powyżej 90 stopni:).
Ja też. Często też piję sok malinowy z gorącą wodą
Mnie babcia raczej nauczyła sok z cytryny z ciepłą wodą pić. Przydaje się na taką pogodę i panoszące się wirusy:).
Aż poczułam obłędny zapach tej herbaty! Uwielbiam wszystko, co z cynamonem:)
Ja też, jesień powinna pachnieć cynamonem:)
Przyda się! Jesienią zawsze jest mi zimno. A coś czuję, że Twoja propozycja nie tylko rozgrzewa, ale również pięknie pachnie
Oj taaak. Aromatyczne wrażenia gwarantowane:D.
Hm… nigdy nie dodawałam tyle cynamonu na raz. Będę musiała spróbować:)
Ja nie przepadam ogólnie za smakiem cynamonu. Za to bardzo lubię karmel, ktory super pasuje do herbaty! Teekanne ma taką pyszną karmelową,nazywa się Rooibos Carmel, mniam.