
Jesień za oknem zagościła na dobre. W sercu pojawia się potrzeba by robić jesienne rzeczy: grać na gitarze, czytać książkę, pić herbatę i zjeść coś z cynamonem. W niedziele właśnie ten cynamon postanowił chodzić za mną i mnie pomęczyć. Co by tu zrobić z cynamonem? Gdzie mogę pójść na coś dobrego cynamonowego z herbatą, dużą witryną, miękkim fotelem i widokiem na obleczone jesienią miasto?
Zwiedzanie miasta w poszukiwaniu herbaty zostawiłam sobie na następny tydzień, kupiłam pomarańcze i wróciła do domu z pomysłem na własną herbatę!
Zamiast przepisu był eksperyment. Ale efekt, który osiągnęłam okazał się być dokładnie tym czego było mi potrzeba w tę niedzielę. Ty też możesz doprawić cynamonem swoje jesienne wieczory, przepis jest naprawdę prosty!

Składniki (dwa kubki)
- 6 gram herbaty czarnej (dwie łyżki)
- pomarańcza
- łyżeczka cynamonu
- 6 goździków całych
- łyżka miodu (najlepiej cynamonowego)
- wrzątek
Dodatkowo:
- dzbanek
- sitko
Przepis
Gotujemy wodę na wrzątek. Herbatę, cynamon i goździki wsypujemy do dzbanka. Pomarańczę w plastrach i miód umieszczamy w kubkach (lub w drugim dzbanku). Wodą zalewamy herbatę z przyprawami, czekamy 3 minuty i przelewamy przez sitko do kubków lub dzbanka z pomarańczą i miodem. Mieszamy, odczekujemy chwilę i podajemy do spożycia. Po wypiciu herbaty zjadamy pomarańczę:).
Ważne
Nie dodajemy miodu i pomarańczy od razu do zalewanej wrzątkiem herbaty! Wrzątek zabija wiele dobrych witamin jakie możecie znaleźć w obu tych składnikach. Dodatkowo obecność cytrusów w naparze z nieodseparowanymi liśćmi herbaty może z tych liści wytrącać cząsteczki glinu bardzo niezdrowe dla naszego organizmu.


